Skocz do zawartości

Przesiadka na intela, mobo + cpu do 1200

Recommended Posts

Witam szanowne forumowe grono, przyszła kolej na mnie ;)

Mam zamiar kupić nową płytę główną pod LGA1150 i do tego nowy procesor i5-4690k lub używany i5-4670k.

Tak na szybko upatrzyłem płytę główną MSI Z87-G43 i chciałem was zapytać, czy znajdę w tej cenie coś lepszego. Droższe płyty główne nie wchodzą w grę bo budżet naciągnąłem już na max.

Mam zamiar kupić w którymś z sklepów typu proline, morele, agito lub esc. Aktualny zestaw najtaniej znalazłem w agito.

Jeśli chodzi o chipset Z97, nie widzę sensu dokładania bo w najlepszym przypadku broadwelle zegar w zegar będą pewnie o jakieś kilkanaście % szybsze i przesiadka z i5-4690k będzie co najmniej bezsensowna, tak jak to teraz ma miejsce z 2500k, 3570k i 4670/90k

Reszta podzespołów jak w sygnaturce.

PS. Z miła chęcią kupię zapinkę do Mugena 2 pod LGA1150/1155 w rozsądnej cenie, bo niestety nie posiadam takiej. Ewentualnie jakąś nieoryginalną która również pasuje ale proszę o poradę jaką.

Edytowane przez MasterBarti

Z ciekawych opcji to jest 

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z87-g55-z87-dualddr3-1600-sata3-raid-hdmi-atx-z87-g55-606117/

i5-4570k.

Nie ma takiego procka. Pewnie miałeś na myśli 4670k. średnio opłacalny zakup. Używane 4690k tez idzie dostać a w oc powinny być lepsze, ale jak wiadomo sztuka sztuce nie równa.

Możesz spróbować licytować, ale cena prawdopodobnie znacząco przewyższy

budżet

http://allegro.pl/plyta-glowna-msi-z97s-sli-plus-i4576055243.html

Edytowane przez Pepis
  • Popieram 1

Na pewno nie kupuj kolego z87. Jest to już starsza technologia która przyszłościowych procesorów ci nie obsłuży.

Kup sobie 4690k + Gigabyte Z97x Gaming 5 i będziesz w 100% zadowolony. W tym przedziale cenowym jest to najbardziej chwalona płyta na zagranicznych forach :) Ewentualnie możesz kupić używkę 4670k za dobrą cenę to się zmieścisz w tych 1200zł. Ale płytę szczerze polecam Ci tą. Pakowanie się w stare Z87 jest bezsensu. 

Tak, miałem na myśli i5-4670k, literówka.

k3m0t, jeśli wysnujesz bardzo logiczne argumenty za z97 i zagwarantujesz że nie będzie tak jak napisałem, to rozważę głodówkę i dołożę.

Jeśli chodzi o chipset Z97, nie widzę sensu dokładania bo w najlepszym przypadku broadwelle zegar w zegar będą pewnie o jakieś kilkanaście % szybsze i przesiadka z i5-4690k będzie co najmniej bezsensowna, tak jak to teraz ma miejsce z 2500k, 3570k i 4670/90k

Zapomniałem jeszcze dodać, że dobrze by było jakby płyta miała gniazdo pci bo korzystam z starej karty wifi z takim gniazdem i ewentualnie podłączyłbym tam czasami kontroler via vt6421a jeśli zaszła by taka potrzeba a zajdzie na pewno.

Jeszcze dodam, że na sli czy cf nie zależy mi jakoś szczególnie.

edit...

Tak się teraz naczytałem odnośnie z87-g43 i chyba jest to dość awaryjny model :/, a może to tylko kwestia że częściej kupowany niż inne płyty.

Mile widziane dobre płyty do OC tańsze niż 340zł.

Mam Z97+4670K.
Nie ma różnic znaczących różnic Z87 vs Z97
Jak nie masz w planach 14nm procka to bierz co tańsze.
Ja kupiłem tego 4670K przejściowo, zaraz jak wejdzie Broadwell Devil od razu pod młotek pójdzie. Pewno różnica w cenie wyniesie 100zł. Wiecej nie przewiduję.

Ciężko będzie znaleźć grę która wykończy tego procka a podkręcisz jak będzie potrzeba.

Jest różnica w obsługiwanych modułach pamięci.

Z87 max 1866mhz moduły

Z97 bez problemu 2400mhz

Przy wyborze płyty trzeba sprawdzić jakiej firmy pamięci bezproblemowo będą działać.

(to na przykładzie MSI)

Edytowane przez Lord_Krecitsqa

Tak się jeszcze zastanawiam, że w zasadzie wystarczyło by mi msi b85-g43 i do tego używany i5-4670k, zdejmę mu ihs i będzie miodzio. Razem to wyjdzie jakieś 1k zł czyli oszczędzę ~200 a wydajność ta sama no i w testach tej płyty widziałem że ma dobrą sekcję zasilania i spokojnie sobie radzi z tym procesorem a i ludzie nie narzekali jakoś specjalnie dużo na nią.

A może Asrock Fatal1ty b85 killer ? Też dobra do podkręcania wg testów.

Co wy na to ? To chyba będzie dość rozsądne rozwiązanie jeśli chodzi o stosunek cena/możliwości ?

Rozważam jeszcze h97 ale w tej cenie nie widziałem płyt z dobrym chłodzeniem sekcji, testów jeszcze za bardzo nie ma no i nie wiadomo jak z awaryjnością :/

do tego używany i5-4670k, zdejmę mu ihs i będzie miodzio.

A wytłumacz mi po co chcesz skalpować ten procesor ??

Głupota i tyle.

Na Z97 mojego kręcę bez łaski do 4.4ghz  (czyli jakieś ~29%)

Bez skalpowania z lekko stuningowaną Kataną2

W idle taka podkręcona I5 ma 34c w stresie nie wiem czy przekroczyło mi 50c.

Bez grzebania gdziekolwiek w BIOSie klikam OC-GENIE i kręci do 4.0 Kilka kliknięć myszą...

A tak się kręci KAŻDY egzemplarz.

Nie wiem jak niższe modele ale w MSI-Z97 współgra ze stroną HWBOT -ściągasz profil OC innego użytkownika który już podkręcał taką sztukę ,reset i masz  :)

Edytowane przez Lord_Krecitsqa

Na Z97 mojego kręcę bez łaski do 4.4ghz (czyli jakieś ~29%) Bez skalpowania z lekko stuningowaną Kataną2

Czyli spokojnie wystarczy mi b85-g43, też podkręcę 4670k/4690k bez łaski do 4.4GHz a względem z97 zaoszczędzę ~150zł.

Co do skalpowania i5-4670k, to chyba logiczne, że miałem na myśli jak trafi się gorąca sztuka a te się zdarzają.

Nie obraźcie się, ale nie licząc kilku zdań, reszta tekstu w tym temacie jest bezużyteczna, a przynajmniej dla mnie. Określiłem wyraźnie że nie chciałbym przekroczyć pewnej kwoty a płytę chcę do ~340zł i mile widziana tańsza.  Nie obchodzi mnie broadwell, to jest tak jak z wymianą 2500k na 3570k, bezsens.

Jeśli miałbym teraz kupić i5-4460 i mobo to bym kupił te *97 ale tylko w takim przypadku by za jakieś dwa lata jak najmniejszym wkładem finansowym wymienić tylko procka na jakiegoś i5/i7-5790k, podkręcić i mieć dalej super platformę.

Chciałbym wyciągnąć wszystkie możliwe soki z tego procka, tak jak teraz z moim phenomem :D

Chyba jednak wybiorę tego z87-g43 a najwyżej skorzystam z możliwości zwrotu do 10dni jak będą z nim jakieś problemy mimo wszystko boję się tej płyty.

Po dłuższym zastanowieniu chodzą mi po głowie tylko 3 opcje.

i5-4690k i

MSI Z87-G43 (oc bclk) lub

Asrock Fatal1ty B85 Killer (fajna dźwiękówka + wyjście optyczne z którego korzystam) lub

MSI B85-G43 (najtańsza)

Wszystkie te płyty mają to czego potrzebuję do szczęścia.

Tego Phenoma to mój 7 letni Q9550 wydajnością w grach zniszczy.

To jak przesiądziesz się na I5 to poznasz MOC  :wariat:

Dla porównania miałem Q9550+gtx770 i Fire Strike miał 7150 

Teraz mam I5+gtx770 i Fire Strike jest 7300-7400. 

W granicy błędu.

Reszta oczywiście dostała kopa  :)

Sam przesiadam się na i5 w przedziale cenowym do 1400 i po wieeeeeeelu poszukiwaniach doszedłem do wniosku, że nawet choćbym chciał podkręcać 4670k/4690k to i tak AsRock B85 Fatal1ty będzie najlepszym wyborem (Trzeba zaznaczyć iż ta płyta ma "NON-Z OC") pod wzgledem cena/ wyposażenie/ jakość.
Ciśnięcie się w Z87 a tym bardziej w 97 w moim przypadku nie ma sensu, bo i tak nie wykorzystam "ekskluzywnych" funkcji tych chipsetów... Więc pieniążki w błoto za gorszą i gorzej wyposażoną płytę mi sięnie widzi :P

Nie pchaj się w G43 od MSI!

Tego Phenoma to mój 7 letni Q9550 wydajnością w grach zniszczy.

Ta, mhm, a był w tej bajce smok ? :). Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że mój phenom jest podkręcony troszkę mocniej no i jeszcze mam podciągnięte NB co znowu daje kilka procent wydajności więcej.

Nie pchaj się w G43 od MSI!

Trochę za późno, mimo wszystko chciałbym usłyszeć jakieś dobre argumenty dlaczego.

Już zamówiłem z97-g43 w cenie z87-g43 + i5-4690k więc teoretycznie temat do zamknięcia.

A obiecałem sobie 3 lata temu, że już nie wydam więcej kasy na kompa a tu nie da się ;)

Dalej szukam zapinek do mugena II pod LGA1150.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...