DaarQ 20 Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Witam! Pisze do Was cholernie zdesperowany, bo już mam dość po kilku godzinach walki z routerem. Otóż sprawa wygląda tak - mam internet radiowy, zakupiłem sobie router żeby mieć WIFI. Na początku nie byłem w stanie wejść na konfiguracje routera (wpisywałem 192.168.0.1 oraz 192.1681.1[z http:// też próbowałem]). Po 2 resetach do ustawień fabrycznych i przepinaniu w przeróżnych kombinacjach kabli udało mi się wejść w konfiguracje sieci (przez 192.168.1.1). Przestawiłem więc ip LAN na 192.168.1.100, wyłączyłem DHCP (tak pisali na necie, żeby to zrobić), no i połączyłem się z internetem - wpisałem tylko na routerze dane od dostawcy, router chwile pomyślał i połączył mnie z internetem. Przestawiłem coś w ustawieniach WIFI i ono też mi działało na telefonie. po jakichś 30 minutach zobaczyłem, że na telefonie cały czas jest "Uwierzytelnianie...", na tablecie to samo,nie byłem się w stanie połączyć z WIFI (internet działał w tym momencie na komputerze) wiec stwierdziłem, że wyłączę i włączę router - a to był błąd jak się okazało... po uruchomieniu routera ani nie miałem internetu na kompie, ani WIFI, nawet przy przeróżnych kombinacjach wpinania kabli (tylko router-PC, router PC + internet do WAN'a itd) nie udało mi się wejść wiecej w ustawienia routera, nie mam pojęcia co jest grane... Bardzo proszę o pomoc, bo straciłem już cierpliwość i chciałbym już mieć to za sobą... Dziękuje z góry! Cytuj Link to post Share on other sites
Janiaking 104 Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Wszystko fajnie opisałeś ale bez najważniejszych rzeczy wiec zacznijmy od początku : Jakie dokładnie urządzenia sieciowe posiadasz (modele ) Jak jest zrobiona instalacja radiowa , gdzie jakie kable idą Czy dostales jakies dane od uslugodawcy ( adresy IP, loginy , hasła ) Cytuj Link to post Share on other sites
DaarQ 20 Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Tak się rozpędziłem, że o tym zapomniałem xD Model routera - TP-LINK TL-WR740N Karte sieciowe mam 2, pod obiema jest to samo: nVidia nForce 10/100/1000 Realtek RTL8139/810x Family Instalacja radiowa wygląda tak - Antena na dachu -> kabelkiem do takiej zasilanej kostki, gdzie kabel od anteny wchodzi do POE, a wychodzi kabel LAN-> kabelek LAN od kostki bezpośrednio do komputera. Tak to wyglądało jak nie miałem routera, a teraz jest tak - ... kabelek LAN od kostki idzie do wejścia WAN w routerze, i kabel jest połączony LAN'em do komputera. Mam tylko login i hasło od usługodawcy, IP pobiera sobie automatycznie. Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Moim zdaniem dhcp powinieneś włączyć, chyba że masz we wszystkich urządzeniach wpisane stałe ip. Co do loginu i hasła musisz utworzyc połączenie w routerze? Jeśli jest opcja "szybka instalacja" to skorzystaj z niej Cytuj Link to post Share on other sites
DaarQ 20 Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 @matekow - nie byłoby problemu, gdyby nie fakt, że nie jestem w stanie wejść w ustawienia routera xD Za cholere, jakby nie kombinował, jest napisane, że strona internetowa jest niedostępna. tak tak, jest taka opcja. Jak działały mi te ustawienia to to właśnie zrobiłem i ta szybka instalacja sprawiła, że internet miałem - opisałem to w pierwszym poście. Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 A próbowałeś inna przeglądarka? Ewentualnie z innego kompa? Sproboj tak; podłącz kompa bezpośrednio sciagnij najnowsze firmware dla routera, potem ustaw stały ip w karcie sieciowej w kompie na 192.168.1.1 i sproboj wbić na stronę konfiguracyjna i zrób update. I zobacz czy to coś pomoże Cytuj Link to post Share on other sites
Janiaking 104 Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 resetujesz urządzenie, na karcie sieciowej ustawiasz automatyczne pobieranie adresu IP. Podłączasz router. Kabel od Anteny ( ten co wpinales do kompa ) idzie do WAN a drugim kablem łączysz komputer . Logujesz się na 192.168.0.1 i ustawiasz w WAN opcję PPPoE jeżeli masz login i hasło . 2 Cytuj Link to post Share on other sites
DaarQ 20 Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Działa! Dziękuje Ci bardzo Janiaking Tym razem nie robiłem tego przez chroma tylko przez IE, do tego robiłem dokładnie to co napisałeś. Wcześniej łączyłem się troche inaczej i nie działało WI-Fi, teraz wszystko pięknie śmiga Dziękuje jeszcze raz Cytuj Link to post Share on other sites
matp3 1 Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 przede wszystkim po wpięciu kabli sprawdź za pomocą ipconfig w cmd konfiguracje karty sieciowej. Jeśli wyłączyłeś DHCP wymagana jest ręczna konfiguracja karty sieciowej w komputerze. Potwierdzeniem moich słów będzie adres IP zaczynający się od 169.*.*.* Jeśli chcesz prostej sieci wifi bez sensu jest ręczna konfiguracja routera. Reset do fabryki -> (nie jestem za upgradem firmware, on tutaj nic nie knoci) zaloguj się do routera i skonfiguruj pod podane dane przez providera -> zostaw DHCP i daj sprzętowi (komputer, router) otrzymać konkretne dane. Daj znać czy wszystko ok medium (radio) w tym momencie nie ma żadnego znaczenia. pozdro!! Jak nadal będzie problem screeny z konfiguracji WAN i LAN/WLAN byłyby przydane Widzę że działa a ja się tutaj produkuję 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts