AngryPearl 6 Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Witam Znalazłem dziś na pewnej stronie o grach (jeśli będzie potrzeba to mogę zamieścić link) jak krok po kroku podłączyć gitarę elektryczną do komputera za pomocą Rocksmith RT Cable, pograłem FL studio 11 postępowałem zgodnie ze wszystkimi zaleceniami, i po zakończeniu konfiguracji niby skakał oscyloskop jak grałem coś, ale nic nie było słychać, pobrałem sterowniki do dźwięku (realtek HD Audio) spróbowałem ponownie włączyć program i już w tym momencie nie było żadnej reakcji na instrument choć jestem pewny ze działał, bo w powiedzmy menadżerze urządzeń było widać ze jakiś dźwięk idzie z gitary.przeglądałem forum i za bardzo nic nie znalazłem, jak pewnie widać w temacie (FL Studio) się nie orientuje prawie wcale, wiec z miejsca przepraszam za jakieś błędy. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Radysh 2 Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Podłączanie gitary w ten sposób mija się z celem. Dlatego chociażby, że opóźnienie dźwięku na wyjściu jest rzędu kilkunastu milisekund a to słychać oraz czuć. Bardzo wyraźnie. Żadne zaklęcia tego nie zmienią. Sam używam Sound Blaster`ka Audigy platinum (działa z Win 8.1!) z panelem w zatoce 5.25 cala, oraz Guitar Rig 5 poprzez ASIO dedykowane do Audigy. Od razu mówię, żadna rewelacja (nawet przy dobrym wzm. i głośnikach) choć "poplumkać na przesterach" jest ciekawie. Najprostsze a zarazem najtańsze wyjście, nomen omen to "piecyk", choćby Fender Squier (SP-10) i ew. ciekawe słuchawki. Jakość "plumkania" nieporównywalna do PC z dźwiękówką. PS Jako, że specjalistów jest wielu. Opisałem to co posiadam i czego używam. Całkiem możliwe, że inny, cenowo rozsądny sprzęt, przeniesie gitarę o niebo lepiej, choć dam sobie uciąć wszystkie dwanaście kończyn, że jednak nie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AngryPearl 6 Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 nie no ja całkowicie Ciebie rozumiem, troche bezsensowne dla mnie jest posiadanie elektryka bez pieca, który mam, nie jest nie wiadomo jaki cudowny i dlatego chciałem sie włąsnie pobawić tymi efektami bo jest ich sporo.z opóżnieniem też się liczę ale to idzie myślę jeszcze ogarnąć, ważniejsze aby gitara działała w tym FL studio. I czekam na osobę która choc delikatnie mnie naprowadzi do rozwiązania Może ktoś coś jakoś podpowie Nie wiem czy to w czymś pomoże ale jak włączę juz FL studio to powiedzmy w menadżerze mikrofonów już nie widać zeby z gitary szedł jakiś dźwięk, a zanim włącze program to widać ze skacze tam pasek głośności. Cytuj Link to post Share on other sites
Razamanaz 274 Napisano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Dobrym rozwiązanie będzie zakup Interfejsu: http://allegro.pl/ag368-interfejs-gitarowy-usb-guitar-link-do-gitary-i4528682705.html Podobno jest to tansza kopia BEHRINGER GUITAR LINK UCG102. Jeśli będziesz miał zamiar zakupić wzmacniacz podaj cenę i coś dobierzemy. Cytuj Link to post Share on other sites
scythe1123 59 Napisano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 A nie możesz podłączyć gitary pod wejście liniowe bądź mikrofonowe w karcie dźwiękowej? Cytuj Link to post Share on other sites
AngryPearl 6 Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) dzieki za jakikolwiek odzew, ale wzmacniacz mam, i teoretycznie jak bym chciał nagrać gitarę to mi to działa normalnie tym kablem, tylko że nagrywany dźwiek jest jako "clean" czyli bez przesteru etc. a zalezy mi na tym FL studio bo widzę ze jest tam sporo fajnych efektów, które bym musiał trochę zapłacić zeby się pobawić nimi. wiesz co, zaraz sproboje tak zrobić ale aż nie chcę mi się wierzyć zeby to było takie prosteno i dobrze myślałem, w tym wypadku program nawet nie widzi gitary jako mikrofon Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez ryney Cytuj Link to post Share on other sites
scythe1123 59 Napisano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Musisz spojrzeć w wymagania programu, bo czym się różnią interfejsy od kart dźwiękowych? Cytuj Link to post Share on other sites
Tushi 114 Napisano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Sygnał z elektryka wymaga wzmocnienia (dibox, preamp etc), na czysto kiepsko to widzę. Jakbyś chciał kiedyś podłączyć elektryka np. bezpośrednio pod mikser, to musisz ładnie podkręcić gain (apropo, fajny kliniczny dźwięk można uzyskać). Podłącz wzmak kablem jack-minijack do wejścia mikrofonowego w kompie. Ustaw we Fruity żeby łapało z karty dźwiękowej kompa. I powinno złapać. Efekt możesz dodać na żywo. Jak coś, napisz na priv. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
scythe1123 59 Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Wejście mikrofonowe ma dość duże wzmocnienie dlatego powinno zadziałać. Cytuj Link to post Share on other sites
AngryPearl 6 Napisano 25 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 jak już mówiłem to rozwiązanie kompletnie nie działa. w ustawieniach dźwieku (mikrofonu) widać ze gitara dźwiek wydaje i jak podpinam normalnie kablem od Rocksmitha jak i przez wejscie słuchawkowe z piecem i bez, problem jest w tym ze program mi nie widzi gitary. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts