Skocz do zawartości

Intel pentium K , super okazja czy kolejny średniak?

Recommended Posts

Witam, niedawno marka Intel Pentium obchodziłą swoje 20-sto lecie i z tej okazjii wydano najnowszy procesor Intel pentium K z odblokowanym mnożnikiem, z kodową nazwą 

G3258 .

Podobno w grach dorównuje on niemalże i5 4670k, a kosztuje 3 razy mniej. Czy to chwykt marketingowy mający nas omamić, abyśmy się rzucili jak psy na mięso na ten procek, czy poprostu on jest faktycznie tak dobry? Czy ten podkręcony pentium zapewni mi lepszą wydajność niż podkręcony i5 2500k?

4GHz na stockowym chłodzeniu, przy obciążeniu Prime95 temp max 58 stopni.

Wydajność w GTA IV wszystko na Full, dystanse itp, utrzymuje 32FPS z Radkiem 260x, przyczym obiciazenie procka 96% karty 35%.

Procek jak za tą cenę, w grach którym wystarcza 2 rdzenie jest porównywalny po OC z stockowymi i5.

Wiadomo, G3258 ostro podkręcony będzie miał wydajność pojedynczego wątku co i5 2500k, ale...

To nadal pentium, czyli ma tylko dwa rdzenie, a tera wszystkie gry korzystają z dobroci ich większej ilości, większość tytuł nie może nawet dobrze działać na dwóch rdzeniach, co powoduje ciągłe spadki klatek, przykładowo Watch Dogs.

Aby podkręcić G3258 musisz zakupić droższą płytę oraz chłodzenie, w ogólnym rozrachunku bardziej opłacalny jest i3 4150 (w cenie 400zł) do którego możesz zakupić tańszą płytę główną i trzymać go na boxowym chłodzeniu. Do tego dzięki taktowaniu na start 3,5GHz oraz HT (4 wątki) poradzi sobie lepiej niż G3258, czyli tak naprawdę G3420 z zablokowanym mnożnikiem.

PS :Sens zakupu jest, bo widzę że jego ceny i tak spadły. Jeśli lubisz bawić się w OC, a później bankowo wymienisz procesor na i5 to możesz go zakupić, ale są lepsze rozwiązania pod aplikacje i gry korzystające z dobroci większej ilości rdzeni

Przykładowo i5 2400 + płytka na p67.

Edytowane przez Cacek93
  • Popieram 1

Ja wymieniłem i7 2600k na 4790k i nie wiem po co,nie napisałeś na jakiej grafice siedzisz bo może wartalo by w nią zainwestować.i5 2500k to super proc ,wykręć ile się da z niego i spokojnie rok na nim polataj.

Edytowane przez decrypterie

tego pentiuma sam mam zamiar zakupić tylko dla zabawy, kosztuje 220 zł więc nie ma szaleństwa i można się szarpnąć  :D fajny kawałek szpeja, chcę sobie poobczajać jak się kręci, ile można z niego wyciągnąć w grach a jak zaspokoje swoją ciekawość to go wepchne w jakies budżetowe mobo za 100 zł dorzucę z 4 Gb ram, zasilacz i inne duperele mam i zapakuje to w jakieś mATX i będzie blaszaczek do filmów, neta i prostych gierek i muzy w salonie :D i tak planowałem tam jakiś komp wrzucić  

Edytowane przez jarnuszkiewiczm
  • Popieram 1

Wiadomo, G3258 ostro podkręcony będzie miał wydajność pojedynczego wątku co i5 2500k, ale...
 Chyba przeceniasz wpływ ilości cache na wydajność ogólną. HSW z 3MB vs SB z 6MB, w grach pojedynczy wątek zapewne będzie podobny lub wydajniejszy dla HSW porównując zegar w zegar. Po mocnym OC dla G3258 wydajność 2 wątków powinna być wyższa od niżej taktowanego i5. Przewaga i3/i5/i7 wyjdzie dopiero przy >2 wątkach, dla aplikacji 1 i 2 wątkowych bez większej różnicy czy działają na Pentium czy na i7. Liczy się sprawność architektury i taktowanie, ilość cache schodzi na dalszy plan.

Obecnie mam i5 2500k + asrock p67 pro3 b3

... i tego się na razie trzymaj :).

Wymiana tego procesora na haswella nie da Ci ŻADNEJ różnicy w grach.

Zrób sobie prezent podkręć sprzęt do @4.5 i finał.

Procesor ten nie ogranicza nawet takich kart graficznych jak GTX 780 i 780ti tak więc jest moc !  

Aha bo się zawiesiłem a na pytanie nie odpowiedziałem, jak masz 2500k to ani myśl zmieniać na pentiuma, będzie downgrade.. Może ma mocniejszy rdzeń bo hsw w końcu, ale 2500k to jednak 4 żwawe rdzenie, i można kręcić go sporo no i to i5 jednak, w grach będzie lepszy po prostu, spodziewam się że pentium będzie czesał nieźle klatki w starszych tytułach oraz tych które jadą obecnie na 2 rdzeniach, ale w grach typu crysis3 watchdogs itp to 2500k go zje bez przepity

Edytowane przez jarnuszkiewiczm
  • 2 tygodnie później...