stary wyjadacz 0 Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Wie może ktos dlaczego mój 5850 od sapphire w MSI Afterburner zatrzymuje się na 775 MHz na rdzeniu? To ta wersja http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=63127. Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Zatrzymuje na 775 w sensie ze nie przesuniesz suwaka czy wyzej arty? Cytuj Link to post Share on other sites
stary wyjadacz 0 Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Nie przesunę suwaka. Sorki, źle to ująłem Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Sciagnij Rive, i po problemie, albo evga precision, nie wiem jak z 5850 ale na 4890 chodzilo Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Nie przesunę suwaka. Sorki, źle to ująłem taki limit daje soft, a rozwiązanie podał przedmówca Cytuj Link to post Share on other sites
stary wyjadacz 0 Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Evga precision nie rozpoznaje mojej karty chyba bo zegary mam od 0 do 100 regulacje więc odpada. A riva to chodzi o riva tuner? Ściągnąłem to i za cholere nie mogę się rozeznać w tym programie Cytuj Link to post Share on other sites
O.C MIZIU-KIZIU 2 Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Spróbuj wymienić bios karty na nowy, u mnie to podziałało i OC działa Cytuj Link to post Share on other sites
stary wyjadacz 0 Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 A jak zamienić bios w karcie? Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Nie zmieniaj żadnego biosu karty. Podkręcić możesz przez rivę tuner. Jeżeli faktycznie nie podkręcałeś tym programem to można się nie połapać ale warto. Trzeba kliknąć taką małą strzałkę w zakładce chyba driver settings i tam któraś z zakładek będzie odpowiadała za OC. Trzeba tylko zaznaczyć "ptaszka" enable coś tam. 775mhz to maksymalna wartość OC jaką możesz ustawić nie na karcie ale właśnie w sterownikach przez które podkręcałeś. Bo podkręcałeś przez Catalyst Control Center prawda? TO jest takie ograniczenie żeby nie uszkodzić sobie karty. Riva tuner nie posiada takiego ograniczenia więc podkręcisz ile wlezie. Zmiana biosu może się źle skończyć w razie niepowodzenia a nie sprawdziłeś jeszcze innych rozwiązań (programów) A tak na marginesie mam dokładnie tą samą kartę z tym samych chłodzeniem od tego samego producenta. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
sfistn 28 Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Otwierasz plik MSIAfterburner.cfg w notatniku i zmieniasz wartość EnableUnofficialOverclocking z 0 na 1. Zapisujesz i cieszysz się że nie ma limitu. Cytuj Link to post Share on other sites
pudel 10 Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Zatrzymuje się na 775 dlatego że jest to górna wartość zablokowana w biosie pewnie ze wzgłędu bezpieczeństwa, zapuśc rbe125 i zobacz sam, w tym samym modelu karty tyle że od msi blokada jest również na 775 . Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
stary wyjadacz 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Z rivą mam cos nie tak, nie wykrywa rodzaju karty i sterowników tylko mam coś takiego http://img52.imageshack.us/i/rivar.jpg/. Teraz próbowałem z tym żeby w notatniku zmienić tą cyferkę w MSI ale pisze odmowa dostępu E; w rbe 125 tak samo jak w rivie nic nie mogę zrobić... To wina karty? Cytuj Link to post Share on other sites
Czapson 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 A moze przeinstaluj sterowniki? Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 próbowałem z tym żeby w notatniku zmienić tą cyferkę w MSI ale pisze odmowa dostępu Z profilu administratora robiłeś? A jak dalej nie działa to edytuj przez Linuxa Live CD (np. Ubuntu) - taki hack Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts