Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Zwracam się do Was z prośbą o dokonanie oceny poniższego zestawu. Od razu nadmienię iż w tematyce komputerów stacjonarnych już dawno wypadłem z obiegu. Jest to mój come back po prawie 15 latach na rzecz laptopów. Mile widziane sugestie dotyczące zmian. Ale po kolei.

• Zastosowanie komputera : gry / montaż nieliniowy filmów
  • Maksymalna kwota : 10 000 +
  • Których części potrzebuję : wszystkie
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : tak, zabawa w oc jak najbardziej
  • Rozdzielczość mojego monitora i model: aktualnie brak
  • Specjalne wymagania : chciałbym uwzględnić chłodzenie wodne
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak
  • Własna propozycja zestawu :

Płyta główna: Asus maximus VI Formula (ale dosłownie przed chwilą wpadła mi w oko MSI Z87  

XPOWER) Która waszym zdaniem będzie lepsza? Na korzyść Asusa jest to że   

przygotowana jest już pod chłodzenie wodne.

Procesor:       Intel I7-4790K

Pamięci:         Kingston HyperX Predator 2133 MHz CL 11 - 2x 8 gb

Dysk:             SSD - Crucial M550 256 gb, Sata III - WD 3TB IntelliPower 64Mb RED

Nagrywarka:   Asus BW - 16D1HT Sata

Karta graficzna:  Asus GTX-780 Poseidon

Obudowa:      Fractal Design Define XL R2

Zasilacz:         Be Quiet 1000 W Dark Power Pro

Monitor:         Asus MX 299q - 29 cali

• Inne : jedyny problem z którym się zmagam to wybór odpowiedniego zestawu chłodzenia wodnego którym mógłbym to wszystko spiąć. Jeżeli mógłbym prosić o wszelkie wskazówki w tym temacie to będę bardzo wdzięczny.

To jest zestaw który wstępnie wytypowałem w oparciu o swoją szczątkową już wiedzę w tym zakresie. (niestety, technika poszła sporo do przodu). Jeżeli mielibyście jakieś ciekawsze alternatywy poszczególnych podzespołów to prosiłbym o wskazanie. To jest projekt bazowy. Docelowo będzie on uzupełniany o inne komponenty typu dodatkowe karty graficzne, dyski i takie tam. To chyba wszystko. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Skupiasz się bardziej no wodotryskach czy na wydajności ? GTX 780 oraz i7 4790K to lekki zawód jak dla mnie przy budżecie 10 000 zł. Ten montaż i obróbka filmów to w jakimś szerszym zakresie czy tylko hobbistycznie ? 

Tutaj 10 000 zł może nawet nie wystarczyć na pełną bazę pod dalszą rozbudowę  8-)

Tak też myślałem że wstępnie zaproponowany zestaw zawierać może nieścisłości. Jeżeli chodzi o obróbkę filmów, to ciężko mi jest się określić. Ja traktuję to jako hobby, rozwój umiejętności ale z drugiej strony wykonuję to poniekąd zarobkowo montując filmy, głównie weselne, dla kilku zaprzyjaźnionych kamerzystów. Przez ostatnie 10 lat pracowałem wyłącznie na laptopach, stąd rozeznanioe w branży komponentów stacjonarnych pozostawia wiele do życzenia. Pracuję na programach Adobe czyli Premiere i After Effect. Nie wiem czy czasami nie przesadziłem chcąc złożyć komputer wszech uniwersalny, czyli i do zabawy, i do pracy. Na dzień dzisiejszy budżet jaki mogę przeznaczyć to 12 tyś, +/- 1000 zł.

Kajtek, jaki zestaw Twoim zdaniem byłby odpowiedni? Chciałbym tylko byś uwzględnił chłodzenie wodne. Nie ukrywam iż mam wielką ochotę przypomnieć sobie stare dawne czasy i zabawy w OC.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Edytowane przez Dr.Crash

Kajtek - tak, wstępnie też pomyślałem o nowej serii kart. Jedyny problem jest taki że chciałem złożyć komputer maksymalnie do końca przyszłego tygodnia. We wrześniu mam kilka zleceń na montaż filmów a praktycznie nie mam sprzętu. Jedyne co to teraz można byłoby dobrać coś mocnego z kart będących w ofercie a w listopadzie czy październiku karty sobie wymienie.

Mirinda - tak, też wziąłem pod uwagę socket 2011. I teraz powstał problem co lepsze? Lga 1150 czy 2011? Czytałem recenzje i wstępne porównania obu podstawek. Patrząc na wykorzystanie pod kątem gier to 2011 mija się z celem gdyż żadko które gry wykorzystują więcej niż jeden rdzeń. Z drugiej strony programy do nieliniowego montażu jak najbardziej. kolejnym plusem 2011 jest możliwość zwiększenia pamięci aż do 64 Gb. Tylko czy mając 1150 i 32 Gb to okazać się to może niewystarczające? No i ostatnim plusem w przypadku 2011 jest to że mamy dostęp do procesorów 6,8 a nawet 10 rdzeniowych. Fakt, teraz o zaporowych cenach ale z czasem i one stanieją. Ale, no właśnie, czy za te kilka lat nie wejdzie jakichś nowy socket, tańszy, który też będzie to obsługiwać?  Takie dylematy nie ukrywam, robią mi straszny mętlik. Reasumując, jeżeli chodzi o socket 1150, wybrałem procesor i płytę jaką podałęm we wstępnym zestawieniu, natomista pod 2011 I7 - 4820 oraz płyta Asus Rampage IV Black Edition. Pozostaje tylko kwestia, co wybrać?

Edytowane przez Dr.Crash

Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 x2

Liteon iHAS124 SATA (black)

Intel i7-4930K /3.4 GHz, 12MB, BOX, LGA2011/

MSI X79A-GD65 (8D) /intel X79, LGA2011/

Crucial 16GB (2x8GB) 1600MHz CL9 Ballistix x2

Fractal Design ARC XL USB3.0 window (b/z)

MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming 3GB DDR5 384bit (1020/7000)

Super Flower Leadex 1000W 80+ Platinum (black) 140mm modular

Plextor M6S 128GB SATA3 (520/300MB/s)

Plextor M6S 256GB SATA3 (520/420MB/s)

9190 zł +  kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa albo X98TY2AZ + Norton (otrzymasz wtedy Norton AntiVirus 2014) 

Masz tutaj 6 rdzeni / 12 wątków pod OC. Dwa HDD z czego jeden na odczyt surowizny, drugi na zapis gotowego rendera. Dwa dyski SSD, jeden na system oraz soft, drugi jako dysk scratch. W przyszłości warto dokupić kolejne 4 x 8 GB DDR3 patrząc na AAE. GTX 780Ti bez problemu poradzi sobie z renderem jak i z każdą grą. 

Czym kierujesz się przy wyborze monitora ? Myślę że 1500 zł można wydać na szkiełko oraz 1500 na chłodzenie. 

Z drugiej strony nie wiem czy potrzebujesz aż taki kombajn. Popatrz sobie na testy i7 4930K i sam podejmij decyzję czy dopłata 1200 zł względem 1150 będzie tutaj dla Ciebie uzasadniona. 

Ok, jestem po lekturze testu I7 4930 i podjąłem decyzję. Postawiłem jednak na LGA 1150 i procesor i7-4790K Devil's Canyon. Rozumiem że to Devil's Canyon to tylko nazwa która odnosi się do każdego modelu I7 4790? Za zaoszczędzoną kasę wrzucę drugą grafę. Kajtek - jak byś mógł twoim zdaniem polecić dobrą płytę główną do tego? Rozumiem że karta graficzna pozostaje ta sama, tak?

Edytowane przez Dr.Crash

1500 na chłodzenie wodne to dość mało jak na taki sprzęt ;) koszt bloków to już prawie połowa ceny, jedna chlodnica to będzie za mało na taki zestaw wiec mając na liście bloki i chłodnice już jesteśmy blisko kwoty 1500zł.do tego trzeba doliczyć pompkę, najlepiej z topem bo złączki choinkowe to jakaś masakra, rezerwuar a na dokładkę paręnaście złączek, z 2-3metry weża oraz ciecz bez której się nie obejdzie ;)

MrSzarko - to jest tylko kwota wyjściowa. Na początek planuję postawić blok na procesorze plus ewentualnie podłączyć to co płyta główna oferuje. Później będę szedł dalej i odpowiednio inwestował. Pompę + top już zamówiłem, chłodnice również sztuk 2. 1x360 oraz 1x240.

Kajtek - jeżeli chodzi o monitor, to wstępnie wybór padł na Asusa MX299Q. Priorytetem dla mnie była rozdzielczość oraz kontrast który w tym modelu wynosi aż 80 000 000. Niestety, nie mogę namierzyć na jakim odświeżaniu to pracuje. Dlatego jakbyś mógł podpowiedzieć słówko czy warto w niego inwestować to będę wdzięczny. Ewentualnie jakaś alternatywa?