Skocz do zawartości

Gigabyte 7970 prędkość wentylatorów.

Recommended Posts

Witam:

Mam takie pytanie dla posiadaczy kart Gigabyte 7970. Z jaką podkościelną kręcą się wam wentylatory?, bo moja grafa podchodzi nawet do 80% a to już jest bardzo słyszalne, i drażniące. Mam wgrany najnowszy bios F72 i dodam że w spoczynku wentyle kręcą się z prędkością 25%. Czy jest to normalne w tych kartach??

Dużo zależy do wentylacji jaką masz w obudowie. Jakie temperatury masz na niej aktualnie?  

W tej chwili mam 36C w spoczynku, a przy grach pod obciążeniem karty 99% max 69C i to było w te upały :) no i przy takiej maksymalnej temperaturze wentyle mam na prawie 80% obrotów.

Edytowane przez Augustowiak

Możesz ręcznie ustawić profil wentylatorów. Oczywiście karta i buda do odkurzenia. Zobacz, czy sytuacja będzie podobna po otwarciu bocznego panelu. Jeśli kultura pracy i temperatury się poprawia, to musisz popracować nad lepszą wentylacją.

Ok zrobiłem tak jak napisał jorginto, otworzyłem boczny panel, i temperatura nie spadła nawet o 1C, mam cały czas 36C w spoczynku.Co do odkurzenia to wszystko robiłem parę dni temu ( sprężonym powietrzem ). Zapomniałem jeszcze dodać że niespełna miesiąc temu nałożyłem nową pastę termo przewodząca ARCTIC MX-2 ( czy to jest odpowiednia pasta pod GPU??). Ale ja się temperaturą grafiki tak nie martwię , tylko prędkością tych wentylatorów bo 80% to przyznacie że to nie mało.

To zrób testy furmarkiem, przy otwartym i zamkniętym panelu bocznym. W momencie kiedy karta się wkręci na 80% zmniejsz ręcznie prędkość wentylatorów w MSI Afterburner albo innym tego typu programie i zobacz jak się będą zachowywać temperatury. To powinno Ci dać obraz w jaki sposób ustawić profil wentylatorów karty oraz czy jest potrzeba montować dodatkowe wentylatory w obudowie.

• Popieram 1

Ale ja się temperaturą grafiki tak nie martwię , tylko prędkością tych wentylatorów bo 80% to przyznacie że to nie mało.

Tak jest profil ustawiony przez GB, inna sprawa ile faktycznie rpm jest przy tych 80% i czy karta jest przy tym bardzo głośna. Jeśli głośność nie jest problemem to bym to zostawił bo nie ma się czym przejmować. Niemniej jak wentylatory są za głośne ustaw sobie niższe max. rpm np. Afterburnerem i po problemie (oczywiście uważając na temp. karty). Alternatywnie można poprawić wentylację obudowy (w tym Brutusie front jest dość restrykcyjny więc mało powietrza pewnie trafia do karty, można by dać wentylator od spodu). 

• Popieram 1

I tak też zrobię, zostawię tak jak, jest tym bardziej że temperatury są oki. Nie jest to jakiś potworny hałas, ale nie myślałem że przy tym chłodzeniu WF3 wentyle się kręcą do takich obrotów. Dzięki panowie. A co do mojego pytania o pastę termo przewodząca to użyłem odpowiedniej?.