Nam Nejm Hoang 0 Napisano 9 Września 2014 Udostępnij Napisano 9 Września 2014 (edytowane) Jakieś pół roku temu kupiłem nowy części na lga1150. Płyta: MSI B85-35MProcesor: G3420Zasilacz: Corsair CX430Obudowy = brak, stoi na powietrzu... i jeszcze karta graficzna Radeon 7850 chyba od Sapphire. Zastanawiam się czy wraz ze zmianą procesora na lepszy (jakaś i5) wiąże się wymiana zasilacza na lepszy? Chciałbym się zmieścić w +/-1000 zł. Fajnie by było gdyby jednak zmieścił się w budżecie jakiś dobrze wentylowana obudowa. Komputer służy mi do okazjonalnego grania, przeglądania internetu, oglądania filmów.edit: * Zastosowanie komputera : Głównie gry, przeglądanie internetu, oglądanie filmów * Maksymalna kwota : 1000 zł * Których części potrzebuję : Procesor ewentualnie jeszcze obudowa, no i zasilacz jeśli jest konieczna wymiana. * Czy będę podkręcać sprzęt? : nie * Rozdzielczość mojego monitora i model: poyem sprawdzę nie pamiętam. * Specjalne wymagania : nie posiadam * Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : wymienione wyżej * Własna propozycja zestawu : Brak * Inne : Brak Edytowane 9 Września 2014 przez Nam Nejm Hoang Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 9 Września 2014 Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Sprawdź na tabliczce znamionowej zasilacza jaką masz moc na +12V. CX 430 występował w dwóch wersjach - 336W oraz 384W Niemniej jeden oraz drugi spokojnie tutaj wystarczą do zestawu z i5 + 7850 Zalman Z3 Plus + Intel Core i5-4460 Jeżeli chcesz dociągać budżet do minimalnie wydajniejszego CPU to Intel Core i5-4590 Osobiście poszedłbym w Z3 + 4460 oraz dorzuciłbym cooler na CPU dla poprawy kultury pracy SilentiumPC Fera 2 HE1224 Z3 Plus posiada okno oraz jeden podświetlany wentylator na niebiesko, jeżeli Cię to nie bawi to model z pełnym oknem bez podświetlenia Zalman Z3 Pamięci ram oczywiście posiadasz ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Nam Nejm Hoang 0 Napisano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2014 (edytowane) Jako chłodzenie do procesora dostałem od kuzyna Macho HR 02, czy to chłodzenie, które proponujesz jest lepsze? I czy warto je zmienić? 384 w chyba miał w tabliczce. Chyba wolałbym, żeby nie świeciła, gram za zwyczaj nocą po pracy jak mam czas i chyba, by mi to przeszkadzało. Właśnie sprawdziłem rozdzielczość ekranu 1280x1024. Mam jeszcze jedno pytanie czy przyszły wiedźmin 3 mi pójdzie nawet na minimalnych? Ramy posiadam Team Vulcan 2x4gb czerwone 1600 cl9 z tego co pamiętam Edytowane 9 Września 2014 przez Nam Nejm Hoang Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 9 Września 2014 Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Jako chłodzenie do procesora dostałem od kuzyna Macho HR 02, czy to chłodzenie, które proponujesz jest lepsze? I czy warto je zmienić? Macho HR-02 będzie lepszym wyborem i śmiało może zostać. Właśnie sprawdziłem rozdzielczość ekranu 1280x1024. Mam jeszcze jedno pytanie czy przyszły wiedźmin 3 mi pójdzie nawet na minimalnych? W takich rozdzielczościach to będzie on hulał śmiało przy wyższych ustawieniach na 7850+i5. Ramy posiadam Team Vulcan 2x4gb czerwone 1600 cl9 z tego co pamiętam Ok Cytuj Link to post Share on other sites
Nam Nejm Hoang 0 Napisano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2014 (edytowane) A więc nie zostaje mi nic, tylko kupować. Dziękuję za pomoc Edytowane 9 Września 2014 przez Nam Nejm Hoang Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts