Skocz do zawartości

Wymiana karty gtx 770

Recommended Posts

Witam, jak w temacie prosze o porade na jaka karte wymienic. Wiem, ze 2gb to juz za malo na nowe gry, ktore wyjda 2014/2015, a ja chcialbym móc grac np. w wieska 3, nie na ultra ale chociaz na high (wiem, nie ma jeszcze wymagan, ale zapewne beda duze) i pytanie brzmi, wymieniac go na radka czy nv i jakiego, czy pozniej dokupic druga? Budzet? ~ 1600 zl. Dzieki i pozdrawiam!

(ogolnie skladalem taki komp z takim zasilaczem, aby dokupic drugiego gtx 770, ale na tym forum ludzie mi doradzili, zebym tak nie robil, bo 2gb to juz za malo i sie nie oplaca...)

Moj sprzet: 

Intel Core i5-4670K /3.4GHz, 6MB, LGA 1150

Gainward GeForce GTX 770 Phantom 2GB DDR5 256bit 

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL8 Ballistix Tactical

AsRock Z87 Extreme4 /intel Z87, LGA 1150

Corsair RM 750W 80+ Gold Fan 135mm modular

Fractal Design Define XL R2 Black Pearl

Moja propozycja: 

1. Zakupic teraz gtx 780 z 3gb i za jakis czas dokupic druga, ale ten czas to bedzie napewno poczatek przyszlego rok.

2. zakupic np takiego radka http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_86&products_id=58997 a za jakis czas drugi, ale slyszalem, ze radki sie bardzo grzeja w crossfire

Edytowane przez Rosak777

Poczekaj trochę jak ci się nie spieszy ceny serii 7xx prawdopodobnie wtedy trochę pójdą w dół. 

Ja zamierzam sprzedac ta 770, wiec jak ceny pojda w dol to i tez mniej dostane za nia ;/

a np nie moge sobie sprawic r9 290 badz 290x a za jakis czas druga? co stoi na przeszkodzie?

Edytowane przez Rosak777

Nic nie stoi na przeszkodzie.

eh... czytalem, ze sie bardzo grzeja i sie nie oplaca. Czy buda i zasilacz starcza, nie bede mial piekarnika zamiast komputera? podlaczajac dwa radki?

Edytowane przez Rosak777

Budę masz wielką,możesz zainstalować sporo wentylatorów,zasilacz powinien ogarnąć (sprawdzę dzisiaj ile weźmie moja karta w stresie),mobo OK,temperatura jak w każdym SLI/CF będzie wyższa skłaniałbym się ku Sapphire,mają dobre temperatury.Czy się opłaca?Hm,kwestia indywidualnego podejścia jeśli chodzi o cena/wydajność to r9 290 się opłaca w porównaniu z SLI gtx 780.

Budę masz wielką,możesz zainstalować sporo wentylatorów,zasilacz powinien ogarnąć (sprawdzę dzisiaj ile weźmie moja karta w stresie),mobo OK,temperatura jak w każdym SLI/CF będzie wyższa skłaniałbym się ku Sapphire,mają dobre temperatury.Czy się opłaca?Hm,kwestia indywidualnego podejścia jeśli chodzi o cena/wydajność to r9 290 się opłaca w porównaniu z SLI gtx 780.

Nie opłaca się żadne SLI,a tym bardziej CrossFire,które działa jeszcze gorzej :/

Pamiętajmy, że nawet jeśli występuje wzrost wydajności spowodowany dodaniem kolejnej karty, to najbardziej "podbijana" jest maksymalna ilość generowanych klatek na sekundę. Wartość minimalnych FPS, czyli ta która najbardziej wpływa na komfort rozgrywki, najczęściej nie podnosi się zbytnio.

Jak wykazują testy przy pomocy FCAT oraz inne obserwacje, zastosowanie konfiguracji wielokartowej powoduje mniejsze, lub większe pogorszenie komfortu grania. Klatki są gubione, czasami występuje "rwanie" obrazu (tearing) lub też napotykamy na mikroprzycięcia (microstuttering).

Gubienie klatek jest o tyle istotne, że pomimo, iż np. FRAPS pokazuje nam, że w danym momencie jest np. 50 FPS, to w rzeczywistości ta wartość może wynosić mniej niż 25 FPS...

http://overclock.pl/forum/threads/9950-multi-GPU-czyli-CrossFire-oraz-SLI-dla-zielonych-i-nie-tylko

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...