zangeru 0 Napisano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2014 No tak ale już ktoś tutaj pisał, że karta nie po to jest z OC żeby zmniejszać zegary i przy tym osłabiać jej działanie. Zapłaciłem po to żeby otrzymać to czego oczekiwałem i co było opisane. Próbowałem paru różnych ustawien MHz jednak raczej to wada fabryczna karty, a wymiana na nową nic nie zaszkodzi. Mam jeszcze jedyno pytanko: czy system operacyjny ma coś do działania sterowników lub karty bo posiadam viste a wiadomo jak ten system potrafi zaskakiwać... Zauważyłem że zegar r9 280 od gigabyte jest podkręcony o 100MHz w porównaniu do tego z Sapphire. zmniejszyłem o 70MHz i zobaczymy co sie stanie. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Karty z OC często sprawiają kłopoty i doskonale rozumiem Twoje objekcje. Przetestuj grafike tak jak opisałem zmniejszając zegary jak i podnosząc napięcie. Stracisz co najwyżej godzinkę na testy ale będziesz wiedział co jest nie tak. Cytuj Link to post Share on other sites
alb3rt 6 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Zwracaj nawet się nie zastanawiaj i tak jak ktoś już radził rozejrzyj się na allegro za 280x, za 650-700zł spokojnie powinieneś dorwać taką z co najmniej 2-letnią gwarancją. Cytuj Link to post Share on other sites
zangeru 0 Napisano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Widzę ogromną różnorodność zdań że nie wiem co robić. Póki co jest weekend więc ze zwrotem nic nie zdziałam więc póki co próbuję wszystkiego. jak do poniedziałku karta ogarnie się i będzie działać prawidłowo to może ją zostawię. Cytuj Link to post Share on other sites
alb3rt 6 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Dopóki masz możliwość zwrócić bez podania przyczyny to korzystaj bo później wyślesz na gwarancję i będziesz czekał co najmniej 2 tygodnie. Cytuj Link to post Share on other sites
zangeru 0 Napisano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2014 okej i tak zrobię. Tylko dalej sie zastanawiam jaką kartę brać i czy z OC czy bez, bo ja w takie rzeczy sie zazwyczaj nie bawię by nic przypadkowo nie zepsuć :\ Cytuj Link to post Share on other sites
icecoldart 25 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Bierz z OC, tak jak pisali przede mna trafiles bubla, to sie zdarza, wszystko leci masowo, nikt nie siedzi i nie sprawdza kazdej karty z osobna. A wracajac do 280x jelsi nie ufas ztemu spzredawcy to poszukaj u innego, jets tego cala masa na allegro, jesli jest dluga gwarancja, to i tak oplaca kupic sie uzywana, jesli cos padnie dostajesz nowa. Cytuj Link to post Share on other sites
zangeru 0 Napisano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Z tego co zauważyłem to Gigabyte strasznie fabrycznie podkręca swoje rdzenie i to może być problemem tej karty. Porównałem ją do sapphire r9 280 i taktowanie zegara to różnica ok. 150MHz co mi sie wydaje dość sporym wynikiem. Może spróbuję zmniejszyć fabryczne taktowanie o 100MHz i jeżeli artefakty ustaną to kartę zostawić? Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 i jeżeli artefakty ustaną to kartę zostawić? Nie. Cytuj Link to post Share on other sites
zangeru 0 Napisano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2014 (edytowane) To i tak oddać i tak rozumiem... I jak oddam to nie ma możliwości wzięcia tej samej karty ze względu na brak w magazynach. Jedynie mogę wybierać miedzy innymi r9 280 a GTX 760. Co polecacie?Używki nie wchodzą w gre. Edytowane 6 Września 2014 przez zangeru Cytuj Link to post Share on other sites
testuja 26 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Jeśli chcesz nówkę to r9 280 wyjdzie Cię taniej (a wydajność w grach ma często wyższą niż 760) http://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_gtx_760_vs_radeon_r9_280_test_sapphire_r9_280_dualx?page=0,6 - przejrzyj sobie, tu masz testy na paru grach. W większości 280 wygrywa. Sapphire robi dość dobre chłodzenia i jest jednym z tańszych modeli. 815zł - http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r9-280-dual-x-boost-3gb-384bit-dvi-hdmi-dp-11230-00-20g-635688/ Cytuj Link to post Share on other sites
zangeru 0 Napisano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Okej to tak zrobię. Teraz kwestia zwrotu i zamawiam tego Sapphire Cytuj Link to post Share on other sites
ifter 552 Napisano 7 Września 2014 Udostępnij Napisano 7 Września 2014 ja tam mam MSI R9 280 i nie mam prawa narzekać. Cytuj Link to post Share on other sites
zangeru 0 Napisano 7 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2014 A i mam jeszcze jedno pytanko. Bo spotkałem się ze zdaniem, że z moją kartą jest wszystko okej, tylko sterowniki są skiepszczone, bo gdyby było coś nie tak z kartą to nie moglibyście zobaczyć tych artefaktów na screenach. Cytuj Link to post Share on other sites
Czapi123 9 Napisano 7 Września 2014 Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Spotkałeś się ze zdaniem... Na siłę chcesz sobie coś wmówić żeby to padło zostawić. Wszyscy Ci już powiedzieli co powinieneś zrobić, zareklamuj kartę. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts