Skocz do zawartości

Zasilacz a nowa karta grafiki

Recommended Posts

Czy moc zasilacza wystarczy aby pociągnąć Kartę grafiki pokroju R9 280X? Sprawdzając na kalkulatorach watowych wychodziło 400W. I jakiego producenta kartę wybrać? 

Mój zestaw 

PROCESOR: Q9550 @ 2.83 GHz

Zasilacz: Chieftec 560W CFT-560-A12C, modularny 

Płyta główna: ASRock P5Q-PRO TURBO

6Gb RAM 800Mhz Goodram

1xHDD i 1xSSD 

zasilacz:

Edytowane przez redblue

wersją 280 a nie 280x gdyż kartę mogę podkręcić samemu.  

280 i 280X to dwa różne układy (7950 i 7970 GHz Ed.) i taktowanie nie jest jedyną różnicą. 

Q9550 @ 4GHz = Sandy I5 na 3.2GHz

http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core2+Quad+Q9505+%40+2.83GHz&id=1048

http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i5-2500+%40+3.30GHz&id=803

http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i5-2400+%40+3.10GHz&id=793

Nie za bardzo, nawet uwzględniając OC tego Quada. Do tego dochodzi fakt, że zasilacz szału nie robi - ma 3 słabe linie 12V o łącznej mocy 440W, więc w mocne podkręcanie nie radziłbym się bawić.

Masz racje wydaje Ci się :)

Nie wydaje mu się, ten quad się zesra a nie da rozwinąć skrzydeł 280X i Ty jesteś niekompetentny, ten proc nawet po ostrym OC jest przestarzały, słaba wydajność jedno i wielowątkowa, mu-ze-um po OC to może będzie bardziej do phenoma porównywalny nie do i5 sandy. Już bym wolał pentiuma G od hsw niz tego quada. a w przyszłości Autorowi polecam zakupić i5 ivy lub hsw i będzie idealnie pod tą kartę jeszcze z zapasem

Edytowane przez jarnuszkiewiczm
  • Popieram 5

To super. A ja miałem 7970 i wiem, ile ten układ potrafi zjeść. 280X na starcie, bez OC, łyka około 230W, a ten zasilacz, tak jak wspomniałem, ma 3 bardzo słabe linie 12V, więc polecanie komuś zakup tak prądożernej karty i mocne OC procka na kiepskim PSU to głupota.

niekompetencja 

Radziłbym się dwa razy zastanowić, zanim coś napiszesz, bo niekompetencję i to skrajną, prezentujesz ty. 

• Popieram 4

Spokojnie da radę (po OC jak już wspomniałem) wg. Ciebie ŻADEN obecny proc nie podoła R9 290 abstra****ąc do wpisu o 280x ta karta du*y nie urywa, miałem 7970 więc wiem co mowię... 

Testowane z I5 2400, I5 2500K (po oc również). 

Ten Quad spokojnie da radę.

EDIT: @ UP tak niech chłopak kupi PSU 700W i niech się cieszy jak PC mu weźmie max 350...

Edytowane przez The-Wraith

W przypadku skrajnym maxymalnie wysilonej karty, w użytku codziennym to się nie zdarza nawet w full hd najbardziej wymagającej gry... Według kalkulatorów 350W powinno się 1000 razy zjarać z tym co miałem podłączone, chodzi do dziś, ma z 12 lat zasilacz. 

Jego chief da radę Q9550 to nie Q6600, że elektrowni potrzebuje;) 

Zobaczcie też test G3420 z R9 280x (wg mnie żenada ale nawet do tego paścia zaaplikowali to czy wydajniejsze nawet r9 290)....

MSI lub Gigabyte

Według kalkulatorów

Nikt normalny nie traktuje ich poważnie.

Jego chief da radę

Dajesz osobistą gwarancję, że po podkręceniu CPU do 4 GHz, co sugerujesz, nic nie pierdyknie ?

W przypadku skrajnym maxymalnie wysilonej karty

Wystarczy, że będzie chciał się pobawić w smarki.

Kup G3420 a zobaczysz, że się mylisz, testy testami rzeczywistość jest inna, ktoś kto nie miał nawet 20 procesorów mysli, że wszystko wie, śmieszne i żałosne... 

Jak wierzysz w testy po co Ci ten portal...

@ Nowaj mówimy o normalnym użytkowaniu PC, wiadomo jak będzie chciał pobawić się w sapera roz..dupcy dom...

Po to mi ten portal żeby odradzać słuchania takich farmazonów jakie prawisz, nie biorę za to kasy :D Pentium haswella to dwa nadal potężne rdzenie, nie posiada HT jak w przypadku i3, ale to wciąż bardzo wydajny procesor w wielu grach jak nie w większości gier, i minimalny FPS będzie na pewno wyższy niż na quadzie, dodatkowo istnieje niewiele droższy odblokowany model który można śmiało OCnąć do 4,5 ghz, to już taki procek ma coś do powiedzenia 

• Popieram 2

No to jak nie widzisz potrzeby do karty która spokojnie ciągnie najnowsze gry w FHD w 60 klatkach bez MSAA zostawiać procek który zapewnia średnio z 25-40 klatek to powodzenia, próbowałeś któregoś BF-a na mapie 64 graczy na quadzie, gdzie ja miewałem po 25 klatek na mapie metro kiedy kafelki zaczynały fruwać.