Skocz do zawartości

Nasze retro zestawy


Recommended Posts

Mi się otwiera pusta strona, może muszę wyczyścić cookies. W każdym razie dopiero w sobotę będę z tym walczył.

Norton Commander mi się podoba, bo używam go trochę z nostalgii (pamiętam ten niebieski ekran z dzieciństwa), więc fajnie by było, gdyby dało się to przestawić. Jeśli nie to trudno, ale może ktoś będzie wiedział.

Link to post
Share on other sites
  • Odpowiedzi 992
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi użytkownicy w tym temacie

Najaktywniejsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

Witam   Proponuję przeznaczyć ten wątek do pochwalenia opisami i zdjęciami retro sprzętu który udało się Wam zdobyć i poskładać w działającą całość.   Zacznę od tego co ostatnio poskładałem jako m

To i ja się pochwalę swoim retro potworkiem. Sprzęt składałem dla zabawy ale zadbałem o odpowiedni dobór podzespołów. Kompa oparłem o zacne mobo Abita NF7-s. CPU to Athlon XP-M 2500+ FQQ4C czyli z od

Witajcie.   Podbijam stawkę Oczywiście te pudła są pełne płyt i kart graficznych, w wolnej chwili może zrobię jakąś małą sesję    

Zbierając do kupy problemy, z którymi się teraz zmagam:

 

-najważniejszy - karta dźwiękowa (uruchomienie sound blastera),

 

-też ważny, choć nieco mniej - nagranie płyt tak, żeby cd-rom je odtwarzał.

 

Mniej ważne:

 

-uruchomienie polskich znaków,

 

-ewentualne ustawienie dłuższych nazw plików (jeśli się da, ale to nie jest obowiązkowe),

 

-ewentualne ustawienie, żeby Norton Commander pokazywał rozmiar w megabajtach, a nie bajtach,

 

-ewentualnie wymiana klawiatury plus oczekiwanie na naprawę myszy,

 

-nie działające naciśnięcie trzech klawiszy naraz w jednym kierunku (ale być może to normalne i da się z tym żyć). Nie pamiętam, czy o tym pisałem - nie da się wcisnąć jednocześnie klawiszy prawo+góra+spacja, natomiast lewo+góra+spacja da się. Co ciekawe - na nowym komputerze jest dokładnie odwrotnie.

 

I to chyba wszystko na razie.


Próbowałem powalczyć z polskimi znakami, ale bezskutecznie. Znalazłem taki poradnik:

 


 

Zastosowałem się do niego, czyli w pliku config.sys wpisałem:

 

COUNTRY.SYS=048,852,C:\DRIVERS\COUNTRY.SYS

 

DEVICEHIGH=C:\DRIVERS\DISPLAY.SYS CON=(EGA,,1)

 

Katalog C:\Drivers, bo to jest folder, w którym trzymam wszystkie sterowniki. W pliku autoexec:

 

C:\DRIVERS\MODE CON CP PREP=(852) C:\DRIVERS\EGA.CPI

 

C:\DRIVERS\MODE CON CP SELECT=852

 

LOADHIGH C:\DRIVERS\KEYB PL

 

Nie było pliku ega.cpi, więc ściągnąłem go z internetu (było kilka wersji, ściągnąłem taką, która ma 24 kb). No i porażka - system nie chciał wystartować. Okazało się, że problemem jest linijka DEVICEHIGH=C:\DRIVERS\DISPLAY.SYS CON=(EGA,,1), po jej wywołaniu system wcale nie chciał wystartować. Z kolei na linijkach:

 

C:\DRIVERS\MODE CON CP PREP=(852) C:\DRIVERS\EGA.CPI

 

C:\DRIVERS\MODE CON CP SELECT=852

 

nadal wywala "bad command or file name", a dalej na LOADHIGH C:\DRIVERS\KEYB PL wywala "file not found". Nie wiem jakiego pliku brakuje, bo KEYB PL nie brzmi jak nazwa pliku. Co robię źle?

 

Dodam jeszcze, że na moim dysku nie ma wcale katalogu DOS.

Próbowałem też zostawić plik ega.cpi bezpośrednio na dysku C:\, pomijając folder Drivers i wpisy o nim, ale to nic nie zmieniło.

Edytowane przez kamiledi15
Link to post
Share on other sites

 

 

-ewentualne ustawienie dłuższych nazw plików (jeśli się da, ale to nie jest obowiązkowe),

W DOSie nie da się tego zmienić i tak samo w NC, limit zawsze jest do 8 znaków. I tak samo w Windowsie jakbyś chciał by te pliki też były widoczne pod DOSem.

 

 

 

-uruchomienie polskich znaków,
 

DOS chyba nie obsługuje polskich znaków, a jaką masz w ogóle wersję?

Link to post
Share on other sites

Chyba obsługuje, bo widziałem już kilka takich poradników i w każdym jest mniej więcej to samo. Mam Dosa 6.22. O tych dłuższych nazwach też chyba coś kiedyś czytałem, ale może mi się pomyliło.


EDIT

 

Ok, doczytałem, że długie nazwy wprowadzono dopiero w Windows 95, więc ten punkt raczej odpada.

Edytowane przez kamiledi15
Link to post
Share on other sites

W pierwszym poście piszesz, że karta dźwiękowa to AdLib. Jeśli tak to soundblastera z niego nie wyczarujesz ;) Adlib to prosty generator yamahy, taki jak w Atari ST, czy lepszych ZX Spectrum (tzw. AY). Natomiast jeśli masz Soundblastera albo jakiegoś klona to powinno wystarczyć poprawne ustawienie zworek (IRQ, DMA, IO) i odpowiednie zdefiniowanie zmiennej środowiskowej BLASTER w autoexec.bat (SET BLASTER=A220 I7 D1 T4 jeśli adres to 220h, przerwanie to 7, a DMA 1).

Link to post
Share on other sites

Chyba obsługuje, bo widziałem już kilka takich poradników i w każdym jest mniej więcej to samo. Mam Dosa 6.22. O tych dłuższych nazwach też chyba coś kiedyś czytałem, ale może mi się pomyliło.

EDIT

 

Ok, doczytałem, że długie nazwy wprowadzono dopiero w Windows 95, więc ten punkt raczej odpada.

Zobacz sobie to https://stare.pro/topic/278-polskie-znaki-w-dosie/

 

https://www.computerworld.pl/news/Polskie-litery-w-DOS-ie-i-w-Windows,309205.html

Edytowane przez BlackCoffe
Link to post
Share on other sites

"Pliki EGA.ML, KLA.COMKLC.COM i KL.DOC dostępne są w redakcji ComputerWorld nieodpłatnie, pod warunkiem, że osoba zainteresowana nie będzie czerpać korzyści z ich rozpowszechniania i nadeśle własną dyskietkę oraz kopertę ze znaczkiem."

Artykuł z 1992 roku. Raczej nie będę mu wysyłał dyskietki, więc ten sposób odpada.


"W pierwszym poście piszesz, że karta dźwiękowa to AdLib.'

Napisałem, że działa tryb Adlib. Nie wiem, czy tylko taki tryb ta karta obsługuje, na razie pozostałe nie działają. Z postów pozostałych osób wynika, że Sound Blaster też powinien na niej działać, tylko trzeba go ustawić i wgrać sterowniki.

Edytowane przez kamiledi15
Link to post
Share on other sites

Odniosłem 90-procentowy sukces z Sound Blasterem. Udało mi się znaleźć sterownik, który... działa! Mam teraz dźwięk Sound Blaster w większości gier. Na razie jednak jest jedna gra, która nadal nie pozwala włączyć Sound Blastera - Flashback. Nie za bardzo wiem, dlaczego? Nie mogę też zainstalować tej karty pod Windowsem - pod Dosem działa.

Sterownik z serwisu Vogons: P16IIB-1 ZIP .

Przesyłam zdjęcia, jak to obecnie wygląda:

https://i.ibb.co/4PQqcNY/20201122-012003.jpg

https://i.ibb.co/p1Y6SdL/20201122-011528.jpg - to zdjęcie się rozmazało, ale po powiększeniu powinno być czytelne.

https://i.ibb.co/0XjdN0z/20201122-011547.jpg

Program konfiguracyjny karty dźwiękowej (który na poprzednim sterowniku twierdził, że nie znaleziono karty dźwiękowej - teraz działa, więc to znak, że sterownik teraz jest dobry):

https://i.ibb.co/R9VhqLr/20201122-011120.jpg - zaciekawiło mnie, że w programie konfiguracji karty dźwiękowej jest możliwość instalacji sterownika do cd-romu, ale nie próbowałem tego robić.

https://i.ibb.co/ck291ms/20201122-011043.jpg - tutaj wspomniane ustawienia, może są złe?

I błędy przy próbie instalacji w Windows 3.1:

https://i.ibb.co/bgHDDhW/20201122-011713.jpg

https://i.ibb.co/vcbvT5J/20201122-011152.jpg

https://i.ibb.co/zS784wr/20201122-011844.jpg

https://i.ibb.co/bXVXMNd/20201122-011853.jpg

https://i.ibb.co/sQJZ1MK/20201122-011817.jpg

I błąd we Flashbacku:

20201122-011307.jpg

Udało się jednak uzyskać Sound Blaster we wszystkich pozostałych grach, które testowałem - Prehistorik 1 i 2, Dyna Blaster, Prince of Persia, Supaplex.

