Skocz do zawartości

Czarny ekran podczas grania.

Recommended Posts

Witam. 
Miałem ostatnio problem związany z BF4. Podczas grania (30min) karta się strasznie nagrzewała do ponad 90 stopni wg. MSI Afterburner i wtedy pojawił sie czarny ekran wraz z resetem. Dziś postanowiłem coś z tym zrobić i zmieniłem chłodzenie na Accelero S1 rev.2 ( mocowanie zostalo przycięte także pasuje do 7870xt  więcej w tym temacie http://www.overclock.net/t/1373543/official-7870-tahiti-le-xt-owners-club#post_19566277) do tego zamontowałem 2 x 120mm enermax'a.  Temperatura w idle spadła z 50 do 30 stopni, w occt doszła do 68 po czym komputer ma czarny ekran. W zapisach msi temperatura karty także miała 68 stopni, ale zauważyłem, że 4 rdzeń procka ma dużo wyższą temperaturę niż pozostałe.
1 rdzeń 44 stopnie , 2 rdzeń 43 stopnie, 3 rdzeń 43 stopnie, a 4 aż 85 stopni! (tak sie działo podczas grania w bf4 i bf3, jednak przed wymianą chłodzenia na grafice bf3 chodził bez zarzutów). 
Obecnie są najnowsze stery od amd. 

Specyfikacja: 
i5-750 wcześniej było 3,6ghz teraz wróciłem do stock'owych 2,66ghz chłodzenie silentum pc  he1225
gigabyte p55-ud3
goodram 2x2gb 
club 3d 7870xt z chłodzeniem accelero s1 rev.2 

Z góry dziękuje za pomoc ;) 

PS. Podczas testów w OCCT temp. procka jest w okolicach 47-52 stopni i nie więcej. Przy graniu w bf4 lub bf3, po 2-3min dostaje komunikat brak sygnału i komp nie reguje, pozostaje tylko wyłączenie i włączenie.  Po włączeniu i sprawdzeniu zapisów odczytałem następujące temperatury. 

Grafika 35 stopni 
1 rdzeń 40 
2 ok 40 

3 ok 40

4 tutaj są dziwne odczyty ponieważ w pozostałych rdzeniach temp. jest np 36.000 a na 4 rdzeniu 35.162  a zar sekunde 53.911.            

Edytowane przez Marol

Użyłem Prime95 Piorytet 10  test z największym obciążeniem  temperatury: rdzeń 2 i 4 nie przekracza 60, a 1 i 3 50 stopni. Procesor teraz jest podkręcony na 3.6ghz.  Co do karty włożyłem seryjne chłodzenie i można pograć na nim 30min ( karta ma ponad 90 stopni i komputer sie wyłącza) w bf3, natomiast na Accelero około 1 minuty ( czarny obraz, brak sygnału ze strony komputera). Dziwi mnie to, że na accelero się wyłącza ponieważ karta na tym chłodzeniu jest chłodniejsza.