Skocz do zawartości

Artefakty Gigabyte r9 280

Recommended Posts

No tak ale już ktoś tutaj pisał, że karta nie po to jest z OC żeby zmniejszać zegary i przy tym osłabiać jej działanie. Zapłaciłem po to żeby otrzymać to czego oczekiwałem i co było opisane. Próbowałem paru różnych ustawien MHz jednak raczej to wada fabryczna karty, a wymiana na nową nic nie zaszkodzi. Mam jeszcze jedyno pytanko: czy system operacyjny ma coś do działania sterowników lub karty bo posiadam viste a wiadomo jak ten system potrafi zaskakiwać...

Zauważyłem że zegar r9 280 od gigabyte jest podkręcony o 100MHz w porównaniu do tego z Sapphire. zmniejszyłem o 70MHz i zobaczymy co sie stanie.

Bierz z OC, tak jak pisali przede mna trafiles bubla, to sie zdarza, wszystko leci masowo, nikt nie siedzi i nie sprawdza kazdej karty z osobna.

A wracajac do 280x jelsi nie ufas ztemu spzredawcy to poszukaj u innego, jets tego cala masa na allegro, jesli jest dluga gwarancja, to i tak  oplaca kupic sie uzywana, jesli cos padnie dostajesz nowa.

Z tego co zauważyłem to Gigabyte strasznie fabrycznie podkręca swoje rdzenie i to może być problemem tej karty. Porównałem ją do sapphire r9 280 i taktowanie zegara to różnica ok. 150MHz co mi sie wydaje dość sporym wynikiem. Może spróbuję zmniejszyć fabryczne taktowanie o 100MHz i jeżeli artefakty ustaną to kartę zostawić?

To i tak oddać i tak rozumiem... I jak oddam to nie ma możliwości wzięcia tej samej karty ze względu na brak w magazynach. Jedynie mogę wybierać miedzy innymi r9 280 a GTX 760. Co polecacie?
Używki nie wchodzą w gre.

Edytowane przez zangeru

Jeśli chcesz nówkę to r9 280 wyjdzie Cię taniej (a wydajność w grach ma często wyższą niż 760)

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_gtx_760_vs_radeon_r9_280_test_sapphire_r9_280_dualx?page=0,6 - przejrzyj sobie, tu masz testy na paru grach.

W większości 280 wygrywa.

Sapphire robi dość dobre chłodzenia i jest jednym z tańszych modeli.

815zł - http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r9-280-dual-x-boost-3gb-384bit-dvi-hdmi-dp-11230-00-20g-635688/