Stasiek_Zabojca 29 Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Przy wydajności dzisiejszych GPU przy rozdzielczości monitorów 21:9 w sumie będę miał podobną liczbę FPS,co teraz na HD7850 i 1680x1050. Oczywiście niektóre parametry w grach można zmniejszyć;pytanie jak bardzo widoczne będą zmiany detali przy takiej "ogromnej" (^_^) rozdzielczości. @Rysiu192 Byłbyś w stanie zrobić dla mnie i przyszłych osób oglądających ten temat zrobić zdjęcia porównawcze gier na max. detalach i zmniejszonych trochę oraz mniej więcej podać różnicę FPS? Cytuj Link to post Share on other sites
Rysiu0192 58 Napisano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Nie ma problemu, ale na razie pokażę jaka jest różnica w fps-ie, a co do reszty to o jak bardzo mam zmniejszyć poziom grafiki? 3DMark ale tylko test kombinowany bo nie chciało mi się czekać. http://i.imgur.com/r7UfCYN.jpg Batman Origins http://i.imgur.com/h7n0jwe.jpg GTA 4 http://i.imgur.com/aVQWy0q.jpg Tomb Rider (ta gra chyba jest zrobiona pod szerszy format bo przy 16:9 wszytko wygląda nienaturalnie, skompresowane w poziomie co widać po tekście z wynikami a najbardziej po postaciach bo są wyciągnięte za bardzo w górę i przypominają elfy czy coś w tym rodzaju ) http://i.imgur.com/APqTKTu.jpg Dużo ludzi pisze w wymaganiach że gra w BF3 a że nie ma w nim testu graficznego to wrzucam o ile więcej widać na boki http://i.imgur.com/sDMPBJj.jpg Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez Rysiu0192 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Stasiek_Zabojca 29 Napisano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Dziękuję bardzo A co do ustawień to nie wiem za bardzo Mniej więcej chodzi mi to,żeby nie było znaczących różnic w grafice,a ilość FPS wzrosła(i o ile). Tata znalazł taki monitor i powiedział,że być może kupi ten,"żeby starczył na 10 lat" http://www.asus.com/Monitors/ROG_SWIFT_PG278Q/ Tylko do tego to już chyba tylko 780 Ti i R9 290X A co wy myślicie o tym monitorze? Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Przy 144 hz na monitorze 1440p trzeba mieć dość mocną konfiguracje.2 x gtx 780 albo 780 ti. Cytuj Link to post Share on other sites
Stasiek_Zabojca 29 Napisano 31 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Wiem,ze tylu FPS nie osiągnę na 1 GPU,ale chodzi mi o sam monitor. Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 No coź ten monitor posiada gównianą matrycę TN. A czy tobie wystarczy,zdecyduj się sam. Cytuj Link to post Share on other sites
Stasiek_Zabojca 29 Napisano 31 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Czytałem test na PC Labie i oglądałem filmik m.youtube.com/watch?v=XdqTIfNv2DE i wychodzi na to,że to bardzo dobry monitor. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 10% monitora 90% marketingu, ale jak już raz napisałem w tym temacie, nikt ci nie broni 1 Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Prawda jest taka że ten monitor z taką matrycą powinien kosztować mniej niż 1500 zł. Nie więcej. Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Czytałem test na PC Labie i oglądałem filmik m.youtube.com/watch?v=XdqTIfNv2DE i wychodzi na to,że to bardzo dobry monitor. Cóż, na mva.pl porównaliby go do szynki z marketu za 4.99zł, co nie byłoby nieuzasadnione. Dobrym monitorem jest Eizo CS230, który takie pestki, jak ten Asus (i wszystkie istniejące 21:9) niszczy niemalże wszystkimi parametrami. Jedynym jego minusem jest długi czas reakcji, ale szybkości się od niego nie wymaga. Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez Gornik Steve Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 postanowiłem się przyjrzeć temu wynalazkowi trochę bliżej i muszę odszczekać te 10%, myślę, że wykręca co najmniej 30 wygląda na to, że asus postanowił chyba po raz pierwszy nie oszczędzać gdzie się da i zamówił trochę lepszych bebechów niż normalnie, elektronika jest responsywna, w prawdzie reklamowane "tryby" pracy w różnych rozdzielczościach nie zachwycają, ale to też zawsze powtarzam, nie ma interpolacji bez strat, natomiast na uwagę zasługuje przede wszystkim panel i overdrive pierwszy to produkt AUO określony mianem Permium TN Film, o uwaga natywnej obsłudze 8 bitów na kolor, tego w TN jeszcze nie widziałem i afaik było to technicznie niemożliwie (a może tylko finansowo nieopłacalne?) w każdym razie wygląda na to, że nie jest to standardowe 6+2FRC tylko prawdziwe 8 bit panel w 60Hz bez OD generuje tylko nieco zaburzoną krzywą wznoszenia i niemal idealnie pionową opadania piksela, w 144Hz jest niemal dwa razy szybciej po odpaleniu OD na normal czasy skracają się jeszcze bardziej (i co trzeba pochwalić) nie ma w zasadzie żadnego Overshota, dopiero tryb extreme generuje ostry i dość wysoki szczyt na wykresie, co skutkuje czymś co przypomina reversed ghosting i tailing w jednym podświetlenie naparza stroboskopem jak zestaw DJ'a na imprezie disco (przy czym podświetlenie nie jest sterowane za pomocą PWM w żądnej formie), ale należy podkreślić, że wzorem FG2421 jest to migotanie zsynchronizowane z odświeżaniem, w prawdzie nie w stosunku 2:1 jak w przypadku eizo, ale ważne, że jest i podobnie jak w FG mamy z tego tytułu spory lag, bo ponad 4ms, jak na gamingową TN'kę o tak trzy razy za dużo, niemniej tak realnie patrząc wartość pomijalna, na koniec funkcja jasności ładna i równa (jak to w LED'ach), kontrast też jak na taki monitor stabilny, wiadomo w ciemnych trochę dokazuje ale to norma w tej klasy sprzęcie podsumowując i odnosząc się do powyższej wypowiedzi, IMO to nie była by szynka za 4,99, raczej za 34,99, ale na pewno nie za 79,99 jak życzy sobie asus 3 Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 No mamy krótką profesjonalną opinie.Plusik. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) No cóż, Asus zawsze chce coś więcej za samo "Asus" w nazwie, ale nawet, jeśli miałby być to dobry monitor do gier, to nie będzie to dobry monitor do normalnego użytkowanie przez to: podświetlenie naparza stroboskopem jak zestaw DJ'a na imprezie disco. Wspomniałeś też o 8 bitowej matrycy - fakt, 8 bit to nie to samo, co 6+2 bit FRC, ale pozostaje kwestia elektroniki. Założę się, że Eizo CS230, który ma 6+2 Bit FRC (o dziwo) dostałby większą notę za jakość obrazu niż ten Asus. Nie wiem jakim graczem jest autor tematu, ale jeśli gra dla odprężenia w jakiś ze swoich ulubionych tytułów, to na jego miejscu raczej inwestowałbym w oczy niż w komfort grania, kupując Eizo z serii FlexScan, odpowiednika od NEC albo nawet tego CS230, który poza możliwością grania jest też dobry na początek z bardziej profesjonalnymi programami. To jest oczywiście tylko moja opinia. Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez Gornik Steve Cytuj Link to post Share on other sites
