Skocz do zawartości

LGA 1150 vs 2011 - do gier i ogólnego zastosowania

Recommended Posts

Witam.

Zwracam się do Was drodzy koledzy z prośbą o pomoc w wyborze procesora a co za tym idzie płyty głównej. Jestem w trakcie składania komputera od podstaw. Generalnie ma to być i platforma rozrywkowa (gry, filmy, muzyka), platforma do pracy (montaż filmów, obróbka zdjęć) oraz sprzęt do zabawy w OC. Jeszcze kilka dni temu myślałem że wybór będzie prosty gdyż padło na podstawkę LGA 1150 i procesor I7-4790K. Na dzień dzisiejszy moja pewność co do wyboru uległa zagmatwieniu, a to z powodu alternatywy w postaci LGA 2011 oraz procesor 4820K. Przeczytałem kilka artykułów porównawczych obie podstawki, ale nie pomogło to zbytnio w wyborze. Zatem chciałbym się Was zapytać, w który socket warto wejść? Generalnie Haswell jest nowszą architekturą aniżeli Ivy Bridge. Tyle tylko że ta druga daje większe pole do popisu choćby w ilości obsługiwanej pamięci (32 Gb vs 64 i więcej) do tego wybór procesorów z rodziny Xeon 6 rdzeniowce i większe (aktualnie straszące zaporową ceną, ale za jakiś czas kto wie...)

Zdaję sobie sprawę że do gier to większego znaczenia nie ma ilość rdzeni lecz moc pojedyńczego rdzenia. W tym wypadku 4790 na lga 1150 wiedzie prym. Alternatywą 2011 jest nieznacznie niżej taktowany 4820 ale za to dający możliwość rozbudowania pamięci ram. Zatem co wybrać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Bierz 4790K. Podstawka 2011 jest znacznie droższa głównie jeżeli chodzi o płyty główne. Jeśli chodzi o RAM to będziesz miał 4 sloty po max 8GB na każdy daje Ci to ilość pamięci która w 100% Ci wystarczy  ;)

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...