Ernestynian 3 Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Witam, to mój pierwszy post/temat na forum. Posiadam system windows 8.1, procesor i5 4690K, płytę główną ASRock Z97 Pro4 i chłodzenie SPC Grandis. Mój problem polega na tym, że gdy podkręciłem procesor mnożnikiem na sztywno do 4GHz to temperatury pod obciążeniem dochodziły do 85 stopni. Co ciekawe przed tym, gdy procesor z włączonym turbo miał 3880MHz jego maksymalna temperatura wynosiła 66 stopni, jednak najbardziej zaskoczyło mnie to jak szybko zmieniała się temperatura. Procesor do podgrzania się o 50 stopni potrzebował zaledwie ułamka sekundy z włączonym prime95 i równie krótkiego czasu po odciążeniu do ochłodzenia się o te same 50 stopni. Moje pytanie brzmi: czy jest to wina źle założonego chłodzenia, źle działających sensorów, płyty głównej czy może czegoś o czym jeszcze nie pomyślałem? Temperatury mierzyłem programami RealTemp, CoreTemp i MSI Afterburner, aby upewnić się czy to nie błąd programu. Cytuj Link to post Share on other sites
Blackdark 17 Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Hej, Jaką masz obudowę? I na jakim napięciu podkręciłeś do 4GHz? Pod obciążeniem może się szybko nagrzać procek ale dosyć wysoka temperatura. Dotknij radiatora po obciążeniu i sprawdź czy jest gorący. Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez Blackdark 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ernestynian 3 Napisano 24 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Zalman Z11 Plus HF1, nie zmieniałem napięcia, temperaturę radiatora sprawdzę w najbliższym czasie. Cytuj Link to post Share on other sites
Pepis 1009 Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 To jest normalne. Nagram ci jak to u mnie wygląda 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie matekow 88 Napisano 25 Sierpnia 2014 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 To chyba ręcznie musisz ustawić napięcie bo na auto może dawać za wysokie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
g00zer 6 Napisano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Pobierz sobie CPU-Z i zobacz jakie napięcie Ci pokazuje. Jak nie zmieniałeś i zostawiłeś na Auto to płyta pewnie trochę zawyża. Druga sprawa, że Prime bardzo wygrzewa procka, dlatego ja wole używać system stability test w AIDA64. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Dobrze zamontowałeś chłodzenie? Jakiej pasty użyłeś? Na jakim napięciu procek robi te 4Ghz? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ernestynian 3 Napisano 25 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Założyłem chłodzenie od nowa, użyłem pasty która była dodana do Grandisa. Napięcie, nawet na automacie CPU-Z pokazywał 1.219V, przyśpieszyłem trochę wentylatory, na 4.2GHz bez zmiany napięcia (offset +0.05V) podczas najbardziej rozgrzewającego trybu Prime95 miałem maksymalnie 88 stopni i tak to zostawiłem. Dziękuję za pomoc, zamykam temat. Cytuj Link to post Share on other sites
currahee 292 Napisano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Naprawdę potrzeba tak wysokiego napięcia do tak niskiego taktowania? Jeśli tak to kiepską sztukę trafiłeś. Przy niższym V core temp. powinny być niższe spokojnie o ~10 stopni. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts