jerzuXXX 0 Napisano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Chciałbym z mojego PC wycisnąć co się da, zanim zmienię go na nowszą platformę, dlatego proszę o pomoc w skonfigurowaniu BIOS-u + rady OC (procesor + RAM).Teorię trochę znam, dlatego pytam o indywidualne rady pod płytę główną i ram.bebechy: płyta główna Asus P5Q PRO q9550 w rev e0 + pasta zamlan stg2 + chłodzenie Spartan Pro (HE924) 4 x 2gb OCZ Reaper PC2 6400 800MHz 4-4-4-15 @ 2,2v zasilacz TAGAN TG600-BZ 600 W Rozumiem, że dużym ograniczeniem jest mało wydajne chłodzenie, ale lepszego póki co nie będzie, więc musi wystarczyć.W tej chwili FSB ustawione jest na 378, co daje 3,23 GHz. Podczas katowania PrimeMarkiem In-Place Large FFTs z priorytetem 10, po 10 minutach jest 0 błędów a temperatury wyglądają 74/68/73/70. To chyba już jest granica? W spoczynku temperatury to: 36/33/38/38. Czy takie różnice na rdzeniach to normalna sprawa czy np. psata jest źle rozłożona? Coś da się tutaj jeszcze ugrać? Jak najlepiej ustawić BIOS, co włączyć, co wyłączyć? http://i.imgur.com/vVzP32X.pnghttp://i.imgur.com/nq3eqL1.pnghttp://i.imgur.com/SweBsUC.pnghttp://i.imgur.com/xy6hriu.png Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez jerzuXXX Cytuj Link to post Share on other sites
crossek 38 Napisano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) oops (post skasowany przez moje niedopatrzenie) Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez crossek Cytuj Link to post Share on other sites
jerzuXXX 0 Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 oops (post skasowany przez moje niedopatrzenie) a już się napaliłem, że ktoś mi sprzedał patent, jak zrobić 4GHz Cytuj Link to post Share on other sites
crossek 38 Napisano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 a już się napaliłem, że ktoś mi sprzedał patent, jak zrobić 4GHz chciałem napisać żebyś zmienił paste na gc extreme (i wtedy właśnie zauważyłem jakiej pasty używasz) Cytuj Link to post Share on other sites
jerzuXXX 0 Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 chciałem napisać żebyś zmienił paste na gc extreme (i wtedy właśnie zauważyłem jakiej pasty używasz) Z ciekawostek powiem, że po zmianie chłodzenia w pierwszej kolejności użyłem pasty dostarczanej fabrycznie od Silentium i pomiędzy Zalmanem było 5 stopni różnicy! A jakieś porady co do ustawienia RAM-u i reszty opcji BIOS-ie? Anyone? Cytuj Link to post Share on other sites
Mirinda 1445 Napisano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Masz 1 czy 2 wentylatory w spartanie? Cytuj Link to post Share on other sites
jerzuXXX 0 Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Masz 1 czy 2 wentylatory w spartanie? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Mirinda 1445 Napisano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) To przydało by się dokupić jeszcze jeden. Masz oryginalne zapinki do 2 wentylatora? http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=124_187&products_id=16805 Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez Mirinda Cytuj Link to post Share on other sites
jerzuXXX 0 Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Tak mam zapinki, ale napisałem, że na razie chłodzenie musi wystarczyć. Zamontowanie drugiego wentylatora o ile zbije temperaturę? 5 stopni? to pozwoli mi może na dodatkowe 50MHz, może 100?W pierwszej kolejności chciałbym skonfigurować BIOS, żeby wyciągnąć maks z RAM-u, potem ustawić wszystko na sztywno z CPU, żeby zacząć obniżać napięcie i podnosić FSB i jak dojdę do najniższego napięcia/najwyższego FSB wtedy zacznę myśleć o dodatkach w chłodzeniu.Naprawdę nikt nie jest w stanie mi z tym pomóc? Cytuj Link to post Share on other sites
Mirinda 1445 Napisano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Ramu nie ma co aż tak bardzo podkręcać wzrost wydajności będzie znikomy >1% Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez Mirinda Cytuj Link to post Share on other sites
jerzuXXX 0 Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 A lepiej zostawić te 908MHz czy wrócić na 800, ale z dostępami 4-4-4-15? Czy można obniżyć napięcie procesora?I po raz trzeci pytam, jak ustawić pozostałe opcje w BIOS-ie zwłaszcza na trzecim screenie Cytuj Link to post Share on other sites
Mirinda 1445 Napisano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Ram możesz zostawić na 908mhz. Cytuj Link to post Share on other sites
BraWura 0 Napisano 7 Września 2014 Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Masz sporo dobrego RAM-u, przyzwoitą płytę główną i dobry zasilacz - jeśli planujesz przy tej platformie zostać rok lub dłużej rozważ jakiegoś XEONA - warto - córce na wakacjach wrzuciłem X5450 na 4GHz na podobną płytę - na rok lub dwa jest wystarczy do Fifki. Tylko chłodzenie musiałbyś zmienić. Xeony generalnie są chłodniejsze, ale przy ok. 4GHz to grzałki. Cytuj Link to post Share on other sites
Mirinda 1445 Napisano 7 Września 2014 Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Wymiana Q9550 na Xeona to totalny bezsens jak z resztą w ogóle inwestowanie w tą platformę. Cytuj Link to post Share on other sites
BraWura 0 Napisano 7 Września 2014 Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Akurat wymiana Q9550 na choćby Xeona X5450 może być zupełnie bezinwestycyjna. Łatwo to sprawdzić po cenach choćby z allegro. Procesory są do nabycia i sprzedaży generalnie w tych samych cenach od 160-200zł. Różnica w wydajności będzie jednak odczuwalna - te Xeony spokojnie chodzą na w granicach 4GHz. Pozostaje kwestia poświęcenia paru godzin na modyfikację biosu i płyty. A 4Ghz o których pisze autor - w zasadzie w zasięgu ręki. Pozostaje kwestia inwestycji w chłodzenie. Mam wrażenie, że autor nie chce pozbywać się tej platformy - może sentyment Cytuj Link to post Share on other sites
jerzuXXX 0 Napisano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2014 (edytowane) Nie, nie mam sentymentu, ale nie chcę ładować pieniędzy już w tę konfigurację + chcę sprzedać potem tego ASUSA, więc nie będę w nim grzebać fizycznie. Poza tym DDR2 są za wolne, bo lada moment będą DDR 4, procesory mają już 6 rdzeni i w ogóle nowe jest nowe. Trzeba wymienić płytę głównę tak czy siak, a jak się wymieni platformę, to i trzeba resztę. Więc rok/dwa będzie mi to wszystko musiało wystarczyć, dlatego pytałem o podkręcanie, żeby teraz mieć maksa ps. jakby kogoś interesowało dalsze potyczki z OC. wyłączyłem auto napięcie na procesorze i ustawiłem 1.275 wyłączyłem C1E temperatury w spoczynku wzrosły (wiadoma sprawa) do 42 / 38 / 42 / 40 In-Place Large FFTs z priorytetem 10 (temperatury zmalały): 74 / 67 / 73 / 70 obecna prędkość 3382,71 MHz zauważyłem, że prędkość RAM rośnie wraz ze zmianą FSB teraz to 932 na 5-5-5-15 (tutaj mam napięcia na auto. może coś zmienić?) Edytowane 8 Września 2014 przez jerzuXXX Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts