Pawian 2 Napisano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 http://wklej.org/id/1446854/ Pracuję nad skomplikowanym i zaawansowanym kalkulatorem astronomicznym. Jednej rzeczy nie rozumiem. Mianowicie linijki 32. Gdy mam "or" to program wywala "zła opcja". Gdy dałem "and" to program (zgodnie z tym co chcę osiągnąć) nie wywala "zła opcja". Link to post Share on other sites
mw1975 230 Napisano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 No chyba warunek będzie zawsze spełniony, nie? Liczba nie może jednocześnie równać się 1 oraz 2, to chyba jasne??? Link to post Share on other sites
Pawian 2 Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Nie rozumiecie. Program po wczytaniu hasła:pawian123 wyświetla menu: writeln('1. Oblicz pr©dko†');writeln('2. Oblicz czas');writeln('3. Oblicz drog©');writeln('4. Wyjdz z programu'); i teraz ja chcę, że jeśli się nie wybierze liczby 1 albo 2 to mówi: "zła opcja". Tak w tym momencie jest na wklejce, jednakże program, gdy wpisze 1 albo 2 mówi "zła opcja". Dopiero gdy dałem: if (opcja <> 1) and (opcja <> 2) then, to dopiero wtedy nie mówi "zła opcja", a przecież and to jest "i". Oba warunki muszą być spełnione. Kolega mówił bym dał, że opcja to jest integer i wtedy :opcja <> '1', ale wyskakuje syntax error Link to post Share on other sites
sliski15 381 Napisano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Załóżmy, że masz liczbę 1. Wtedy dla przypadku and wygląda to tak fałsz bo 1 nie jest <> 1 i prawda bo 1 jest <> 2, to daje fałsz and prawda co daje fałsz Teraz dla przypadku or fałsz bo 1 nie jest <> 1 i prawda bo 1 jest <> 2, to daje fałsz or prawda co daje prawdę Jeżeli chcesz zrobić, że jeżeli ktoś wybierze 3 i 4 i to najlepiej jak napiszesz tak: if (opcja == 3) or (opcja == 4) Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez sliski15 Link to post Share on other sites
Pawian 2 Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 error in expression, to jest jakby co turbo pascal Prosciej. Poproszę program w turbo pascalu, ze każe mi podać liczbe 1,2,3,4. Jeśli podam jedna z nich to wyskoczy "dobrze", jesli zaś inną to wyskoczy "zle" dobra już kminię, można zamknąć Link to post Share on other sites
Recommended Posts