Skocz do zawartości

Wybór obudowy - Czy warto więcej wydawac , specyficzne wymagania .

Recommended Posts

Po wielu długich latach przyszedł czas na zmiane obudowy .

Moja dotychczasowa obudowa zna jeszcze czasy ATI Radeona 9200 , typowa marketówka z zestawu .

A jako że mam w planach też zmiane platformy to postanowiłem że będę malutkimi kroczkami to robił i zaczne od drobniejszych rzeczy .

Przyszedł teraz czas właśnie na obudowe .

Co do obudowy tam mam pewne wymagania .

Zaczniemy od tego najważniejszego .

WYMIARY:

Jako ze obudowe mam we wnęce pod biurkiem to mam ograniczoną szerokość - maks 24.5 cm .

Reszta wymiarów tejże wnęki to : wysokość maks 63 cm , głębokość 55 cm + zapas 20 cm do tylniej ściany , więc przeszkodą jest tylko SZEROKOŚĆ .

Kolejne wymagania :

Wielkość chłodzenia CPU - minimum 16.5 cm ( Dlatego gdyż chciałbym też tam włożyć coś większego , jak np. Thermalright HR-02 - Macho )

Miejsce na karte graficzną - minimum 28cm ( Tak by w przyszłości nie martwić się czy kolejne karty wejdą do obudowy )

Ilość zatok na dyski 3.5' - minimum 5 ( W tej chwili mam trzy dyski twarde a nie wykluczam kolejnego )

Ilość zamontowanych wentylatorów - minimum 2 ( Minimum 2 przy zachowaniu dobrych temperatur , wiadomo nie zawsze więcej wentylatorów to lepiej )

Ilość miejsc na dodatkowe wentylatory - minimum 2 ( Tak bym w przyszłości miał większe możliwości z poprawieniem wentylacji )

Montowanie dysków - bez narzędziowe , koszyczki/saneczki . ( Co ważne by mocowanie było stabilne i te saneczki nie latały i dyski nie wibrowały ani tym bardziej obudowa )

Filtry - kwestia otwarta , ( W miare poprawne filtrowanie - czyli minimum front i dół ( bo są jako wciągające ) a także góra jeśli na górze nie ma wentyla , jeśli

jest tam wentyl to filtrowania tam nie potrzeba tak bardzo )

Jeśli chodzi o cene obudowy - mam odłożone 500zł , lecz jeśli okaże się że w niższej kwocie również da się kupić tak dobrą obudowe to wole nie wydawać tyle .

Mam na oku kilka ciekawych modeli - Corsair Carbide Series 500R , PHANTEKS Enthoo Pro .

A tak to mam jeszcze sporo innych ciekawych w róznych widełkach cenowych .

450-500

Zalman H1 - 480zł

Fractal ARC XL - 460zł

Cooler Master HAF 932 Advanced - 470zł

IN-WIN GRone - 460zł

350-400

Fractal ARC R2 Midi - 380zł

IN-WIN BUC 101 - 360zł

Aerocool Xpredator X3 Devil - 360zł

Corsair Carbide Series 500R - 400zł

PHANTEKS Enthoo Pro - 380zł

300-350

Cooler Master HAF 912 PLUS - 305 zł

Cooler Master 690 III Advanced - 330 zł

BitFenix Raider - 315 zł

Corsair Carbide Series 400R - 325 zł

250-300

SilentiumPC Gladius GD-X60 - 240zł

Fractal Design Core 3000 - 270zł

Gelid Darkforce - 260zł

Aerocool GT-R - 250zł

Jeśli chodzi o wygląd to bardzo spodobały mi się :

SilentiumPC Gladius GD-X60

Aerocool GT-R

IN-WIN BUC 101

Aerocool Xpredator X3 Devil

Corsair Carbide Series 500R

Corsair Carbide Series 400R

Cooler Master HAF 932 Advanced

IN-WIN GRone

Cooler Master HAF 912 PLUS

Co jeszcze powinienem brać pod uwage ?

Dobrze by było gdyby forumowicze którzy mieli przyjemność mieć dane obudowy podzielili się spostrzeżeniami co do ewentualnych wad .

Tak samo jeśli są też inne ciekawsze modele

Dodatkowo zamieszczam trochu zdjęć mojej starej obudowy wraz z wnęką na nią .

http://oi57.tinypic.com/hv8lzc.jpg

http://oi58.tinypic.com/2h4w3d5.jpg

http://oi59.tinypic.com/2eg7fo0.jpg

http://oi62.tinypic.com/hvdimd.jpg

Ja polecam fractal design define r4 232 x 464 x 523mm dobra wyciszona obudowa.

Ostatnio kupiłem Fractal Design Core 3000 Macho(162mm) wchodzi ale nic większego tam nie wejdzie. W tej cenie(239zl agito) to obok darforce chyba najlepsza obudowa.

Jak wybierałem ostatnio obudowe i też mi sie spodobał SilentiumPC Gladius GD-X60 to wszyscy mówili że mam go sobie odpuścić.

Zdecydowanie bierz Fractal arc 2 midi blachy najwyższej jakości wykonanie tak samo a przewiew powietrza wręcz idealny

Phanteks Enthoo Pro też ma dobrą jakość wykonania i przewiew więc tu tylko od gustu wybór zależy

ale gdybyś kiedyś chciał Wodować lub łączyć karty to

-Corsair 750D świetne możliwośći wodowania,ułożenia kabli,dużo miejsc na wentylatory i ofiltrowanie

-Fractal Arc XL taki sam jak midi tylko większy

-Phanteks Enthoo Pro także ma duże możliwości wodowania :)

• 1 miesiąc temu...

A zapomniałem napisać że obudowa już kupiona od jakiegoś czasu :D

Wg mnie wystarczy zwykły Gelid Darkforce, kupiłem go ale jeszcze czekam na inne podzespoły więc  dużo ci nie powiem.

Gelid mi nie pasował , wygląd mi nie podchodził ;)

Kupiony został Phanteks Enthoo Pro

Edytowane przez airborne82

Pochwal się opinią o tej obudowie. :P

Jeszcze nie sprawdzałem jak dokładnie sie sprawdza ;)

Ale tak :

Jakość wykonania :

5/5 .

Wzorowe dopasowanie blach , wszystko idealnie dopasowane , co ważne przemyślane .

Dodatki:

5/5

Mamy wszystko co potrzeba .

Filtry , do tego z tyłu za blachami mamy rozgałężnik na wentyle , mało jest tak przemyślanych konstrukcji .

Można by się przyczepić tylko do małej ilości wentyli ( dla niektórych )  , ale ilość jest wystarczająca .

oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by dołożyć jeszcze kilka . Ja będę jeszcze dokładał dwa wentyle na top .

Opłacalność zakupu:

5/5

Jak za tą cene ( poniżej 400 zł ) mamy obudowe która mogłaby kosztować nawet 100zł drożej .

Owszem na poczatku myslałem o Corsair 500D ale zniechęciło mnie w niej brak filtrów w dwóch miejscach a zwłaszcza gorsza jakość wykonania sanek na dyski .

w Phanteksie są one lepiej zrobione .