Skocz do zawartości

Moje Mobo + I7 4790K

Recommended Posts

Witam

Chodzi mi po głowie zakup najmocniejszego CPU na s1150, ale nie chciałbym zmieniać płyty głównej.

Miałbym pytanko czy obecne mobo (MSI Z87 G43 Gaming) obsłuży go bez żadnych problemów - oczywiście chciałbym nowy procesor podkręcić ile tylko fabryka dała. Obecnie mam I5 4670K - bardzo mizerną sztukę a ostatnio wpadło trochę ekstra kaski i zastanawiam się nad upgradem. Bios mam zaktualizowany do najnowszej wersji - w changelogu jest adnotacja że płyta obsłuży Hasswele refresh, ale wolałbym się upewnić czy nie będzie żadnych problemów.

Jeżeli okaże się że musiałbym wymienić płytę główną na taką z chipsetem Z97 to co byście polecali - będzie robiony OC zarówno CPu jak i GPU ale nie zależy mi na SLI ani CF.

Bardzo proszę kogoś kompetentnego o rozwianie moich wątpliwości :)

@vivaldi - co ma kwadrat do pietruszki? najszybszy na 1150 to nie 4690K a 4790K jak w tytule podany.

Odnośnie tematu to przejście z 4670 na 4790 jest mało opłacalne jeśli komputer służy tylko do gier ponieważ zysk zdobędziesz delikatny... a w portfelu dużo więcej stracisz. Jeśli jednak prócz gier zajmujesz się też fotografią, montażem, animacją lub grafiką to jak najbardziej warto bo zysk będzie nieporównywalnie większy.

jak jest kasa i oprócz gier jest jedna z tych profesji które wymieniłem poprzednio to zamiast męczyć się lepiej sprzedać i kupić 4790k dzięki czemu życ wspólnie z HT w procku... sporo czasu się zaoszczędzi, a jeśli tylko do gier to szkoda fatygi.

Edytowane przez Vieworld

To że do grania I7 to przerost formy nad treścią to wiem. To zakup z kategorii zachcianek - mam trochę ekstra kaski, przesiadka na I5 4690K nie ma większego sensu, moja obecna sztuka procesora jest wybitnie upośledzona pod względem OC.....

Ale dalej nie wiem czy moja płyta główna bezproblemowo obsłuży 4790K.

jeśli komp faktycznie tylko do gier.. to wymiana na procesor z HT to taki sens jak dokupić kolejne 8GB ramu do komputera i ich nie móc wykorzystać... jedynie estety się poprawi komputera... no dobra 4790k się mniej grzeje od 4670k więc można kupić mniejsze ładniejsze chłodzenie typu megahalems + 2 wentyle.. ale różnicy między 4690k a 4790k w grach praktycznie na poziomie 2-3% obstawiam  %-) a zamiast wydać kasę żeby wydać to na to są lepsze sposoby na przykład można kupić większy SSD... ale to Twoja kasa więc rób na co masz ochotę

Edytowane przez Vieworld

Lepiej poczekaj na nowe procki, które pod koniec roku powinny się pokazać. 

Jeśli koniecznie już będziesz kupował jakiś nowy sprzęt to do samego podkręcania i grania w zupełności wystarczy ci Gaming 5 od gigabyte, moim zdaniem najciekawsza płyta w tej kategorii cenowej.

Edytowane przez John.Yankee

Jezeli chodzi o te nowe procki to bardziej temat do profesjonalnych rzeczy podstawka LGA2011-v3, Jezeli chodzi o gry to w niektoryxh tytulach mozesz nawet nie odczuc roznicy miedzy 4790K a nowym 5*** a te procki beda kosztowaly prawie dwa razy tyle

http://pclab.pl/art58628.html

a co do plyty glownej TAK twoja plyta obsluzy i7 4790K tak podaje producent ;]

http://www.msi.com/support/mb/Z87G43_GAMING.html#support-cpu

Lecz sam posiadam ten procesor i itak czy siak nie unikniesz zmiany chlodzenia podczas grania osiaga do 75*C;] (na BoXie)

Edytowane przez secior1989