Skocz do zawartości

Piłka nożna.Ogólny.

Recommended Posts

• 2 tygodnie później...

Nie siej chudy pesymizmu

Jeszcze nie wiesz z kim grają a już sądzisz że nie wyjdą :)

Zobacz co się dzieje we wszystkich grupach

Strasznie się to wyrównało i teraz każdy walczy jak o przeżycie

Patrz kto zdobywa punkty

Luxemburg 4

San Marino 1

Wyspy Owcze 6

Liechtenstein 5

Malta 2

Azerbejdzan 6

I to nie że grali wszyscy w jednej grupie :P

Albania, Islandia, Irlandia Pólnocna pewna udziału w ME a Szwedzi Duńczycy czy Holendrzy nadal nie.

10 lat temu to było nie do pomyślenia

Ja jestem pełen uznania dla naszych (mimo że wiemy jak wyglądała ich gra) bo w końcu są drużyną a nie pionkami którzy przyjeżdżali na kadrę odbębnić mecz

Mam nadzieje że zdobędę fundusze, bilety i wspomogę ich gardłem we Francji.

Jeżeli dojdą do bardziej rozsądnych zachowań w grze obronnej to widzę szansę na wyjście z grupy (choć nie wiem jakiej). Jeśli zaś dalej będą tak się zachowywać na ok. 20-tym metrze obrony,to nieciekawie może to wyglądać...Przykład: przeciwnik ma piłkę,rusza w jego kierunku 2,3 naszych i zatrzymuję się 3-4m od niego i czekają. On ma wtedy czas na rozejrzenie się i rozsądne podanie w kierunku swojego zawodnika. Mamy jeszcze za mało rozwinięty zmysł obserwacji boiska,niestety. Zastanawiałem się nawet czy nie lepiej i taniej byłoby wysłać tylko Szczęsnego,Glika,Milika i Lewandowskiego....:)

Jeśli zaś dalej będą tak się zachowywać na ok. 20-tym metrze obrony,to nieciekawie może to wyglądać...Przykład: przeciwnik ma piłkę,rusza w jego kierunku 2,3 naszych i zatrzymuję się 3-4m od niego i czekają. On ma wtedy czas na rozejrzenie się i rozsądne podanie w kierunku swojego zawodnika.

Obrona w linii, strefowo, nikt nie wychodzi za daleko bo robią się luki. Przeciwnik teoretycznie jest wtedy zmuszony grać po szerokości choć w praktyce często wychodzi inaczej bo gdzieś i tak robi się dziura. Na wysoki pressing niestety nie możemy pozwolić sobie właśnie przez dość niski poziom obrony czy środka boiska. Nie potrafimy długo utrzymywać się przy piłce więc inna gra i doskakiwanie od razu z mocniejszymi zespołami byłaby samobójstwem  - chłopaki za dużo by się nabiegali. Do najlepszych drużyn czysto piłkarsko dzieli nas wciąż przepaść ale w tym sporcie na szczęście bardzo ważną kwestią jest jeszcze wola walki i determinacja więc wszystko przed nami. Kto wie :)

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

1/8 Ligi Mistrzów:
Gent - Wolfsburg,

AS Roma - Real Madryt,

PSG - Chelsea,

Arsenal - FC Barcelona,

Juventus Turyn - Bayern Monachium,

PSV - Atletico Madryt,

Benfica - Zenit

Dynamo Kijów - Manchester City

Najlepiej się zapowiada chyba Arsenal - Barcelona. W sumie ciekawie to wygląda.

Chelsea u siebie
05/12/15 1.LA Chelsea - Bournemouth 0:1
31/10/15 1.LA Chelsea - Liverpool 1:3
03/10/15 1.LA Chelsea - Southampton 1:3
Chelsea na wyjazdach
14/12/15 1.LA Leicester - Chelsea 2:1
07/11/15 1.LA Stoke - Chelsea 1:0
27/10/15 PL Stoke - Chelsea 6:5 (k.)
24/10/15 1.LA West Ham - Chelsea 2:1
Twierdzisz że takie PSG jest słabsze niż Bournemouth , Stoke, Leicester? :P
Wiem żartuje mecz meczowi nie równy ale Chelsea gra katastrofę ostatnio

Mają trochę czasu ale obstawiałbym że nie pozbierają się na tyle że dadzą radę dobrze poukładanej drużynie z Paryża. Do tego Ibra który jest totalnie nieobliczalny
PSG na ost 10 meczów u siebie 8 W 2 R
Na wyjazdach 7W 1R 1P ( z Realem )
Ibra, Cavani, Lavezzi, Di Maria, Motta , Thiago Silva, Divid Luiz to nie są przypadkowi piłkarze :P

uff ulżyło mi
Gdzieś w komentarzach wyczytałem, że ktoś tak samo jak ja, uważa że Polacy zagrali w tych eliminacjach jeden dobry mecz z Niemcami i to ten przegrany 1-3
Jestem tego samego zdania
Lubię pisać więc podzielę się swoimi przemyśleniami odnośnie tych eliminacji i kadry
Zacznij od szybkiej analizy meczów
Gibraltar - Polska 0-7 mecz bez historii, ciężko oceniać kadrę w meczu z amatorami
Polska - Niemcy 2-0 największy sukces ostatnich lat, kapitalna wygrana ale kto widział ten wie , Niemcy nas cisnęli jakby walczyli o mistrzostwo świata, cuda wyprawiał Szczęsny a Niemcy do ostatniej minuty wierzyli że wygrają.
Lubię konkrety więc popatrzmy w statystyki
Posiadanie piłki 63 % Niemcy 37% Polacy
Sytuacje bramkowe 22 Niemcy !!! 4 Polacy !!!! CZTERY
Strzały celne /niecelne 8/11 Niemcy 3/1 Polacy
Odłóżmy emocje i podnietę którą sam mam na to że wygraliśmy ten mecz. Gdyby nie Szczęsny i Glik to mogło skończyć się bardzo źle. Będę ten mecz pamiętał całe życie ale tylko i wyłącznie poprzez wynik i obronę Częstochowy. Wiem, wiem graliśmy z MŚ wygraliśmy nic się więcej nie liczy, ktoś powie taka była taktyka a ja powiem gó**o prawda. Polacy wg mnie wyszli na ten mecz kompletnie posrani i gdyby nie niefart po stronie Niemców to po pierwszej połówce mogło być 4-0. Ogólnie wyglądało to źle i tyle
Potem przyszła ta kapitalna akcja którą wykończył Milik i to Niemcy się obsrali. Wyszło całe piękno piłki i to że warto wierzyć i dopingować do ostatniej minuty , sekundy. Tu przyznam rację powiedzonku spidera z czołgów że statystyki nie grają :)
Nasi nic nie zagrali a wygrali ot taki paradoks :) I co? I CHWAŁA IM ZA TO !!!
Polska - Szkocja 2-2 jeden z tych meczów które miały być kluczowe dla układu końcowej tabeli. Mecz walki wg mnie trochę przespany przez nasz zespół , zapamiętałem z niego dobre 15-20 minut gdzie nasi panowali na boisku i gra wyglądała jak na dobrą europejską drużynę. Wtedy też wypracowali dobre końcowe statystyki z tego meczu. Była szansa na wygraną w końcówce.
Gruzja Polska 0-4 no miało być lekko miło i przyjemnie a jak wyglądała pierwsza połowa każdy chyba chciałby zapomnieć. Środek pola praktycznie u nas nie istniał , mało tego kilka akcji Gruzinów o mało nie przyniosło im sensacji. Wygrana z Niemcami mogła zostać bardzo szybko zaprzepaszczona, na szczęście znowu mieliśmy farta po swojej stronie. Potem już poszło i bramki same praktycznie wpadały :P
Najlepszy jest kawał z tego meczu
Wiecie jakby się nazywał Niesiołowski gdyby był gruzinem? Nienawidze :D

Irlandia - Polska 1-1 może zabrzmi to brutalnie ale z tego meczu pamiętam tylko bramkę Peszki (koleś była sam zdziwiony że wpadło w sito )i moje słowa żony ok 80 minuty że na bank stracimy gola na koniec. A jeszcze jedno było niesamowite :) Graliśmy u siebie. Brawa kibice!!! Staty są bezlitosne 60-40 jak to mówią ball possession i strzały 9-3

Polska - Gruzja 4-0 Polacy chyba w pamięci mieli ciężki mecz w Tibilsi , znowu straszne męczarnie i co pokazują staty na koniec meczu (55% posiadania piłki Gruzja) Polacy mimo łatwej wygranej i tego że byli gospodarzami nie zachwycili mnie zbytnio. Jakby Lewy nie odpalił to by było 1-0 wymęczone. Pokuszę się tu o mała analizę . Gruzini skazywani na porażkę okazali się w tej grupie bardzo wymagającym przeciwnikiem. Nie dość że pokonali Szkocje to jak popatrzymy na ich mecze , były to mecze na styku z porażkami minimalnymi. Tylko Polacy , mimo kiepskiego przebiegu obu meczów pokonali ich 4-0 i to dwa razy. A mogło być różnie gdyby chłopaki spod czerwonego krzyża mieli trochę lepsze umiejętności.

Niemcy - Polska 3-1 wg mnie wisienka na torcie tych eliminacji. Powiem szczerze że tak grającą kadrę chce oglądać w każdym meczu. Początek katastrofalny (od razu staje mi przed oczami mecz Polska -Ukraina 1-3 i miazga naszych przez Ukrainców) chłopaki wyszli i chyba zostawili głowy, nogi i korki w szatni. Niemcy zakręcili nimi jak Brazylijczykami podczas MŚ , szaleństwo na stadionie i konsternacja u nas. Dzięki Bogu stało się to na co liczą zawsze kibice siatkówki i piłki ręcznej, WALKA WALKA WALKA!!!

Mogę się założyć o każde pieniądze że gdyby Lewy wsadził tą bramę na 2-2 przed przerwą to po przerwie nasi by ich pojechali. Niestety Neuer pokazał kunszt a Lewy spieprzył dogodną okazje. Polacy mieli w tym meczu chyba więcej okazji do strzelenia niż w meczach ze Szkocją i Irlandią razem wziętych. Staty nie grają ale w tym meczu po prostu grali Polacy :) Posiadanie piłki niby 63% dla Niemców ale za to my z tego co pamiętam graliśmy szybkie składne akcje nikt nie bawił się w tiki takę i co najlepsze te akcje nam wychodziły! Strzały celne niecelne 13/5 Niemcy ,14/9 Polacy ! Tak tak graliśmy na wyjeździe ale tylko teoretycznie :) BRAWA KIBICE!!!

CDN

Polska - Gibraltar 8-1 co tu pisać pogrom z amatorami, ciężko oceniać taki mecz. Głównie z niego zapamiętam jak pod koniec meczu kelner z listonoszem rozklepali naszą obronę jak ja i moi koledzy podczas klasowego z 4B.  A z tego co pamiętam takich okazji chłopaki z tego malowniczego zakątku mieli kilka :) Powinna być dwucyfrówka i nikt nie miałby pretensji a tak ta bramka pozostawiła niesmak

Staty strzały celne/niecelne 21/15 Polska 8/6 Gibraltar.

No i wchodzimy w decydujący czas eliminacji.

Szkocja -Polska 2-2 widać było że chłopaki wyszli na ten mecz skoncentrowani, starali się grali , błyskawiczna bramka Lewego i kolejne akcje napawały optymizmem, gdy myślałem już kto strzeli drugą brameczkę i będę mógł skoczyć po piwko chłopaki stracili skuteczność i du*a była zbita. No i to stało się to czego się obawiałem 45 minuta i nasi dają du*y po raz pierwszy. To mnie denerwuje w tej kadrze od samego początku Nasi nie pilnują kompletnie przed polem karnym ...No a strzał, co tu dużo mówić na 100 jakby próbował to pewnie więcej by mu taki nie wyszedł...Powiem szczerze że trochę denerwuje mnie Nawałka bo ja na Szkotów i Irlandczyków w życiu bym nie dał fabiana....nie wiem jakoś ta jego bezpłciowość mnie irytuje .Potem strata piłki w środku pola i gola na 2-1 który wg mnie wyższy bramkarz lepiej ustawiony nie dałby sobie wrzucić za kołnierz...W tym meczu walki czułem że nasi to wyrównają i stało się , do tej pory nie mogę zrozumieć jak Szkoci mogli dopuścić do tego ze ta bramka wpadła ale jednym zdaniem zrobili to samo co my w Dublinie tracąc frajerskiego gola na 1-1 DALI du*y ! Mamy ważny punkt i przed nami mecz o wszystko z braćmi od piwa z Irlandii.

Polska -Irlandia 2-1 w Polsce pełna mobilizacja, powiem szczerze że tego chyba nie dało już się spieprzyć Mecz oglądałem z zapartym tchem bo chyba jak każdy marzyłem o Euro i się nie zawiodłem. Krycha otworzył wynik i wg mnie on ma kapitalną nogę powinien u nas więcej strzelać z dystansu , to tak apropo meczu na euro z Ukraincami, oglądałem ich i oni praktycznie chyba mają jakieś zakodowane hasło STRZELAJ, dużo walą z dystansu i mam nadzieje że  na euro ktoś będzie ich trzymał mocna na 20 m od bramki. Ale wracając do przypieczętowania awansu. Dobry mecz naszych rzekłbym, cały czas pod kontrolą, wg mnie kuriozalny karny , bo raz że chyba akcja z karate kick by Pazdan odbyła się przed linią pola karnego a dwa jak widać na powtórkach koleś nie zrobił tego specjalnie bo nie widział Irlandczyka.

I stało się jedziemy na EURO! Fakt jest faktem ciężko było tam nie jechać ale patrząc na to jak wyrównał się poziom w Europie i jak na serio mieliśmy ciężką grupę to jest to wg mnie sukces. Nawet taka Gruzja która stała na straconej pozycji każdej ekipie z pierwszej 4 napędziła porządnego stracha i mimo że o nic nie grała do końca walczyła do upadłego (przegrali 2-1 z Niemcami )

Ogólnie Polacy zaprezentowali się pozytywnie

Teraz jestem bardziej zbudowany team spirit i tym jak jadą na tej fali niż ich występami w poszczególnych meczach

Biorąc pod uwagę także dwa sparingi z Islandią i Czechami powiem szczerze że na miejscu naszych przeciwników to miałbym obawy bo jesteśmy totalnie nieobliczalni i jak ktoś nas zlekceważy może ponieść srogie konsekwencję

Gdy w formie w czerwcu będzie Lewy , Glik, Szczęsny, Krycha, Milik i Mączyński to możemy faktycznie wejść nawet do 1/4 euro

Gorzej będzie jak niestety opuści nas szczęście

Bo nie lekceważmy Irlandii Północnej i Ukrainy to nie są kelnerzy ale drużyny które grają twardą piłkę.

Jestem dobrej myśli i mam nadzieje że mając 5 pkt (tak tak stawiam zremisujemy z Niemcami i Ukrainą a wygramy z Irlandią) wyjdziemy z grupy :)

Pozdro mam nadzieje że nie zanudziłem :P

Edytowane przez lukyeti
  • Popieram 1
  • 4 tygodnie później...

Wielkie gratulacje dla Lewego przede wszystkim bo być 4 na globie to mega wyczyn :D.

I śmiech w oczy tym którzy go hejtują (totalne debile bo jak ich nazwać)

Brawa brawa brawa

Liczę że ten rok będzie jeszcze lepszy a nasza kadra wyjdzie z grupy na euro

Dobrze że końcu ktoś zaczął grać 2 napastnikami

Chyba wszyscy kibice to wiedzieli a kolejni selekcjonerzy tylko robili wszystko żebyśmy nie tracili goli żenada

Tak się już nie gra

Gramy ofensywny szybki futbol (mecz z Niemcami u nich kapitalny , wynik w sumie nie ważny, była walka , emocje, Niemiaszki też są świadome że jakby Lewy wsadził im na 2-2 przed przerwą to by się nie podnieśli)

Z tego trzeba się cieszyć że mamy ekipę

Gorzej z obroną, wg mnie powinien na euro nie brać Cionka a zabrać Wasyla

Cionek do kadry nic nie wniesie ani pod względem umiejętnośći ani  mentalnie za to Wasyl spokojnie udźwignie każdy mecz a i morale podniesie do walki zagrzeje. Mając takich obrońców jak glik wasyl na Niemców jesteśmy idealnie przygotowani

Poza tym uważam że Euro byłoby pięknym podziękowaniem dla jego gry w reprezentacji

Pewnie niektórzy powiedzą, że za stary że trzeba brać młodych niech się uczą

Nie zgadzam się , weźmy Wasyla, wyjdźmy z grupy a może i dalej .

Zróbcie coś dla kibiców a na budowanie kadry do MŚ macie dwa lata wtedy sobie testujcie młodych

Poza tym potrzebujemy 3 snajpera w razie W i tutaj walka powinna być spora

• 3 tygodnie później...
Gorzej z obroną, wg mnie powinien na euro nie brać Cionka a zabrać Wasyla

Dla mnie też Cionek to jest jakieś nieporozumienie. O ile wybór Mączyńskiego "sam się obronił" to z nim jest gorzej. Żadne wzmocnienie, a nawet osłabienie linii obrony. Dodać do tego jego skłonność do łapania kartek i mecz w osłabieniu gotowy.

O prawą obronę nie ma się co martwić Piszczek jest w formie, na stoperze dzieli i rządzi Glik. Bardziej się boję o lewą stronę i Rybusa (jak sobie poradzi na najwyższym poziomie? Z Niemcami tragedii nie było ale jednak dla nich to "tylko" eliminacje i myślę, że najlepsze zostawią na sam turniej ;) ). Na drugim stoperze dla mnie bezapelacyjnie Pazdan, tylko boję się, że wlanie jakąś gafę typu "kung-fu". Szukała strasznie zjechał z formą a przy dzisiejszym szybkim futbolu i jego braku mobilności czarno to widzę.  Zresztą jego braki pokazał drugi mecz na Niemców gdzie raz po raz go ogrywali. Pokusiłbym się nawet o to żeby nie dawać mu powołania w ogóle - Salamon lub Wasyl. Jeden młody i ocierał się o wielki Milan, drugi doświadczony ale za to twardy i nieustępliwy (w końcu gra na wyspach). :D

Właśnie, a co się dzieje z tym Salamonem? Niby młody polak, który nieźle sobie radził we Włoszech ale ani powołań do reprezentacji ani żadnych występów, w mediach też cisza. Czyżby skończyło się pompowanie balonika?

Właśnie, a co się dzieje z tym Salamonem? Niby młody polak, który nieźle sobie radził we Włoszech ale ani powołań do reprezentacji ani żadnych występów, w mediach też cisza. Czyżby skończyło się pompowanie balonika?

Po epizodach w Milanie i Sampdorii został wypożyczony do klubu z Serie B, gdzie odbudował się :)

Teraz powrócił Serie A, gdzie broni barw Cagliari z niezłym skutkiem. Wychodzi w pierwszym składzie, nawet chyba bramkę zdobył.

Dla mnie na pewno lepszy wybór niż Cionek, którego już za czasów gry w Ekstraklasie nie byłem fanem z racji czasem zbyt brutalnej gry. Może w Palermo złapię super formę ;) ? Czas pokaże. Niemniej na ten moment w mojej opinii Glik>Pazdan>Wasyl/Salomon>Szukała>Cionek.

Na korzyść Salomona na pewno przemawia wiek i warunki fizyczne (wzrost). Taki Szukała tyle, że młodszy, zwrotniejszy i z lepszym wyprowadzeniem piłki górą. Warto dać mu szansę, miał okazję posmakować treningu na najwyższym poziomie w Milanie. Mamy przecież jednego gracza, który był na zapleczu wielkiego Realu Madryt, wydawało się, że będzie kolejnym zmarnowanym talentem, ale ciężką pracą wywalczył sobie miano jednego z najlepszych obrońców ligi włoskiej :>

Według mnie pomysł Szukały z wyjazdem do ligi saudyjskiej to jakieś nieporozumienie. Zjechał totalnie z formą, o ile na początku eliminacji był w żelaznej parze z Glikiem tak teraz bez wahania wymieniłbym go na kogoś innego. Jedyne czym przewyższa swoich konkurentów to zgranie z pozostałymi zawodnikami repki.

Edytowane przez kapissza
  • 2 tygodnie później...

Sam nie wiem czemu , nie jestem fanem ani Messiego ani Ronaldo. Mam to szczęście żyć i od początku obserwować ich kosmiczne kariery ale jakoś specjalnie mnie oni nie interesują. Zawsze lubiłem za to charakternych piłkarzy i stąd z tej wielkiej dwójki wybieram Ibre :P A jeszcze jak przeczytałem jego biografię, to już w ogóle trzymam za niego kciuki bo koleś ma jaja i charakter. A nie to co te dwie pitki :) 

Ostatnio gdzieś oglądałem bramki Barcy z 2005 i przyznam się ze się zdziwiłem że Messi grał razem z Ronaldinho bo wydały mi się to jakieś lata świetlne temu hehe

A co do Lewego to mam nadzieje że sięgnie z Bayernem po LM w tym roku.

Boję się żeby nie zaczęli kombinować z nim przed Euro . chociaż wydaje mi się że Niemcy są pewni wyjścia i specjalnie Bayern nie będzie się osłabiać odstawiając go od składu czy przeciążając go ćwiczeniami...