Stasiek_Zabojca 29 Napisano 31 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Nie programuję nic,nie modeluję,nie zajmuję się grafiką.Aktualnie jedyne co robię na kompie to gram,czytam artykuły i oglądam filmy na YT. Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Ile grasz w a ile czytasz bądź oglądasz w %? Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 No to bierz jakiegoś FlexScana z niskim czasem rekacji, np. tego i po sprawie. I pograsz, i komfortowo poczytasz/pooglądasz. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 tylko, że flexscany nie są dedykowane graniu i multimediom, owszem obraz, korekcje, słowem hardware bardzo dobry, ale lagi i inne ważne dla gracza cechy są tam kompletnie pomijane, do grania Eizo ma serię Foris, która poza dobrym obrazem spełnia także te wymagania btw EV w ogóle IMO nie zachwycają, jakby kosztowały do 1,5k to owszem, ale drożą się jakby było za co No mamy krótką profesjonalną opinie. nie nazwałbym tego tak natomiast należy pamiętać o jednej rzeczy, o której już pisałem a propos tego modelu, jak fajny by nie był to ma dwie zasadnicze wady: rozmiar i rozdzielczość, przy kątach jakie oferuje TN, szczególnie w pionie nie widzę korzystania z tego wynalazku na normalnym biurku, poniżej 1m nie ma co się do niego zbliżać, co czyni go w zasadzie bezużytecznym do czegokolwiek niż granie Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Może coś takiego http://www.digitalversus.com/lcd-monitor/benq-bl3200pt-p20769/test.html? Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 To już lepiej tego Forisa FG2421, który mimo wszystko wydaje mi się za drogi, jak na te zastosowania. Cytuj Link to post Share on other sites
Stasiek_Zabojca 29 Napisano 31 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Ile grasz w a ile czytasz bądź oglądasz w %? Oglądam około 15%,czytam 35%,a gram 50%.Pewnie czas grania się zwiększy,a czytania zmniejszy,gdy nie będę już szukał GPU i Monitora. [...]przy kątach jakie oferuje TN, szczególnie w pionie nie widzę korzystania z tego wynalazku na normalnym biurku, poniżej 1m nie ma co się do niego zbliżać, co czyni go w zasadzie bezużytecznym do czegokolwiek niż granie W filmiku który wcześniej podesłałem(03:15) kąty nie wyglądają źle(ale nie mam porównania i tzw. "doświadczenia").Co masz na myśli mówiąc "na normalnym biurku"? Moje miejsce do grania wygląda tak;http://static.pokazywarka.pl/bigImages/3442161/12712040.jpg?1409494435 Siedzę zazwyczaj poniżej 100/90cm od monitora. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 wygląda, jakbyś musiałbyś się nieźle wychylić, żeby ten 1m osiągnąć, ja mam biurko o 80cm głębokości i na nim bym się z takimi 27" znalazł (choć wymagałoby to rozpierania się na fotelu), ale na twoim tego nie widzę, rąk ci zabraknie, by do klawiatury i myszy dosięgnąć Cytuj Link to post Share on other sites
Stasiek_Zabojca 29 Napisano 31 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Blat na dole jest wysuwany,a na nim mam mysz i klawiaturę,na której gram.Klawiatura na górnym blacie służy tylko do pisania i użycia przycisku,którego nie ma na mniejszej,'gamingowej' klawiaturze Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 jeżeli twierdzisz, że dasz sobie radę to ok Cytuj Link to post Share on other sites
Prophet41 218 Napisano 1 Września 2014 Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Jaki monitor do gier 21:9/1500 zł/żywe kolory/IPS polecacie i jaka jest minimalna przekątna takiego monitora no i jaka jest różnica w wymiarach 16:9 vs 21:9 przy tych samych przekątnych ? Cytuj Link to post Share on other sites
walker 3324 Napisano 1 Września 2014 Udostępnij Napisano 1 Września 2014 jaka jest różnica w wymiarach 16:9 vs 21:9 przy tych samych przekątnych ? 16:9 ma ekran ~26% wyższy i ~5% węższy (pole powierzchni ~20% większe) względem 21:9. A więc podobną wysokość będą miały: 16:9 27" -- 21:9 34" 16:9 23" -- 21:9 29" 16:9 21,5" -- 21:9 27" 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts