eternal1920 0 Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Witam Tydzień temu kupiłem sobie nowy sprzęt w tym Procesor AMD Phenom II X2 555 (AM3/80W) BE i mam parę pytań odnośnie odblokowania 2 dodatkowych rdzeni. (Płyta główna Asrock M3A770DE AMD 770 Socket AM3) 1. Jak odblokować 2 dodatkowe rdzenie?(z tego co wiem, to trzeba coś w biosie zrobić, ale nie wiem dokładnie) 2. Jakie jest prawdopodobieństwo, że rdzenie się odblokują i będą sprawne/stabilne. 3. Gdy już odblokuję 2 dodatkowe rdzenie to, jak sprawdzić, czy są sprawne/stabilne. 4. Gdy nie uda mi się odblokować 2 dodatkowych rdzeni lub, gdy się odblokują i będą nie stabilne, to, czy będą mieli jakiś negatywny wpływ na dalszą prace procesora? 5. Gdy odblokuje 2 dodatkowe rdzenie i będą sprawne/stabilnie, to, czy temperatura procesora dużo wzrośnie? będę musiał dokupić jakieś lepsze chłodzenie, czy nie? (w idle temperatura wynosi 37-40 stopni, a w stresie około 50 stopni) Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 1.Szukasz funkcji ACC i dajesz na ALL CORES testujesz stabilność jeżeli nie jest zwiększ napięcie (nie przekraczają 1.4V jeżeli to nie pomoże to nie ma odbloka) 2. Każdego odblokujesz lecz nie wiadomo jak ze stabilnością. Musisz sprawdzić sam 3. Prime95 4. Tak mogą wystąpić wyłączenia/ restarty komputera, wystarczy zablokować do 2 rdzeni czyli standardowo 5. Temperatura może wzrosnąć lecz procesorowi nic się nie stanie Jeżeli pomogłem prawy przycisk czeka Cytuj Link to post Share on other sites
browar0707 0 Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Średnio to 3/5 się odblokowują stabilnie - czyli prawdopodobieństwo jest, a jak w praktyce...hmm mi się odblokowały 2 z 5 Monituj temperatury - nie może przekroczyć 64 stopni!! Cytuj Link to post Share on other sites
eternal1920 0 Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Ok, niby udało się odblokować rdzenie, ale coś wydaje mi się, że rdzenie są nie stabilne, mianowicie, gdy testuje procesor w programie OCCT lub Prime95, to praktycznie kilka sekund po załączeniu testu komputer się zawiesza. Może jest jakiś problem z napięciem? help :oops: Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Ustaw napięcie na 1.4v dla rdzeni, nie pomoże to zablokuj jeden rdzeń i próbuj znowu. Szkoda, że wziąłeś 555, a nie Athlon'a II x3. Jak masz pecha to zostaniesz z dwoma rdzeniami zamiast trzech, cache l3 nie daje dużych zysków. Poza tym Athlon II x3 jest tańszy... Trudno. Daj znać jak poszło. Cytuj Link to post Share on other sites
eternal1920 0 Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Ok, podwyższyłem napięcie do 1.400V, ale dalej komputer się zawiesza przy uruchomieniu testu, gdy komputer się zawiesił przy teście OCCT po 2 sekundach voltage wynosiło 1.45V. Powiedzcie mi do ilu Volt mogę podnieść napięcie żeby czegoś nie spieprzyć. Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 To już koniec, zostaw włączony tylko jeden dodatkowy rdzeń i powtórz procedurę. Najlepiej najpierw uruchom test z zablokowanymi rdzeniami, przejdzie to cudujemy dalej. Cytuj Link to post Share on other sites
eternal1920 0 Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Ok, teraz robię test na 3 rdzeniach(0,1,2) w OCCT i prawdopodobnie wszystko działa przy napięciu 1,325V, ponieważ test już chodzi 10min, a wcześniej chodził 2 sekundy i komputer się zawieszał. Testowałem też na 2 standardowych rdzeniach i też test normalnie chodził. Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Ok, teraz robię test na 3 rdzeniach(0,1,2) w OCCT i prawdopodobnie wszystko działa przy napięciu 1,325V, ponieważ test już chodzi 10min, a wcześniej chodził 2 sekundy i komputer się zawieszał. Testowałem też na 2 standardowych rdzeniach i też test normalnie chodził. No to masz 3 rdzenie w cenie 2 Jak zrobisz test tak ok 30 min wystarczy to zobacz możesz zejść poniżej 1,35 np 1,30V lub jeszcze mniej testujesz tak samo jak wcześniej Mniejsze napięcie = mniejsze temperatury Cytuj Link to post Share on other sites
eternal1920 0 Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Mam rozumieć przez to, że już się nic nie da zrobić z tymi 4 rdzeniami, jeśli tak to zostawię, tak jak jest teraz(3 rdzenie). Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Tak, masz procesor z trzema jajcami. Jeżeli rdzeń nie daje rady na domyślnym taktowaniu z takim napięciem to już nic nie da rady zrobić, fabryki nie poprawisz. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 ja bym sie nie poddawał spróbuj go ustawic np na 2,8GHz były przypadki że jeden rdzeń chodził na mniejszym taktowaniu to chyba sie ustawia tymi procentami co tam są w niawiasach przy core 0,1,2,3(jesli nie to koledzy mnie tutaj zaraz poprawią jak to zrobic) polecam amd overdrive program do krecenia tylko aby odblokowac jego wszytki opcje trzeba gdzies urochomic advanced user a poza tym włacz 4 rdzenie i zapusc tam stability test(wykonuje 11operacji na raz) jak po godzinie nie bedzie błędow to na 99% w żadnej grze nie będziesz miał żadnych zwiech ja tak sprawdzam stabilnośc po OC i jakos sie nie zawiodłem ja mam 550 BE z odblokowanymi 2 rdzeniami powyżej 4x3,5GHz OCCT wywalał mi błedy po jakis 3 minutach gdy zrobiłem test w overdrive przesżło pomyslnie przy 3,7 w grach mi sie nie wiesza więc nie stresuje się że niby jest niestabilny:) Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 W ACC ustaw dla Core3 np.-10% i zobacz czy będzie śmigał System ci się uruchamiał, to prawdopodobne że będzie działał ten rdzeń, tylko z mniejszym taktowaniem Cytuj Link to post Share on other sites
eternal1920 0 Napisano 2 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Dalej to samo... komputer się zawiesza po 1 sekundzie od załączenia testu. edit Jak już wcześniej pisałem robiłem test na 3 rdzeniach(0,1,2) w OCCT i procesor normalnie działał i teraz zrobiłem test też na 3 rdzeniach tylko(0,1,3) i prawdopodobnie też normalnie działa, ponieważ test normalnie chodził, nic się nie zawieszało, wiec wychodzi na to, że wszystkie rdzenie są sprawne, ale nie chcą ze sobą współgrać. Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Dalej to samo... komputer się zawiesza po 1 sekundzie od załączenia testu. edit Jak już wcześniej pisałem robiłem test na 3 rdzeniach(0,1,2) w OCCT i procesor normalnie działał i teraz zrobiłem test też na 3 rdzeniach tylko(0,1,3) i prawdopodobnie też normalnie działa, ponieważ test normalnie chodził, nic się nie zawieszało, wiec wychodzi na to, że wszystkie rdzenie są sprawne, ale nie chcą ze sobą współgrać. Jeżeli tak to napięcie 1,45V (ale to chwilowo na test) jak ci 1,4V nie pomaga Cytuj Link to post Share on other sites
eternal1920 0 Napisano 2 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Dalej to samo... komputer się zawiesza po 1 sekundzie od załączenia testu. edit Jak już wcześniej pisałem robiłem test na 3 rdzeniach(0,1,2) w OCCT i procesor normalnie działał i teraz zrobiłem test też na 3 rdzeniach tylko(0,1,3) i prawdopodobnie też normalnie działa, ponieważ test normalnie chodził, nic się nie zawieszało, wiec wychodzi na to, że wszystkie rdzenie są sprawne, ale nie chcą ze sobą współgrać. Jeżeli tak to napięcie 1,45V (ale to chwilowo na test) jak ci 1,4V nie pomaga Dalej się zawiesza przy napięciu 1,45V Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Dalej to samo... komputer się zawiesza po 1 sekundzie od załączenia testu. edit Jak już wcześniej pisałem robiłem test na 3 rdzeniach(0,1,2) w OCCT i procesor normalnie działał i teraz zrobiłem test też na 3 rdzeniach tylko(0,1,3) i prawdopodobnie też normalnie działa, ponieważ test normalnie chodził, nic się nie zawieszało, wiec wychodzi na to, że wszystkie rdzenie są sprawne, ale nie chcą ze sobą współgrać. Jeżeli tak to napięcie 1,45V (ale to chwilowo na test) jak ci 1,4V nie pomaga Dalej się zawiesza przy napięciu 1,45V No to nie wiem jak każde rdzenie są stabilne czyli 0 1 2 100% stabil a jak robisz test 1 2 3 też stabilne a jak dajesz wszystkie 4 czyli 0 1 2 3 i nie są... Nie wiem to masz tylko 3 rdzenie stabilne chyba że by 4 rdzeń zwolnić o ok 1 ghz Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Widocznie poziom szumu jest na tyle wysoki, że sygnał "ginie" przy czterech rdzeniach. Sprawdź, który z dwóch odblokowańców jest bardziej podatny na podkręcanie. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 dziwny przypadek:( kurde może to nie wina procka może płyta nie wyrabia albo zasilacz:( najlepiej jakbyś sprawdził u kogoś innego taka moja rada bo sprawa jest na serio dziwnie podejrzana:P jak włączasz 4 rdzenie masz włączone cool and quiet? hmm spróbuj tak włącz amd overdrive i tam gdzie masz ustawienia mnożnika dla rdznie ustaw dla tych odblokowanych rdzeni np 4 czyli 800Mhz a dla pozostałych daj 15 i napięcie 1,35 puść stability test w overdrive i zobacz czy się zawiesi jak po 15 minutach nic się nie stanie zwiększ znowu mnożnik... jak się nie łapiesz w tym ovedrive to daj znać powrzucam ci screeny pomocnicze:) Cytuj Link to post Share on other sites
eternal1920 0 Napisano 2 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 dziwny przypadek:( kurde może to nie wina procka może płyta nie wyrabia albo zasilacz:( najlepiej jakbyś sprawdził u kogoś innego taka moja rada bo sprawa jest na serio dziwnie podejrzana:P jak włączasz 4 rdzenie masz włączone cool and quiet? (Płyta główna Asrock M3A770DE AMD 770 Socket AM3) Zasilacz Bequiet PurePower L7 430W Tak, cool and quiet jest włączone. Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 dziwny przypadek:( kurde może to nie wina procka może płyta nie wyrabia albo zasilacz:( najlepiej jakbyś sprawdził u kogoś innego taka moja rada bo sprawa jest na serio dziwnie podejrzana:P jak włączasz 4 rdzenie masz włączone cool and quiet? (Płyta główna Asrock M3A770DE AMD 770 Socket AM3) Zasilacz Bequiet PurePower L7 430W Tak, cool and quiet jest włączone. Właśnie wyłącz te cnq Cytuj Link to post Share on other sites
eternal1920 0 Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 dziwny przypadek:( kurde może to nie wina procka może płyta nie wyrabia albo zasilacz:( najlepiej jakbyś sprawdził u kogoś innego taka moja rada bo sprawa jest na serio dziwnie podejrzana:P jak włączasz 4 rdzenie masz włączone cool and quiet? (Płyta główna Asrock M3A770DE AMD 770 Socket AM3) Zasilacz Bequiet PurePower L7 430W Tak, cool and quiet jest włączone. Właśnie wyłącz te cnq Z wyłączonym cool and quiet dalej komputer się zawiesza podczas testu. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 a puszczałeś 3dmarka z 4 rdzeniami? może przejdzie Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 a puszczałeś 3dmarka z 4 rdzeniami? może przejdzie Testuje się pod 100% obciążenia i programami przez dłuższy czas Cytuj Link to post Share on other sites
eternal1920 0 Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 A co myślicie o podniesieniu napięcia mostka północnego(teraz jest 1,2V), ponieważ na pewnym forum ktoś właśnie mi doradził, żeby podnieść napięcie mostku północnego. Zmniejsz takty do powiedzmy 2.8 dla lepszej stabilności, ustaw napięcie cepa o 1 stopień większe od nominalnego i zobacz wtedy. Druga sprawa to napięcie mostka północnego. U mnie trzeba było podnieść trochę (nie pamiętam już ile) żeby Phenom 550 poszedł na 3,72 (2 rdzenie bo nie mam ACC). Jak masz opcję zwiększenia napięcia dla mostka północnego to zrób to o 1 stopień. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts