Skocz do zawartości

2 karty vs jedna

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym poprawić troszeczkę osiągi swojego peceta. Aktualnie posiadam jedną kartę graficzną Gigabyte gtx 460. Zastanawiam się nad dwiema opcjami: Kupnem nowej, lepszej karty bądź dokupieniem  drugiej, tej samej i spięcie ich razem. Która opcja będzie dla mnie bardziej korzystna? Czy bardziej przyszłościowe byłoby zaopatrzenie się w nowszy model? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :)

Nic nie wiadomo o konfiguracji kompa także podaj co tam masz by stwierdzić czy wogóle ma to sens ;p

co do pytania imho w tym przediale cenowym nie opłaca się robić SLI, lepiej zainwestować w jedną mocną karte co zapewni lepszy komfort (brak mikroprzycięć, pobór, temperatury itp duperele)

• Popieram 1

Podaj resztę konfiguracji oraz do czego Ci lepsze osiągi ? Jeżeli do gier to uważam, że lepiej sprzedać tą 460'tke i dołożyć do używanej 660 / 660ti / 670, lub nowej 750 ti / 760 (chociaż poczekałbym z zakupem do premiery serii 8xx). 

Z drugiej strony ;) 460'tki również obsługują dx 11. Także poza większą ilością fps'ów, fajerwerków się nie spodziewaj.

Na pewno bardziej przyszłościowe będzie kupienie nowszej karty(używanej o architekturze kepler, albo nowej z architekturą maxwell) gtx 460 jest obecnie mało wydajny (wat/moc obliczeniowa) z uwagi na starą architekturę(fermi) karty. Także kupując nowszą architekturę uzyskasz mniejszy gorąc w obudowie i szybsze taktowanie gpu, co się przełoży na ten wzrost wydajności.

Zanim dokonasz zakupu podaj resztę konfiguracji, bo to może zmienić postać rzeczy, tak samo jak kasa :) 

• Popieram 1

To tak, może po kolei:

-i3 3220

-4GB 1600mhz RAM (mam w planie dokupić kolejną kość 4GB)

-GTX 460 jak już wspomniałem

-Dysk 320GB (już w drodze 1 TB)

-Obudowa X-strike 6 wentylatorów.

-zasilacz BeQuiet! 550W

Do czego mi jest potrzebna karta?

Do gier oraz do montowania filmów w Sony Vegasie. GTX 460 już mi nie wystarczał w nowszych tytułach. Czytając Wasze odpowiedzi (za które bardzo dziękuję :D) doszedłem do wniosku że jednak kupię jedną porządną. Jaką byście radzili w przedziale 500-700zł? 

Pozdrawiam raz jeszcze.

Najwydajniejszą opcją w tym budżecie jest R9 270X:
Karta graficzna Sapphire Radeon DUAL-X R9 270X 2GB GDDR5 OC With Boost 11217-01-20G
Karta graficzna MSI R9 270X GAMING 2GB DDR5 PCI-E 256BIT 2DVI/HDMI/DP BOX - (R9 270X GAMING 2G)

Jeżeli jednak będzie OC , to lepiej zwykłą R9 270 ( generalnie biorąc pod uwage cpu to chyba nie ma sensu dawać mocniejszej karty ) :
Karta graficzna MSI Radeon R9 270, 2GB GDDR5 256 Bit HDMI, 2xDVI, DP (R9 270 GAMING 2G)
Karta ma spory potencjał podkręcania do poziomu wer. X lub wyżej .

• Popieram 2

Rozumiem, raczej podkręcania nie będzie. Da rade na tym w Wiedźmina 3 zagrać?  

I czy to: http://allegro.pl/karta-graficzna-radeon-r9-270x-msi-2gb-ddr5-hdmi-i4496380634.html bądź to: http://allegro.pl/radeon-vtx-r9-270x-2gb-ddr5-1080mhz-pci-e-hdmi-dvi-i4472011818.html jest to samo?

Edytowane przez manusik

Pierwsze to niech wiedźmin 3 wyjdzie.

Cenowo

Używana R9 270 - 450-500

Używana R9 270x - 500-550zł

Używana R9 280x ( baaardzo wydajna) - 700-750zł.

Nowe w tym przedziale to albo 270 - 630zł albo 270x - 730 WF3.

Najbardziej chyba opłaca się kupić 270, łatwo ją podkręcić na 270x. Za zaoszczędzone pieniądze kupić np. Dysk SSD czy kolejną kość ram.

• Popieram 1

To tak, może po kolei:

-i3 3220

-4GB 1600mhz RAM (mam w planie dokupić kolejną kość 4GB)

-GTX 460 jak już wspomniałem

-Dysk 320GB (już w drodze 1 TB)

-Obudowa X-strike 6 wentylatorów.

-zasilacz BeQuiet! 550W

Za slaby zasilacz do sli / xfire.

Dodatkowe 4 gb pamieci operacyjnej na pewno sie przyda.

SSD w grach dzieki szybkiemu odczytowi to spokojnie 5 - 10 fps w gore, praca z materialami do tworzenia filmików w sony vegas bedzie bardziej ergonomiczna(szybszy zapis niz hdd)

I tak jak forumowicze pisza R9 270 do OC ( i 100 ,- w kieszeni ;P )

Podaj jeszcze producenta i model płyty głównej

/e

Niekompetencja  dad

SSD w grach dzieki szybkiemu odczytowi to spokojnie 5 - 10 fps w gore, praca z materialami do tworzenia filmików w sony vegas bedzie bardziej ergonomiczna(szybszy zapis niz hdd)

bez glupot, SSD w grach zadnego wzrostu wydajnosci nie da, co najwyzej szybkosc uruchamiania/ladowania, powod jest oczywisty - gra jako proces znajduje sie w pamieci operacyjnej

Ewentualnie jak ktoś ma bardzo mało RAM i gra korzysta z pliku stronnicowania na dysku twardym, to wtedy na SSD będą mniej odczuwalne 'freezy' z tym związane. Tylko, że takie konfiguracje to rzadkość (SSD + mało RAM) oraz lepiej dokupić więcej pamięci niż SSD.