ArioX 518 Napisano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Sprawa jest prosta. Dzisiaj sprzedałem LG G Pad 8.3 żeby kupić coś lepszego. Teraz pytanie jakie się pojawia to: ALE CO? Wyboru tak na prawdę dużego nie ma: nVidia SHIELD Tablet iPad mini Retina Obie mają być w wersji jak najtańszej czyli bez 3G czy 4G, iPad 16gb itp. Możecie mi napisać który tablet byście wybrali? Proszę o uzasadnienie. Naprawdę się łamię bo z jednej strony lubię iOS za jego szybkość działania i optymalizację. Z drugiej strony mimo tego, że nie lubię androida (za brak optymalizacji... i ten durny pasek nawigacyjny na dole) to ma wejście na microSD i mogę w na nim oglądać filmy w jakimkolwiek formacie chcę (do iPada wiem, że można dokupić dysk przenośny który streamuje filmy, ale to kolejny wydatek). Inną sprawą jest bateria - ta z iPada bije tą w SHIELD... Root czy Jailbreak nie wchodzą w grę - sprzęt ma być nowy ze sklepu, więc nie chcę utracić w żaden sposób gwarancji. W grę nie wchodzą także tablety z Windows RT czy Windows 8.1. Mimo iż mam i jestem bardzo zadowolony z Nokii Lumii 1020 na Windows Phone 8.1 to kompletnie nie wierzę w RT i 8.1 na tabletach - głównie odtrąca mnie niska rozdzielczość. Pomocy? Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez ArioX Cytuj Link to post Share on other sites
Webitus 2 Napisano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 IPad lub coś z ... Windows (kodeki itd) - odnoszę wrażenie, że wysoka rozdzielczość jest przeceniana, oczywiście ma zalety, ale to już zaczyna być chore. Jak znajdziesz urządzenie, które spełnia wszystkie Twoje wymagania z wyjątkiem rozdzielczości to się poważnie zastanów czy się bez niej obejdziesz. Ja w swoim przypadku musiałem poświęcić ten parametr w zamian za inne, które okazały się ważniejsze (modem, więcej pamięci). Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 W tablecie HD vs FHD robi różnicę Rzecz jasna dla mnie Cytuj Link to post Share on other sites
filo301 272 Napisano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Pewnie nie zechcesz, ale w tej cenie kupisz xiaomi mipad. Nie ma funkcji streamowania gier jak tablet nvidi, ale ma za to dużo lepszą baterię i lepszy aparat. Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez filo301 Cytuj Link to post Share on other sites
Prophet41 218 Napisano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 nVidia SHIELD Tablet właściwie tylko jak chcesz streamować. Jak nie to iPad lub coś innego. Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Autorze i to i to ma wady. Jeśli miałbym tableta zabierać jako sprzęt do oglądania filmów to brałbym iPad mini retina(zdecydowanie dłuższy czas działania).Do gier się też nadaje i to bardzo z racji dużo dopracowanych aplikacji i eksklusiwów na OS. Shield: czysty Android 4.4.3,zacny procek,stereo głośniki,nie ma ograniczeń jak z iTunes. choć jest kiepski czas pracy. Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez eVerest 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Prophet41 218 Napisano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Do SHIELD-a zawsze można dokupić plecak z solarkami W sumie to do każdego można. Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez Kisiel442 Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Co wybrałeś w końcu? Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 17 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Myślę cały czas.Opcje są takie (w tej kolejności): - SHIELD - iPad Air - iPad mini (z Retiną) - poczekać na iPad Air 2 (Apple przeważnie wydaje kolejne tablety w październiku) Dylemat straszny mam. Edit: Z iPad'em jest tak że więcej zapłacę, będę miał problem z filmami, ale starczy mi na dłużej. SHIELD jak kupię to po roku będzie już nic nie warty. Z androidem już to przechodziłem wielokrotnie.Żona ma iPad 4gen. i cały czas jest z niego tak zadowolona jak była gdy go kupiła. Ja jakoś pół roku po niej kupiłem LG G Pad 8.3 i nie minął nawet rok a go sprzedałem bo był za wolny. To jest ten dylemat. Android to taki produkt na chwilę. Później odprzedajesz za grosze albo leży i kurz zbiera. Edit 2: W tym wszystkim nawet nie przeszkadza mi to że iPad ma gwarancje tylko na rok, a android na 2. Bo nie oszukujmy się. iPad'y się nie psują Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez ArioX Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Jak stać Cię na iPad mini retina 32 GB to czemu nie.Sam mówiłeś LTE nie jest Ci potrzebne. Fakt iOS lepiej zoptymalizowany. Ale Android Kit KAt też nie jest zły. Chociaż ....Shield ma czystego andka 4.4.3. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 17 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Myślisz że długo SHIELD będzie miał wsparcie? I na długo wystarczy? Chciałbym coś na 2-3 lata Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez ArioX Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Myślę że tak. Nvidia dopiero niedawno wypuściła ten tablet.Niedługo wychodzi Android L aka 5.0. Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez eVerest 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 17 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Coś ciekawego wprowadza? Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Zapomnij o wsparciu na 2 - 3 lata, w przypadku Androida - taka jest smutna prawda. Bierz iPAD'a - napwewno wolniej się "zestarzeje" niż Android, on dłuzsze wsparcie mieć będzie Skoro Ci zależy na wysokiej rozdzielczośći - proszę bardzo Windows 8.1 i wysoka rozdzielczośc na 8 calach : Lenovo Thing Pad 8 - ma 8 cali i rozdzielczość Full HD Po za tym jest szybki, szybszy nawet niż iPAD, ma wsparcie podstawowe do 2018, a poprawki bezpieczeństwa otrzymywac będzie do 2023 Dłużej chyba nikt inny ne daje No i Masz MS Office 2013. A z wstępnych zapowiedzi Microsoftu - Windows 9 TRreshold dostaniesz za darmo lub bardzo małą opłatą Ja tam ani do tabletów z Androidem ani do iPAD'a nie wócę - od Grudnia 2013 "siedzę" na Windows 8.1 i mam święty spokój, oraz możliwości o których konkurencja może pomarzyć. Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez Ravir 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 17 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Ravir, ty i ja dzielimy wspólne zaintsresowanie do WP8... jednak tablet... ohhh to już całkiem inna para kaloszy. Pozostanę przy moich opcjach. Nie zrozum mnie źle, po prostu dla mnie: PC stacjonarny 27"- (W8.1) duży ekran, potężna grafika, moc obliczeniowa, etc - filmy, gry. Laptop 14"- (WXP) tylko do podstawowych zadań kiedy jestem w podróży - to czego nie da się zrobić na tablecie lub co wymaga większego ekranu. Smartfon - (WP8.1) ma być praktyczny - wszystko co muszę zrobić "na już" gdziekolwiek jestem, zdjęcia, filmy, internet, rozmowa, SMSy, maile, TapaTalk. PS Vita - gry w podróży. PSP - Monster Hunter Freedom Unite ze znajomymi. i wreszcie tablet Tablet - ma być możliwie mały, wydajny, praktyczny(!) - iPad jest i nie jest zarazem najbardziej praktycznym i niepraktycznym tabletem. Wszystko to co mógłbym wykonać na laptopie (plusem dla tabletu z W8.1 jest Java) Co do Lenovo to jest za drogi tu gdzie mieszkam. Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Co do Lenovo to jest za drogi tu gdzie mieszkam. Wersja LTE w ogóle ponad 3000 zł. Wolę już ipad mini retina lte 32 gb albo 64 gb bez lte. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 17 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Głównie chodzi o cenę. Ale wydajność i responsywność, która wciąż kuleje na tabletach z W8.1 też mają znaczenie Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez ArioX Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 W jakiej cenie masz Shielda u siebie tam? Z LTE i bez? Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 17 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) eVerest, https://www.komplett.no/k/kcf.aspx?id=12127 tu masz wszystko - ceny w NOK, ale podziel przez 2 i masz w złotówkach - przelicznik 100NOK = 50PLN tu masz iPad'y: http://www.lefdal.com/search?SearchParameter=%26%40QueryTerm%3Dretina%26CategoryNameLevel2%3DData__Nettbrett%26ManufacturerName%3DApple%26online%3D1%26%40Sort.ProductListPrice%3D0%26%40Sort.name%3D0&PageSize=45&ProductElementCount=141&searchResultTab=Products&SearchTerm=retina P.S. Ravir, możesz mi na szybko coś o Toshiba Encore 2 napisać (poza samą specyfikacją)? Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez ArioX 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts