Dr.Crash 0 Napisano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Witam. Zwracam się do Was drodzy koledzy z prośbą o pomoc w wyborze procesora a co za tym idzie płyty głównej. Jestem w trakcie składania komputera od podstaw. Generalnie ma to być i platforma rozrywkowa (gry, filmy, muzyka), platforma do pracy (montaż filmów, obróbka zdjęć) oraz sprzęt do zabawy w OC. Jeszcze kilka dni temu myślałem że wybór będzie prosty gdyż padło na podstawkę LGA 1150 i procesor I7-4790K. Na dzień dzisiejszy moja pewność co do wyboru uległa zagmatwieniu, a to z powodu alternatywy w postaci LGA 2011 oraz procesor 4820K. Przeczytałem kilka artykułów porównawczych obie podstawki, ale nie pomogło to zbytnio w wyborze. Zatem chciałbym się Was zapytać, w który socket warto wejść? Generalnie Haswell jest nowszą architekturą aniżeli Ivy Bridge. Tyle tylko że ta druga daje większe pole do popisu choćby w ilości obsługiwanej pamięci (32 Gb vs 64 i więcej) do tego wybór procesorów z rodziny Xeon 6 rdzeniowce i większe (aktualnie straszące zaporową ceną, ale za jakiś czas kto wie...) Zdaję sobie sprawę że do gier to większego znaczenia nie ma ilość rdzeni lecz moc pojedyńczego rdzenia. W tym wypadku 4790 na lga 1150 wiedzie prym. Alternatywą 2011 jest nieznacznie niżej taktowany 4820 ale za to dający możliwość rozbudowania pamięci ram. Zatem co wybrać? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Bierz 4790K. Podstawka 2011 jest znacznie droższa głównie jeżeli chodzi o płyty główne. Jeśli chodzi o RAM to będziesz miał 4 sloty po max 8GB na każdy daje Ci to ilość pamięci która w 100% Ci wystarczy Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 http://forum.benchmark.pl/topic/141109-komputer-do-zabawy/?do=findComment&comment=1533876 tu masz swój temat i w nim pisz, a nie zakładaj kolejny. Do GPU,PSU i RAM tez założysz? Link to post Share on other sites
Recommended Posts