Lateralus 1 Napisano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Szukam dobrego coolera na procesor: 4790K, na którym można podkręcić procesor i utrzymać stabilność przy 100% użyciu wszystkich rdzeni przez kilka godzin (rendering). Cooler musi zmieścić się w obudowie Fractal Design Node 304 (max wys: 160 mm) Cytuj Link to post Share on other sites
NewSky 1872 Napisano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Jaki masz budżet? Cytuj Link to post Share on other sites
Lateralus 1 Napisano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Budżet jest elastyczny. Na początku myślałem o <200 zł, ale jeżeli warto dopłacić do czegoś to jestem w stanie do i 200+ zł. Ważne żeby utrzymał 100% obciążenia przy OC przez kilka godzin! Jeżeli są takie poniżej 200 zł to super. Cytuj Link to post Share on other sites
NewSky 1872 Napisano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 100% obciążenia wytrzyma każdy zależnie jakie OC zrobisz. Przy prawidłowo przeprowadzonych testach po ustawieniu mnożnika/napięć/szyny można być pewnym że przy pracy w standardowych (czyt. nie obciążanych sztucznie przez specjalne programy) będzie działać stabilnie. Moje propozycje: Noctua U12P - jakość sama w sobie, ale cena też wysoka. Phanteks TC12DX - wysoka jakość i cisza. Cena już przyzwoitsza i różne wersje kolorystyczne. Mój faworyt tego zestawienia. Scythe Grand Kama Cross - dobry jak potrzebujesz czegoś z nawiewem z frontu. SPC Grandis - szeroka dostępność, dobra jakość i wydajność. Z ciszą pod obciążeniem jest już gorzej. Macho 120 - szeroko polecany, cichy i wydajny. Moim zdaniem na tle w/w propozycji wypada marniej. Dużo zależy - jak pewnie wiesz - od przepływu powietrza w obudowie. Zależnie jak będzie prąd powietrzny tak dobierz cooler. Chłodzeń poziomych jest sporo i jakbyś takich potrzebował można myśleć dalej. Cytuj Link to post Share on other sites
Lateralus 1 Napisano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Planuje utrzymać OC na poziomie 4,5 GHz cały czas. Coolery takie jak Macho 120 czy SPC Grandis dadzą radę przy 8h obciążeniem 100% cąły czas na 4,5 GHz? Cytuj Link to post Share on other sites
NewSky 1872 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Nikt Ci tego nie jest w stanie powiedzieć bo to zależy na jakim napięciu (o ile w ogóle się to uda) taką częstotliwość pracy procesora uzyskać. Grandis - również ze względu na to że to konstrukcja dwuwieżowa - oferuje bardzo dobrą wydajność. Niektórzy uskarżają się na niezbyt cichą pracę przy większej ilości obr/min wentylatorów. Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 hej, oc i temperatury uzaleznione sa od konkretnego procesora, moze okazac sie, ze masz felerna sztuke (np. ktora ma problem z oddawaniem ciepla) i wtedy to Ci najlepsze wodne chlodzenie nie pomoze. albo taka, ktora podkrecisz na 4.2 GHZ bo nie bedzie stabilny przy wyzszym taktowaniu. Teoretycznie Grandis czy Macho powinny wystarczyc, ale nikt nie ma szklanej kuli i nie wie na jakiego proca trafisz. Cytuj Link to post Share on other sites
Lateralus 1 Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Wychodzę z założenia, że da radę takie OC i pod to chce przygotować Cooler. Zależy mi też dość cichej pracy pod obciążeniem, ale chyba wymagam za wiele. Myślę, że skłaniałbym się ku firmom: Noctua, Phanteks, Thermalright, Be-Quiet, Scythe. Najwięcej dobrego o nich czytałem. Cytuj Link to post Share on other sites
mery_master 89 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Thermalright Silver Arrow IB-E - mega jakość wykonania, ekstra pracuje. Kupiłem na alledrogo < 270 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Myślę, że Macho + jakaś dobra pasta zdadzą egzamin. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts