airborne82 60 Napisano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Po wielu długich latach przyszedł czas na zmiane obudowy . Moja dotychczasowa obudowa zna jeszcze czasy ATI Radeona 9200 , typowa marketówka z zestawu . A jako że mam w planach też zmiane platformy to postanowiłem że będę malutkimi kroczkami to robił i zaczne od drobniejszych rzeczy . Przyszedł teraz czas właśnie na obudowe . Co do obudowy tam mam pewne wymagania . Zaczniemy od tego najważniejszego . WYMIARY: Jako ze obudowe mam we wnęce pod biurkiem to mam ograniczoną szerokość - maks 24.5 cm . Reszta wymiarów tejże wnęki to : wysokość maks 63 cm , głębokość 55 cm + zapas 20 cm do tylniej ściany , więc przeszkodą jest tylko SZEROKOŚĆ . Kolejne wymagania : Wielkość chłodzenia CPU - minimum 16.5 cm ( Dlatego gdyż chciałbym też tam włożyć coś większego , jak np. Thermalright HR-02 - Macho ) Miejsce na karte graficzną - minimum 28cm ( Tak by w przyszłości nie martwić się czy kolejne karty wejdą do obudowy ) Ilość zatok na dyski 3.5' - minimum 5 ( W tej chwili mam trzy dyski twarde a nie wykluczam kolejnego ) Ilość zamontowanych wentylatorów - minimum 2 ( Minimum 2 przy zachowaniu dobrych temperatur , wiadomo nie zawsze więcej wentylatorów to lepiej ) Ilość miejsc na dodatkowe wentylatory - minimum 2 ( Tak bym w przyszłości miał większe możliwości z poprawieniem wentylacji ) Montowanie dysków - bez narzędziowe , koszyczki/saneczki . ( Co ważne by mocowanie było stabilne i te saneczki nie latały i dyski nie wibrowały ani tym bardziej obudowa ) Filtry - kwestia otwarta , ( W miare poprawne filtrowanie - czyli minimum front i dół ( bo są jako wciągające ) a także góra jeśli na górze nie ma wentyla , jeśli jest tam wentyl to filtrowania tam nie potrzeba tak bardzo ) Jeśli chodzi o cene obudowy - mam odłożone 500zł , lecz jeśli okaże się że w niższej kwocie również da się kupić tak dobrą obudowe to wole nie wydawać tyle . Mam na oku kilka ciekawych modeli - Corsair Carbide Series 500R , PHANTEKS Enthoo Pro . A tak to mam jeszcze sporo innych ciekawych w róznych widełkach cenowych . 450-500 Zalman H1 - 480zł Fractal ARC XL - 460zł Cooler Master HAF 932 Advanced - 470zł IN-WIN GRone - 460zł 350-400 Fractal ARC R2 Midi - 380zł IN-WIN BUC 101 - 360zł Aerocool Xpredator X3 Devil - 360zł Corsair Carbide Series 500R - 400zł PHANTEKS Enthoo Pro - 380zł 300-350 Cooler Master HAF 912 PLUS - 305 zł Cooler Master 690 III Advanced - 330 zł BitFenix Raider - 315 zł Corsair Carbide Series 400R - 325 zł 250-300 SilentiumPC Gladius GD-X60 - 240zł Fractal Design Core 3000 - 270zł Gelid Darkforce - 260zł Aerocool GT-R - 250zł Jeśli chodzi o wygląd to bardzo spodobały mi się : SilentiumPC Gladius GD-X60 Aerocool GT-R IN-WIN BUC 101 Aerocool Xpredator X3 Devil Corsair Carbide Series 500R Corsair Carbide Series 400R Cooler Master HAF 932 Advanced IN-WIN GRone Cooler Master HAF 912 PLUS Co jeszcze powinienem brać pod uwage ? Dobrze by było gdyby forumowicze którzy mieli przyjemność mieć dane obudowy podzielili się spostrzeżeniami co do ewentualnych wad . Tak samo jeśli są też inne ciekawsze modele Dodatkowo zamieszczam trochu zdjęć mojej starej obudowy wraz z wnęką na nią . http://oi57.tinypic.com/hv8lzc.jpg http://oi58.tinypic.com/2h4w3d5.jpg http://oi59.tinypic.com/2eg7fo0.jpg http://oi62.tinypic.com/hvdimd.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
maniaberserk 4 Napisano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Ja polecam fractal design define r4 232 x 464 x 523mm dobra wyciszona obudowa. Ostatnio kupiłem Fractal Design Core 3000 Macho(162mm) wchodzi ale nic większego tam nie wejdzie. W tej cenie(239zl agito) to obok darforce chyba najlepsza obudowa. Jak wybierałem ostatnio obudowe i też mi sie spodobał SilentiumPC Gladius GD-X60 to wszyscy mówili że mam go sobie odpuścić. Cytuj Link to post Share on other sites
ViVaDi 42 Napisano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Zdecydowanie bierz Fractal arc 2 midi blachy najwyższej jakości wykonanie tak samo a przewiew powietrza wręcz idealny Phanteks Enthoo Pro też ma dobrą jakość wykonania i przewiew więc tu tylko od gustu wybór zależy ale gdybyś kiedyś chciał Wodować lub łączyć karty to -Corsair 750D świetne możliwośći wodowania,ułożenia kabli,dużo miejsc na wentylatory i ofiltrowanie -Fractal Arc XL taki sam jak midi tylko większy -Phanteks Enthoo Pro także ma duże możliwości wodowania Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5523 Napisano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Odpuść sobie wszelkiego rodzaju Aerocoole i SilentiumPC. Cytuj Link to post Share on other sites
airborne82 60 Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Odpuść sobie wszelkiego rodzaju Aerocoole i SilentiumPC.Są aż tak złe ? Cytuj Link to post Share on other sites
ViVaDi 42 Napisano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 są słabej jakości i możesz znaleźć lepsze w tej cenie Cytuj Link to post Share on other sites
airborne82 60 Napisano 31 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Mam pytanie odnośnie Corsair Carbide Series 500R Tam chyba brak filtru na bocznej ściance . Czy bardzo to przeszkadza ? Jeśli tak to czy jest możliwość dokupienia tam filtru ? Cytuj Link to post Share on other sites
Pretsel 0 Napisano 2 Września 2014 Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Podpisuję się pod tym corsairem, z tym, że chciałbym spytać o tańszego: Corsair Carbide Series SPEC-03 Warto? Jak na razie znalazłem o niej jedną anglojęzyczną recenzję, wypowiadającą sie o niej bardzo pozytywnie. Cytuj Link to post Share on other sites
kubajot 1 Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Wg mnie wystarczy zwykły Gelid Darkforce, kupiłem go ale jeszcze czekam na inne podzespoły więc dużo ci nie powiem. Cytuj Link to post Share on other sites
airborne82 60 Napisano 6 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2014 (edytowane) A zapomniałem napisać że obudowa już kupiona od jakiegoś czasu Wg mnie wystarczy zwykły Gelid Darkforce, kupiłem go ale jeszcze czekam na inne podzespoły więc dużo ci nie powiem. Gelid mi nie pasował , wygląd mi nie podchodził Kupiony został Phanteks Enthoo Pro Edytowane 6 Października 2014 przez airborne82 Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Pochwal się opinią o tej obudowie. Cytuj Link to post Share on other sites
airborne82 60 Napisano 6 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Pochwal się opinią o tej obudowie. Jeszcze nie sprawdzałem jak dokładnie sie sprawdza Ale tak : Jakość wykonania : 5/5 . Wzorowe dopasowanie blach , wszystko idealnie dopasowane , co ważne przemyślane . Dodatki: 5/5 Mamy wszystko co potrzeba . Filtry , do tego z tyłu za blachami mamy rozgałężnik na wentyle , mało jest tak przemyślanych konstrukcji . Można by się przyczepić tylko do małej ilości wentyli ( dla niektórych ) , ale ilość jest wystarczająca . oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by dołożyć jeszcze kilka . Ja będę jeszcze dokładał dwa wentyle na top . Opłacalność zakupu: 5/5 Jak za tą cene ( poniżej 400 zł ) mamy obudowe która mogłaby kosztować nawet 100zł drożej . Owszem na poczatku myslałem o Corsair 500D ale zniechęciło mnie w niej brak filtrów w dwóch miejscach a zwłaszcza gorsza jakość wykonania sanek na dyski . w Phanteksie są one lepiej zrobione . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts