Skocz do zawartości

Dziwne zachowanie temperatury 4690K.

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez matekow,

Recommended Posts

Witam, to mój pierwszy post/temat na forum.

Posiadam system windows 8.1, procesor i5 4690K, płytę główną ASRock Z97 Pro4 i chłodzenie SPC Grandis.

Mój problem polega na tym, że gdy podkręciłem procesor mnożnikiem na sztywno do 4GHz to temperatury pod obciążeniem dochodziły do 85 stopni. Co ciekawe przed tym, gdy procesor z włączonym turbo miał 3880MHz jego maksymalna temperatura wynosiła 66 stopni, jednak najbardziej zaskoczyło mnie to jak szybko zmieniała się temperatura. Procesor do podgrzania się o 50 stopni potrzebował zaledwie ułamka sekundy z włączonym prime95 i równie krótkiego czasu po odciążeniu do ochłodzenia się o te same 50 stopni. Moje pytanie brzmi: czy jest to wina źle założonego chłodzenia, źle działających sensorów, płyty głównej czy może czegoś o czym jeszcze nie pomyślałem?

Temperatury mierzyłem programami RealTemp, CoreTemp i MSI Afterburner, aby upewnić się czy to nie błąd programu.

Hej,

Jaką masz obudowę? I na jakim napięciu podkręciłeś do 4GHz? Pod obciążeniem może się szybko nagrzać procek ale dosyć wysoka temperatura. Dotknij radiatora po obciążeniu i sprawdź czy jest gorący.

Edytowane przez Blackdark
  • Popieram 1

Założyłem chłodzenie od nowa, użyłem pasty która była dodana do Grandisa. Napięcie, nawet na automacie CPU-Z pokazywał 1.219V, przyśpieszyłem trochę wentylatory, na 4.2GHz bez zmiany napięcia (offset +0.05V) podczas najbardziej rozgrzewającego trybu Prime95 miałem maksymalnie 88 stopni i tak to zostawiłem.

Dziękuję za pomoc, zamykam temat.