zangeru 0 Napisano 5 Września 2014 Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Witam!!! Jestem posiadaczem Gigabyte r9 280 od czwartku. Od tego czasu karta już sprawia problemy, mianowicie występujące artefakty w różnego typu grach, nawet na pulpicie. Niżej załączam zdjęcia:http://imgur.com/WEXu4AKhttp://imgur.com/5rNgivBAktualne sterowniki:http://imgur.com/GD8sAnkDodatkowo dodam że jestem posiadaczem Win Vista a zasilacz Chieftec GPS-600A8.Czym może być spodowany problem? Czy jest to wada fabryczna czy jakieś niedopatrzenie i niedopilnowanie z mojej strony by wszystko było zainstalowane poprawnie?Z góry dzięki! Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Niuniek7 Napisano 5 Września 2014 Udostępnij Napisano 5 Września 2014 zainstaluj stery 14.4 lub nowsze a jak nic dawaj na PW Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 5 Września 2014 Udostępnij Napisano 5 Września 2014 R9 280 od Gigabyte ma mocno podbite zegary, więc możesz spróbować obniżyć taktowanie, np. o 10 MHz. Najpierw spróbuj przeinstalować sterowniki na 14.4 , później możemy przejść do obniżenia taktowania. Prawdą jest, że karta powinna działać bez problemów, ale w praktyce różnie bywa. Cytuj Link to post Share on other sites
zangeru 0 Napisano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Teraz znalazłem taki temacik jak idealnie przeinstalować sterowniki. Dostosowałem się do tego i teraz testuje nowo zanistalowane. Jednak u mnie jest taki problem że mam vistę i najnowsze sterowniki jakie da sie zainstalować to 13.12. A jeżeli chodzi o obniżenie taktowania to w jaki sposób mogę to zrobić? Dobra, pobrałem OC GURU II od Gigabyte i zmniejszyłem taktowanie o 10 MHz. Bo mimo reinstalacji sterowników pojawiały sie artefakty. Zaraz sie dowiem czy wszystko jest okej i to sprawa za mocno podkręconych zegarów ;p Obniżyłem o 15 MHz i pojawiają sie artefakty niestety. nawet czasami ekran miga Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Próbuj obniżać aż do skutku. Jeśli to nie pomoże, to zostaje RMA/ sprawdzenie karty w innym PC. Cytuj Link to post Share on other sites
zangeru 0 Napisano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Okej, jakby co karta zakupiona w agito z przedłużoną możliwością do oddania bez podania przyczyny więc mam jeszcze około 10 dni na zwrot. aktualnie obniżyłem z 1072 MHz do 1057 MHz. Do ilu zmniejszać by karta działała nadal dobrze? Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Nie jest powiedziane, że przy niższym taktowaniu karta będzie działać normalnie. Jeśli masz 10 dni na zwrot, to skorzystaj z tego przywileju. Cytuj Link to post Share on other sites
zangeru 0 Napisano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2014 A powiedz mi Szambor, czy jeżeli kartę zamówiłem razem z myszką, to muszę dokonać zwrotu na obydwa produkty czy moge tylko jeden? Cytuj Link to post Share on other sites
jorginto 251 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Kupiłeś kartę, która fabrycznie ma działać z innymi zegarami. Taktowania, to możesz podbijać w górę, a nie w dół. Ja bym się nie zastanawiał i oddawał kartę na RMA. Cytuj Link to post Share on other sites
zangeru 0 Napisano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2014 A możecie mi doradzić co wziąć zamiast tej r9 280? Bo jak teraz tak patrze na te r9 280 to mam mieszane uczucia. Myślałem na gtx 760. Warto? I prosiłbym o pomoc jak to zwrócić, z myszką czy bez? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Wyłącz w sterownikach AMD funkcję AMD Overdive i przetestuj czy nadal masz artefakty. Zamiast zmniejszać zegary zwieksz napięcie rdzenia. Z domyślnego ok 1.254V na np. 1,3V. Przetestuj to rozwiązanie. Cytuj Link to post Share on other sites
zangeru 0 Napisano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2014 overdive wyłączony od samego początku. nie wiem czemu w OC GURU II nie mogę zwiększyć napiecia. Chyba skorzystam ze zwrotu bez podania pryczyny ale to dopiero w poniedziałek. I nadal nie wiem czy zwracać kartę samą czy razem z myszką. Cytuj Link to post Share on other sites
Invar 86 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 overdive wyłączony od samego początku. nie wiem czemu w OC GURU II nie mogę zwiększyć napiecia. Chyba skorzystam ze zwrotu bez podania pryczyny ale to dopiero w poniedziałek. I nadal nie wiem czy zwracać kartę samą czy razem z myszką. A czy myszka tez się popsuła, że chcesz ją zwracać? Cytuj Link to post Share on other sites
zangeru 0 Napisano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Nie ale wszystko jest na tej samej fakturze i być może agito.pl zażyczy sobie zwrotu wszystkiego. Cytuj Link to post Share on other sites
Invar 86 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Nie ale wszystko jest na tej samej fakturze i być może agito.pl zażyczy sobie zwrotu wszystkiego. Pierwszy raz od czymś takim słyszę. Jak kupujesz PC na fakturę, będziesz chciał zwrócić kartę dźwiękowa, to będziesz musiał tez oddawać całą resztę? Nie. Cytuj Link to post Share on other sites
