Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzien dobry. Noszę się z zamiarem złożenia sobie komputera. Większość podzespołów mam już wybrane. Pozostała tylko płyta główna. Cały config wygląda następująco:

1. i5 4690k

2. G.skill ripjawsX 1866mhz cl8

3. Seasonic p660( obecnie mam SilentiumPc Deus m1 ale chce wymienić przez opinie i spaloną płytę w poprzednim komputerze)

4. Wd caviar black 1Tb (już mam)

5. Samsung 840 Evo 128gb

6. Zalman z9 Plus po większych zmianach

7. Benq g2222hdl (już mam)

8. mysz i klawiatura działająca.

9. Gpu jeszcze nie wiem. Gtx 770 lub wyżej.

10. Noctua Nh-D14 (już mam)

Co do płyty zastanawiam się między 1. Asus z97 pro lub 2. Asus maximus vii Hero. Ktorą z nich byście polecili? Jakieś poprawki co do reszty? :)

Edytowane przez kajtek.

Noctua którą sobie wybrałeś to duże chłodzenie, a obie płyty mają wysokie radiatory. Nie jestem pewien czy na nie wejdzie. 

EDIT: Wydaję mi się, że PRO byłoby lepszym wyjściem, przy czym jest trochę tańsze. Ale nie wiem, czy przy takim configu jest sens dawać tyle kasy na płytę główną :P

Edytowane przez SoltysGamingPL

No nie chciałbym by Noctua sie nudziła:p Lubię Oc i myślę, że będę chciał wycisnąć 7 poty z tych podzespołów myślałem też nad WC ale chyba przerost formy nad treścią. Więc zależy mi też na mocnej i stabilnej sekcji zasilania, fajnie by bylo jakby miała wifi i Dobry dzwięk. i stąd ten dylemat:)

Odbiornik WiFi możesz bez problemu dokupić, aktualnie mało zwykłych płyt ma WiFi wbudowane. A jeśli chodzi o sekcje zasilania to od Ivy Bridge Intelowskie procesory mają to wbudowane (ale mogę się mylić), więc prześciganie się z sekcjami zasilania nie ma sensu. Ja od siebie mogę polecić płyty MSI, nigdy problemów z nimi nie miałem. Mogę ci polecić Z97-G45 Gaming, sam używam i i5 4670K chodzi stabilnie na 4,5Ghz przy 1,25V. Przy okazji zaoszczędzisz prawie 200zł.

to, że się tak kręci ładnie to raczej zasługa dobrej sztuki:) i ta płyta będzie wystarczająca do tego configu? czyli uważasz ze z97 pro/maximus vii Hero będzie overkill'em do tego setupu? a co myślisz o z97 gaming 5/7 również od msi? Do Asusa mam sentyment dlatego chce/chciałem właśnie w tą strone pójść.

Z forum zagranicznych zachwalają GIGABYTE gaming 7. W tym przedziale cenowym w testach po forach wychodzi najlepiej. Również moderatorzy najbardziej polecają. 

Sam również skłaniam się po zakup tej płyty do 4790k. Jeżeli taniej to Gaming 5 od Gigabyte. Tym razem Gigabyte na z97 najlepiej wypada z tego co czytam wszędzie. Poprzednio na z87 rewelacją był Asrock Extreme 4. 

a nie moze? kazdy ma swoje wymagania, napisalem ci swoje. kup plyte za 100 zl np b97 do i5 4690k i zastanawiaj sie czy moze byc nie wystarczajaca( chodzi mi o przyklad sam). Ta gigabyte calkiem konkretna, na produkty Gigabyte nawet nie zwrocilem uwagi do tej pory.

a ten zasilacz bedzie ok? bo zasilacze najkrocej przegladalem i nie wiem czy nie ma zadnych tanszych i rownie dobrych alternatyw

W jakiej cenie bierzesz te pamięci, wspomniany wcześniej wysoki radiator będzie problemem. PSU bardzo dobre, może nawet i za dobre patrząc na cięcia przy GPU. SSD warto zmienić chociażby na M5P który ma rzekomo trwalsze kości. 

Teraz powiedz ile chcesz wydać na wszystkie podzespoły które zamierasz kupić ? 

• Popieram 1

Nie zauwazylem odpowiedzi. Pamieci biore za 373zl. Na pewno bedzie problemem?przy maximusie vii hero tez?zasilacz za dobry nawet jakbym wzial gtx 780ti? bo gtx 770 to minimum jaka chce wziac. a jak z transferami na tym ssd w porownaniu do samsunga? na sama "puszke" chce kolo 3000 zl wydac bez gpu(chce dokupic pozniej). mam juz obudowe(wenylatory tuning kontroler tez) dysk hdd naped monitor myszke itp . do kupienia mam plyte glowna, ram, procesor,ssd i gpu. zasilacz niby tez bo patrze pod kątem opinii obecnie posiadanego SilentiumPc deus m1 i tego ze poprzedni komputer mi sie spalil, wiec tez bym chcial wymienic.

Wiadomo ze im mniej wyjdzie wszystko tym lepiej. jak podliczalem to obecnie mnie calosc bez gpu wyniosla ~2930. jesli uda sie ta wartosc pomniejszyc tak by wydajnosc za bardzo nie ucierpliala to bym sie ucieszyl:)

Edytowane przez Patryk Sadowski
Primo- Pamięci trochę przepłacone.Do gier wystarczą te:http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/ Spawdzone i polecane w większości zestawach.Masz też 84 zł więcej w portfelu.
Secundo -Zasilacz niby SilentiumPC ,ale jeśli działa i nie spalił się znacząco to moim zdaniem może zostać. W końcu 80+ Bronze,kompatybilny z Haswell(C6/C7),512 W na lini 12 V,częściowo modularny.Problemem może być głośność.
Tertio- Samsung EVO 840 to jeden z najlepszych dysków SSD,także na twoim miejscu bym go wziął, chyba ,że taniej masz M5S Plextora.Wybór należy do ciebie.
Quatro- Co do płyty głownej,to jest świetna,ale zbyt wysoka cena(chyba,że nie gra ona roli).OC ,jak to mówią eksperci, nie zależy tak bardzo od płyty głownej,jak od konkretnej sztuki procesora. Jeśli chcesz mieć wersję Z97 sprawdzonej płyty Asrock Extreme4 ,to weż to:http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z97-extreme4-z97-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-sli-crossfire-z97-extreme4-640920/.
Jednak pamiętaj,że jeszcze około dwie stówki taniej możesz mieć też dobrą płytę,która pozwoli na przyzwoite oc:http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z97-g43-intel-z97-4xddr3-vga-gblan-atx-z97-g43-640728/.Chyba,że jesteś wybrednym entuzjastą ,to weż Asus-a lub Extreme4 Asrocka.Jeśli już chcesz mieć fajny kolor mobo ,w miarę rozsądnej cenie,to sprawdź jeszcze to:http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z97-g43-gaming-640721/.

PS:Przepraszam za trochę języka obcego,ale jakoś naszłą mnie ochota.Jeśli trzeba wyedytuję.

SSD warto zmienić chociażby na M5P który ma rzekomo trwalsze kości. 

"A Samsung 840 SSD with TLC memory is just as reliable as SSDs with MLC memory, and the type of memory should not be a reason to choose one SSD over another."

Zródło:http://us.hardware.info/reviews/4178/10/hardwareinfo-tests-lifespan-of-samsung-ssd-840-250gb-tlc-ssd-updated-with-final-conclusion-final-update-20-6-2013

Dla autora tematu znaczy ,to to,że jest obojętne czy wybierzesz Samsunga(TLC) czy Plextora(MLC).

No może nie do końca,jeśli chodzi o cenę.

A i jeszcze co do zasilacza to bez problemu uciągnie 780 po OC(ok.400 W)

Edytowane przez MrDude

512W? ja mam wersje 650W. Zasilacz nie ucierpial i z cisza nie bylo problemu. w poprzedniej plycie glownej spalona zostala sekcja zasilania. i to chyba wina wlasnie tego deusa. a te cruciale da sie jakos sensownie wykręcic? lubie Oc a ripjaws chcialem poniewaz ida spokojnie na 2400 cl9. plekstor troche tanszy jest. 60zl roznicy. no do 700 zl chce kupic(maximus troche przekracza ale te 20 zl roznicy nie robi. i chcialbym z tych 700 jak najwiecej wycisnac. zalezy mi na dzwieku dobrej sieciowce, moze(ale nie musi) wifi m.2 sata express, i dobre uefi z mozliwoscia mocniejszego podkrecenia pod WC. a co do ssd skoro nie ma miedzy nimi az takiej roznicy to moge wziac tego plekstora:)

Jeżeli 650 to 612W na linii 12V.

Zasilacz nie ucierpial i z cisza nie bylo problemu. w poprzedniej plycie glownej spalona zostala sekcja zasilania. i to chyba wina wlasnie tego deusa. 

Nie jestem co do tego taki pewien.

lubie Oc a ripjaws chcialem poniewaz ida spokojnie na 2400 cl9

Twój wybór,ja tylko zaproponowałem sprawdzone RAM-y,świetnie nadające się do gier.Jeśli lubisz podkręcać RAM-y, to nikt cię nie zmusza.

no do 700 zl chce kupic(maximus troche przekracza ale te 20 zl roznicy nie robi. i chcialbym z tych 700 jak najwiecej wycisnac. zalezy mi na dzwieku dobrej sieciowce, moze(ale nie musi) wifi m.2 sata express, i dobre uefi z mozliwoscia mocniejszego podkrecenia pod WC

Tak jak wyżej-Twój wybór,jednak pamiętaj,że OC nie zależy tak badzo od płyty głownej. Z tego co widzę ,to Extreme4 i twój Asus mają taką samą sieciówkę(Intel I218-V Gigabit LAN) i jest tańsza.W tej "gaming" od MSI ,którą podałem jest Killer E2205 Gigabit LAN controller. Nie wiem,która ci pasuje.

Jeszcze raz,to twój wybór.Tak poza tym porównaj kilka modeli płyt głownych i wybierz najtańszą,nieodbiegającą od innych(chyba,że cena nie gra roli).Taka moja rada.

Prawdopodobnie sekcja zasilania twojej płyty głównej nie była wystarczająco chłodzona.W Asrock-u nie powinno być takiego problemu.

zawsze mialem problem z komfortem psychicznym bo lepiej czuje sie w wyzszym segmencie xd

Jeśli nie chcesz ,żeby twój "komfort psychiczny" się pogorszył to weź płytę główną,która ci się podoba.Jednak rozważając tańsze propozycje,np.Extreme4 ,poprawi się twój "komfort finansowy" przy niezbyt dużym pogorszeniu tego pierwszego,a do OC będzie idealna.