Skocz do zawartości

Windows 7 problem po instalacji na ssd.

Recommended Posts

Zainstalowałem Win7 64 na dysku ssd Plextor PX-128M5P,najpierw problem był tego typu:

"nie można zainstalowac systemu windows na tym dysku,wybrany dysk zawiera tabele partycji MBR.W systemach z interfejsem EFI,system windows można zainstalować tylko na dyskach GPT",w końcu po paru próbach udało się,myślałem że wszystko jest w porządku,niestety system wstaje bardzo wolno,po wpisaniu hasła pojawia się napis zapraszamy i...czekam,trwa to kilkakrotnie dłużej niż wtedy gdy system był zainstalowany na hdd.

W biosie zauważyłem że w trybie UEFI nie wykrywa mi poprawnie dysków,pisze tylko sata1 hard drive,na samym dole jako opcja rozruchu pisze windows bot coś tam,system startuje,tylko bardzo długo,po przełączeniu na UEFI+LEGANCY,pojawiają się oba dyski,gdy ustawie jako startowy ssd na którym zainstalowany jest system po starcie pojawia się coś takiego: "Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key".

Teraz po kolei:

-przed instalacją AHCPI włączone(ogólnie to włączone było cały czas nawet jak był tylko hdd)

-hdd był cały czas podłączony,sformatowany był z poziomu instalatora,wcześniej był na nim system(czyżby to była przyczyna?)

-bios płyty najnowszy

-ssd podpięty pod sata1,hdd sata2

-w as ssd benchmark wszystko wydaje się być w porządku odczyt powyżej 500 mb/s,zapis ok 300mb/s,ogólnie 920 punktów.

Płyta msi z77a g43

Pamięć kingston hyper 2x4gb

I5 2500 k

Zasilacz OCZ 650W bronze plus.

Chyba tyle?

Dzięki za pomoc i wyrozumiałość.Pozdrawiam.

Edytowane przez sting3572