I jeszcze jedno pytanko co do dźwięku. Prehistorik 1 ma w swoim setupie do wyboru dźwięk MT32 Music. Gdy próbówałem go ustawić, to wyskakiwał komunikat, że go nie wykrywa. Ale potem wszedłem w ustawienia swojej karty dźwiękowej, a tam jest coś co się nazywa "MPU404 (MIDI). Było wyłączone, więc włączyłem to. Teraz Prehistorik pozwala wybrać ten typ dźwięku, ale w grze panuje głucha cisza na tym trybie. Próbowałem różnych ustawień, bezskutecznie. Dlaczego? Oczywiście Adlib i Sound Blaster brzmią dużo lepiej, ale fajnie czasami pograć też na takim "gorszym" dźwięku - odpaliłem sobie Prehistorika na nowym komputerze w Dosboxie z tym dźwiękiiem i ciekawie to brzmi. Czemu nie działa na starym kompie? Moja karta tego nie obsługuje?

Edytowane przez kamiledi15
Link to post
Share on other sites

Cieszę się. Ale niestety mam nowy problem - chyba zepsuła mi się stacja dyskietek 5,25 cala. Testowałem swoje dyskietki Scandiskiem, na większości były błędy i Scandisk je naprawiał. W pewnym momencie stacja zaczęła dziwnie warczeć i wywalać całe serie błędów. W tej chwili jest tak, że stacja pokazuje zawartość dyskietki, ale nie uruchamia plików - wywala "error on drive B: sector not found". O co może chodzić? Nagle się zepsuła? Na szczęście mam drugą, sprawną stację - podłączyłem ją i ona działa dobrze. Ale trochę to dziwne, co się mogło stać? Jeszcze godzinę temu działała... 

A z kolei ta druga stacja działa, ale nie odpala gier prosto z dyskietki. To znaczy odpala, ale staje na ekranie tytułowym. Gdy jednak skopiuję z niej pliki na dysk, to wszystko działa i gra z dysku wtedy odpala. Też nie wiem, dlaczego? 

Przesyłam filmik z tej starej stacji, która nagle się zepsuła:

https://youtu.be/9WDbJ1VgLqs

Widać, że otwiera zawartość dyskietki, ale wywala błędy przy próbie jakiejkolwiek interakcji z plikami. Naprawdę nic z nią nie robiłem, stało się to w trakcie sprawdzania dyskietek Scandiskiem. I skąd to dziwne warczenie, wcześniej go nie było? To samo się dzieje na każdej innej dyskietce. 

Edytowane przez kamiledi15
Link to post
Share on other sites

Jest jeszcze taki problem, że nie formatuje dyskietek. Nie wiem czy wcześniej formatowała, bo nie próbowałem. Na dysku nie było oczywiście pliku format.com (polecenie format zwracało błąd bad command or file name), więc ściągnąłem go, ale stacja nie chce formatować dyskietek. Na każdej wywala błąd "Formatting... Track 0 bad - disk unusable, format failure". Wiesz może dlaczego? Wyczytałem, że dla niektórych dyskietek z bad sectorami powinno się użyć polecenia format b: /u /c, ale wtedy wywala błąd invalid parameter. Może  ściągnąłem złą wersję pliku format.com? Ale w internecie nie są opisane, więc nie wiadomo, która jest do jakiej wersji.

Niestety kolejne dwie dyskietki się zepsuły - ta z Prehistorikiem wcale się nie otwiera, a ta z Supaplexem ma popsute 2 pliki, a wcześniej obie działały. Pomyślałem, że je sformatuję i może to im pomoże, ale jak widać nie da się.

Nie próbowałem formatować na drugiej stacji, bo już wszystko poskładałem, ale jeśli to pomoże to spróbuję wieczorem.

Przy okazji, macie coś zepsute na forum, bo nie da się edytować postów z telefonu, przynajmniej u mnie, tylko z komputera.

Pytanie jeszcze, czy w ogóle na dyskietkach jest jakaś różnica między sformatowaniem, a ręcznym skasowaniem wszystkich plików? Może to głupie pytanie, ale nie wiem, czy zabieg formatowania pomaga w przywróceniu sprawności dyskietki bardziej, niż ręczne pokasowanie wszystkiego i przeskanowanie Scandiskiem?

Edytowane przez kamiledi15
Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnie aktualizacje statusu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...