Skocz do zawartości

Migający ekran R9 280X

Recommended Posts

Witam,

niedawno zakupiłem w morele.net komputer.

Na chwilę obecną prezentuje się tak:

Windows 7 64 bit

1 583900 GA-B85-HD3, B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, GBLAN, ATX (GA-B85-HD3)      

2 636603 CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 BOX BX80646I54460 - Haswell Refresh      

3 599404 Radeon R9 280X GAMING 3GB DDR5 PCI-E 384BIT DVI/HDMI/2mDP BOX (R9 280X GAMING 3G) 4 379507 Pro Series Core 550W PSU 120mm 80+ (P1-550S-XXB9)      

5 605202 ZALMAN Z3 - USB3.0 - CZARNA

6. Ram 2x4gb 1333hz ddr3

7. Dysk 1t lub 750gb 

Po złożeniu komputera i zainstalowaniu wszystkich sterowników. W grze lol zaczął mi co jakiś czas (kilka minut) skakać ekran (tak jakby ekran się ciut przesuwał w dół i odświeżał). Gdy jestem w pulpicie (przeglądarka, muzyka) i przy wyłączonej grze, owe odświeżanie jest zdecydowanie rzadziej- ale mimo wszystko się zdarza!

Dzieje się tak samo pod TV na kablu HDMI oraz na monitorze na VGA.

Przeinstalowałem cały system (tym razem na drugi) wgrałem nowe (ściągnięte z stron producentów) sterowniki. Dalej to samo.

Podłączenie komputera sprawdzone - odrzucam możliwość braku gdzieś styków.

Wysyłać kartę na gwarancję czy problem może leżeć gdzieś indziej?

EDIT.

Nie wiem czy ma to związek. Przed chwilą pokazały mi się na monitorze same kratki w 2-3 róznych kolorach (coś jak widoczne piksele). Myslałem, za zachaczyłem w kabel z monitora - okazało się, że nie. Spróbowalem wyciagnac wtyczke vga z karty i wlazyc ponownie. Pulpit wyswietlil sie ponownie, ale strasznie taki nieostry - znieksztalcony. Konieczny byl restart komputera.

Edytowane przez Sison

Najlepiej nagrań ten moment będzie można stwierdzić jak to wygląda ewentualnie zrzuty ekranu chociaż na nagraniu będzie to lepiej widać będzie to też dowód oddając sprzęt do serwisu. Czy próbowałeś podłączyć monitor/TV bezpośrednio pod płytę główną ? W mojej R9 280X np w Watch_Dogs miałem artefakty a po naprawie karty w serwisie w tej samej grze obraz był już mocno rozmazany. Ostatecznie skończyło się na odesłaniu karty, teraz czekam na nowy egzemplarz.

Edytowane przez scorpion1236

Witam, posiadam r9 280x od gigabyte, "skaczący" obraz występował od początku.

Obecnie gigabyte wprowadził nowy bios, który naprawił ten problem.

Sprawdz być może i dla Twojej karty (msi?) jest taka aktualizacja.

Można o tym poczytać więcej pod nazwą "r280x flickering".

Hej. Sprawdziłem kartę na innym kompie - dokladnie to samo. Starsza karta GF działa u mnie poprawnie.

Odeslalem karte na reklamacje do morele.net 

Mozliwe, ze problem tkwi w jakims oprogramowaniu, aktualizacji czy czyms innym. Nie znam sie na tym kompletnie i nie chce marnowac czasu nawet na doszukiwaniu sie problemu i jego naprawie.

Niestety zaluje wydanych 1000zl i teraz juz nic nie zrobie.

Dziękuje wszystkim bardzo za odpowiedz. Napisze jeszcze jak zakonczyla sie cala sprawa.

Pozdrawiam