Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dyski dla firm , mają spore MTBF (chyba 800k godzin) , wydajnościowo doganiają WD Black a a są od nich mniej awaryjne (w końcu projektowane do pracy pod obciążeniem w trybie 24/7). Podobno też dość ciche ^^

Trudno powiedzieć jednoznacznie czy szybszy od hybrydy , bo ta czasem zachowuje się prawie jak SSD a czasem wolniej od WD Red (który zostaje sporo w tyle za Constellation , czy nawet za Barracudą - ta hybryda to połaczenie barracudy z SSD)

Edytowane przez Czarnoskrzydly

To akurat moje subiektywne doświadczenie. Powiedziałbym że sobie nieźle radzą (lepiej od zwykłych) przy kilku operacjach naraz , a akurat te enterprise są też szybsze niż tańsze np WD Red (projektowane pod zbliżonym celem). I są bardziej wytrzymałe.

Ale to tylko moja propozycja , jak ktoś ma lepszą to proszę :)

A czemu by nie? Niektórzy gracze pakują do swoich maszyn Xeony a one mimo że "serwerowe" to nie różnią się bardzo od "cywilnych" i5 / i7.

Enterprise mają to do siebie że są droższe od zwykłych , ale nie są jakimiś dziwolągami. WD Red jest do NAS (mam kilka dysków , między innymi też ten) , pewien czas był operacyjnym i gry , pracuje się na nim zdecydowanie lepiej niż na greenie , a w porównaniu do Blue w praktyce nie czuję różnicy (zwłaszcza pod obciążeniem paroma procesami) - a ma "zaledwie" 5400rpm.

Za to padło mi już tyle dysków więc ogólnie też lepiej patrzę na dyski które są wytrzymałe - a te serwerowe są projektowane pod kątem niezawodności (i przy okazji , Constellation są też szybkie :) - w testach w necie CS są trochę za Blackiem , a ES są szybsze )

A jak nie jesteś przekonany , to do 300zł można zawsze wziąć 1TB WD Blacka :)

To prawda , ten hybrydowy zły nie jest. Nie mam go , jedynie w testach widziałem że ma dość rozbieżne wyniki , jak mówiłem , czasem potrafi śmigać prawie jak SSD , a czasem zwalnia do klasy WD Red , w zależności od testu. On ma tylko 8GB pamięci SSD więc nie wszystko pójdzie tempem SSD , możliwe że w pamięciożernych grach może działać jak Barracuda lub wolniej , przy czym system będzie śmigał szybciej.

Tak czy inaczej hybryda też nie jest zła i zawiedziony raczej nie będziesz - w praktyce można go potraktować jak nieco przyspieszoną Barracudę.

Hybrydy są obecnie kompletnie nieopłacalne, poza tym raczej większego szału nie robią. Jeśli dysk ma służyć jako systemowy to wszelkiej maści RED'y i tego typu nośniki nie mają racji bytu - długi czas dostępu.

Barracuda/WD Blue/WD Black - ze wskazaniem na Seagate'a - świetne osiągi, cichy, dość tani. Agito oferuje przedłużenie gwarancji do 5 lat.

• 2 tygodnie później...

Pozwole się dołączyc do tematu.Wczoraj padł mi WD Blue 1TB EZEX... po 3 latach zaczął zamulać,aplikacje zaczęły wariować a jak dziada sprawdziłem to sypał w nieskończoność błędami odczytu... Po restarcie kompa nawet system z SSDka zaczął zamulać :( Wszystko wróciło do normy po odpięciu uszkodzonego dysku:/ Mam starszą 500 też WD Blue,AAKS bodajze,która śmiga 8 rok bez problemów.

Pytanie za 100 punktów co by tu kupić do 300zł zeby podziałało tych ładnych pare lat?Dysk typowo do magazynowania danych i gier.

Bardzo prosze o linki do konkretnych modeli;)

Z powodu małego zainteresowania tematem ponawiam pytanie WD Black 1TB FZEX czy Segate Constellation CS 1TB 64MB ? Jako magazyn oba się sprawdza jak mniemam ale do gier który byłby lepszy?

Edytowane przez renholder1987