Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jakieś pół roku temu kupiłem nowy części na lga1150. Płyta: MSI B85-35MProcesor: G3420Zasilacz: Corsair CX430Obudowy = brak, stoi na powietrzu... i jeszcze karta graficzna Radeon 7850 chyba od Sapphire. Zastanawiam się czy wraz ze zmianą procesora na lepszy (jakaś i5) wiąże się wymiana zasilacza na lepszy? Chciałbym się zmieścić w +/-1000 zł. Fajnie by było gdyby jednak zmieścił się w budżecie jakiś dobrze wentylowana obudowa. Komputer służy mi do okazjonalnego grania, przeglądania internetu, oglądania filmów.edit:

* Zastosowanie komputera : Głównie gry, przeglądanie internetu, oglądanie filmów

* Maksymalna kwota : 1000 zł

* Których części potrzebuję : Procesor ewentualnie jeszcze obudowa, no i zasilacz jeśli jest konieczna wymiana.

* Czy będę podkręcać sprzęt? : nie

* Rozdzielczość mojego monitora i model: poyem sprawdzę nie pamiętam.

* Specjalne wymagania : nie posiadam

* Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : wymienione wyżej

* Własna propozycja zestawu : Brak

* Inne : Brak

Edytowane przez Nam Nejm Hoang

Sprawdź na tabliczce znamionowej zasilacza jaką masz moc na +12V. CX 430 występował w dwóch wersjach - 336W oraz 384W

Niemniej jeden oraz drugi spokojnie tutaj wystarczą do zestawu z i5 + 7850

Zalman Z3 Plus + Intel Core i5-4460 

Jeżeli chcesz dociągać budżet do minimalnie wydajniejszego CPU to Intel Core i5-4590

Osobiście poszedłbym w Z3 + 4460 oraz dorzuciłbym cooler na CPU dla poprawy kultury pracy SilentiumPC Fera 2 HE1224

Z3 Plus posiada okno oraz jeden podświetlany wentylator na niebiesko, jeżeli Cię to nie bawi to model z pełnym oknem bez podświetlenia Zalman Z3

Pamięci ram oczywiście posiadasz ? 

• Popieram 1

Jako chłodzenie do procesora dostałem od kuzyna Macho HR 02, czy to chłodzenie, które proponujesz jest lepsze? I czy warto je zmienić?

384 w chyba miał w tabliczce.

Chyba wolałbym, żeby nie świeciła, gram za zwyczaj nocą po pracy jak mam czas i chyba, by mi to przeszkadzało.

Właśnie sprawdziłem rozdzielczość ekranu 1280x1024.

Mam jeszcze jedno pytanie czy przyszły wiedźmin 3 mi pójdzie nawet na minimalnych?

Ramy posiadam Team Vulcan 2x4gb czerwone 1600 cl9 z tego co pamiętam

Edytowane przez Nam Nejm Hoang

Jako chłodzenie do procesora dostałem od kuzyna Macho HR 02, czy to chłodzenie, które proponujesz jest lepsze? I czy warto je zmienić?

Macho HR-02 będzie lepszym wyborem i śmiało może zostać.

Właśnie sprawdziłem rozdzielczość ekranu 1280x1024. Mam jeszcze jedno pytanie czy przyszły wiedźmin 3 mi pójdzie nawet na minimalnych?

W takich rozdzielczościach to będzie on hulał śmiało przy wyższych ustawieniach na 7850+i5.

Ramy posiadam Team Vulcan 2x4gb czerwone 1600 cl9 z tego co pamiętam

Ok