mariankowo 0 Napisano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Zaczynając od początku : Pamieci 2 x 2Gb corsair xms 2 800Mhz Zasilacz markowy 550W Chłodzenie CPU zmienione na markowe już dawno temu + obudowa dobrze wentylowana . Od czego zacząc ? Od zmiany napieć z auto ( jakich?)na sztywne. Zmiany ruchomego mnożnika ( miedzy 6 a 7.5) . wiem ze bede musiał obniżych taktowania ramu ale nie kumam zasady dzielnika . Prosze o kilka prostych porad bo zapoznałem sie z poradniakami w necie ale jak wszedłem w bios wymiekłem z braku praktyki . Co do temperatur teraz mam 55 ºC na procku i 32 na płycie Cytuj Link to post Share on other sites
Mirinda 1435 Napisano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) Podbij FSB testuj stabilność patrz na temperatury. Jak stabilnie przechodzi testy OCCT, LinX to FSB w góre i testuj jak przestanie być stabilny to napięcie w góre troszeczkę i patrz na temperatury. A dzielnik ramu ustaw tak aby taktowanie remu było zbliżone do fabrycznego. Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez Mirinda Cytuj Link to post Share on other sites
mariankowo 0 Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 (edytowane) Jak narazie po ustawieniu napiec cpu i ramu na poziomie podstawowym (1.150 i 2.1) system wstaje po 5 minutowym ładowaniu . Nie kumam dlaczego tak sie dzieje bo everest pokazuje ze na auto właśnie takie napiecia występują . Chyba że coś jeszcze muszę przestawić ? P.s chyba zaczołem kumać . Po 2 Bsod jestem na 2.7 Ghz , odpalam prime95 P.s2 Doszedłem do 3Ghz po paru niebieskich ekranach .Vcore ustawiłem na 1.335,ram na 2,0 szyna jest na 400Mhz przy ratio 1:1 . Po ponad godzinnym torture teście zero błędów , temp od 72 do 83ºC. Czy mogę jeszcze coś wyciagnąć z mej maszyny przy ramie 800Mhz ? Edytowane 22 Sierpnia 2014 przez mariankowo Cytuj Link to post Share on other sites
Mirinda 1435 Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 No jak ram będzie miał te 830mhz to nic się nie stanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts