Skocz do zawartości

R9 290 Vapor - X OC czy MSI 290X Gaming 4g

Recommended Posts

Moim zdaniem Vapor jest totalnie nie opłacalny, fakt chłodzenie jest lepsze od MSI ale nie wiem czy warte dokładania 200 zł. Drugą rzeczą jest gwarancja, sapphire nie dość że 200 zł droższy to daje tylko 2 lata przy 3 od MSI. Dochodzą też kwestie wizualne, ale ten temat przemilczę bo na obudowę którą wybrałeś nie mogę patrzeć. Choć przeczytałem że dokładać nie chcesz to decydując się ba Vapora warto pomyśleć od dorzuceniu np 100 zł do 780 od Asusa który wpasował by Ci się kolorystycznie, ale trzeba brać poprawkę na ich serwis.

Edytowane przez drestou

O gustach się nie dyskutuje, "wychowałem" się na thermaltake armor a90 i taki typ obudowy już mi zapadł w głowie. Wracając do tematu: Najtańszy 780 odpada zdecydowanie bo Vapor go bije jak dziecko. Też martwi mnie ta 2 letnia gwarancja, chociaż znając życie po tym okresie pewnie wymieniłbym na coś nowszego. Niestety na morele nie ma 290x msi, ale cwaniaki dali zwykłego 290 za cenę prawie 290x, poza tym widzę po komentarzach, że narzekają na jakieś black screeny i paski w biosie/systemie. Może morele chce się pozbyć wadliwych modeli? Chciałbym właśnie coś z ich sklepu bo wszystko biorę na jedną, dużą fakturę. Może jakaś alternatywa? "Zwykły" Tri-x OC?

Bierz najtańszego R9 290 z niereferencyjnym chłodzeniem jakiego znajdziesz.

Zawsze trafiają się jakieś złe sztuki - każdej firmie od EVGA po MSI Asus Gigabyte Sapphire itp.

Mimo wszystko pamiętaj, że przy sprzedaży karty za dwa lata będziesz mógł łatwiej się pozbyć sprzętu z gwarancją niż bez. Warto mieć te 12 miesięcy gwarancji więcej. 

ps. jak nie zależy Ci na gwarancji to Vapor będzie najlepszym wyjściem. 

Edytowane przez Pankracy666

Za Gigabyte'a z góry podziękuje, mam niemiłe wspomnienia z kartami i płytami głównymi.

Co do MSI - wcale nie jest taka szybka :) i dużo cieplejsza od powercolor'a. Poza tym ktoś coś wspominał w którymś temacie, że esc odwala coś z gwarancjami, a więc wolałbym wszystko kupić na morele. Niestety msi 290x została szybko wykupiona więc lista alternatyw jest bardzo mała.

http://www.computerbase.de/2014-05/amd-radeon-r9-290-290x-roundup-test/2/#diagramm-battlefield-4-2560-1600

Podałem akurat ten test tylko i wyłącznie dlatego, że obie karty znajdują się na wykresach.

Edytowane przez Czapi123

Gigabyte R9 290X, albo by Ci się po kilku dniach pracy wysypała, albo wymieniłbyś ją ze względu na uciążliwy dla uszu system chłodzenia. W sumie z MSI jest to samo. 

Z niereferentów zainteresuj się zakupem R9 290 od Asusa:

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-290-4gb-gddr5-512-bit-hdmi-2xdvi-dp-r9290-dc2oc-4gd5-631342/

Całkiem niezła cena, przyzwoite temperatury na rdzenia (odrobinę za wysokie na sekcji, ale nic z tym nie zrobisz) no i akceptowalny hałas pod obciążeniem. 

Tu test, który wszystko wyjaśnia:

http://www.hardware.fr/articles/923-1/comparatif-radeon-r9-290-290x-amd-asus-gigabyte-his-msi-sapphire.html

Po francusku, ale liczą się dane ujęte w tabelkach.

Jednak pozostanę przy Vapor-X. Mam większą pewność co do poprawności działania, wydajności pomimo, że to wszystko ma tylko 2 letnią gwarancję. Poza tym, wiem, że będę miał pamięci Hynix'a bo w Vaporze tylko takie są stosowane, a kartę na pewno jeszcze odrobinę podkręcę. Dziękuje wszystkim za pomoc i miłego dnia :)

Sprawdź Accelero Extreme IV/Prolimatech MK-26/Raijintek Morpheus. 

Pamiętaj o sekcji zasilania R9 290X. Jak dasz za niskie obroty, to spalisz MOSFET :)

Na rdzeniu będzie ~ 75-80C, a MOSFET w tym momencie będzie graniczył z temperaturami granicznymi dla układu.

Asus R9 290X po OC ze zmianą papu daje radę przy 126C, ale na dłuższą metę to zabójcza temp. dla układu. 

Nie radziłbym przekraczać ~ 95C przy R9 290.

Słyszeliście może o padniętych sztukach referencyjnych R9 290? Raczej nie. Ano właśnie. Niereferencyjne 290-tki zabija temperatura VRM. Stąd tyle zwrotów, dochodzą jeszcze oczywiście walnięte pamiątki, ale o tym może kiedyś indziej... :D

• Popieram 1