zangeru 0 Napisano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2014 A to okej dzięki za pomoc. W rozwiązaniu problemu pomogłoby przeinstalowanie z visty na win7 i zainstalowanie najnowszych sterowników do karty czy to tylko strata czasu? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Program OC Guru może nie dokońca prawidłowo obsługiwać Twoją kartę, dlatego masz problem z podniesieniem napięcia . Odinstaluj go i użyj MSI Afterburner wersja najnowsza to 3.0.1. Program wymaga odpowiedniej konfiguracji(Settings-zakładka Ogólne), nie jest ona skomplikowana wymaga tylko zaznaczenia kilku opcji i ponownego uruchomienia. Może nawet obejdzie się bez podnoszenia napięcia dla Twojej karty. Zakładka Ogólne konfiguracja opcje muszą być zahaczone(włączone). Synchronizuj opcję dla podobnych procesorów graficznych, Uruchom przy starcie systemu Windows, Uruchom zminimalizowany, Enable hardware control and monitoring, Zezwól na niskopoziomowy dostęp do sprzętu(tryb użytkownika), Restor settings after suspended mode, Odblokuj kontrolowanie napięcia(extended MSI), Odblokuj monitorowanie napięcia, Wymuś stałe napięcie. Disable ULPS. Niektóre opcje mogą się różnić w zależności od posiadanej karty grafiki. Opcja wymuś stałe napięcie może ustabilizować Twoją grafikę. Bez konieczoności podnoszenia napięcia rdzenia. Na zakładce Wentylator zaznacz opcję Włącz automatyczną kontorlę wentylatora zdefiniowaną przez użytkownika. Wykres pozwala na definiowanie charakterystyki obrotów do temperatury karty. Ustaw jak Ci pasuje. Po ustwieniu programu i restarcie przetestuj stabilność. Jeśłi wymuszenie stałego napięcia nie pomoże to podnieś jeszcze napięcie tak jak pisałem wyżej. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 (edytowane) MSI Afterburner wersja najnowsza to 3.0.1 4.0.0, poprawili współpracę z kontrolerami napięć w r9-280. Sprawdź kartę na win7 np u znajomego na najnowszych sterownikach. Mimo wszystko proponuję zwrócić kartę, bo ona ma działać po wyjęciu z pudełka a nie dopiero po cudowaniu nie wiadomo jak. A te artefakty to mi wyglądają na problem z pamięciami karty. Artefakty spowodowane przez uszkodzony rdzeń wyglądają trochę inaczej. Edytowane 6 Września 2014 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
zangeru 0 Napisano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2014 A okej. To dokonam zwrotu i co byście mi polecili? Znowu r9 280 czy jakiegoś geforce do 850 zł? Cytuj Link to post Share on other sites
icecoldart 25 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Tutaj masz za 800 280x ( czyli mocniejsza ) od Sapphire, moim zdaniem ta firma oferuje lepsze produkty od Gigabyte'a http://allegro.pl/sapphire-technology-radeon-r9-280x-oc-dual-x-3gb-i4569977593.html Cytuj Link to post Share on other sites
FightMaker 76 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Tutaj masz za 800 280x ( czyli mocniejsza ) od Sapphire, moim zdaniem ta firma oferuje lepsze produkty od Gigabyte'a http://allegro.pl/sapphire-technology-radeon-r9-280x-oc-dual-x-3gb-i4569977593.html Zapewne karty nie są wcale takie "nowe". Nie podał źródła skąd pochodzą, ani jaka jest na nie gwarancja. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Mimo wszystko sprawdziłbym ją u kogoś innego pod windowsem 7 na najnowszych sterownikach. Jeśli chcesz ją wymieniać to ta sama karta może być. Ogólnie jako nowa w swojej cenie jest dobra tylko miałeś niefart do bubla, zdarza się niestety ostatnio coraz częściej przy zakupie elektroniki. W tej kwocie jest jeszcze GTX 760, wydajność troszeczkę niższa od tego radeona. oo, widzę nowa 280x w fajnej cenie. Bardzo ciekawa propozycja. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 No ok. Mój błąd rzeczywiście jest już MSI AB 4.0.0. Cytuj Link to post Share on other sites
zangeru 0 Napisano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Jakoś nie ufam takim sprzedawcom z allegro jak i kupywaniu używek mimo gwarancji, bo wiadomo różnie z tym bywa. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Już karty 7850 i 7870 Gigabyte miały podobne problemy z artefaktami. Zabawa z MSI AB np. zmniejszenie zegarów o 100MHz dla rdzenia i pamięci lub podniesienie napięcia czasem pomaga. Jednak są przypadki gdzie trzeba wymienić kartę na innego producenta bo nie idzie nic zrobić. Niekiedy pomaga wymiana zasilacza no lepszy ale to ostateczne i wymagające nakładów finansowych rozwiązanie. Jeśli nic z tych opcji nie przyniesie rozwiązania to trzeba zmienić kartę na inną. Wszystko może mieć znaczenie nawet wersja bios płyty głównej czy grafiki. Wszystko należy sprawdzić nim zdecydujemy się na odesłanie sprzętu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts