Skocz do zawartości

GF 275 - 850 zł, warto?

Recommended Posts

Witam,

Od dłuższeg oczasu szukam w sieci odpowiedzi na moje pytanie. Od 3 lat posiadam kartę GF 8800 GTS, niestety mój zasilacz narozrabiał i spalił mi kartę. Szukam teraz karty o niegorszych parametrach od tej którą posiadam. Zaciekawiła mnie karta: Zotac GeForce GTX 275 u mnie na moeiscu kosztuje ona 850 zł. No i podstawowe pytanie czy warto? Czy rzeczywiście zauważę znaczącą różnicę w stosunku do mojej obecnej karty? Pytanie już kolejne: Czytałem trochę o tej karcie i widziałem mnóstwo testów już o fabrycznie podkręconej karcie. To znaczy, że wszystkie są podkręcone czy mozna spotkać obydwa modele. Bo z tego co widziałem model firmy Zotac jest chyba tylko podkręcony. Proszę o odpowiedź.

Broń Boże, w tej lub nawet niższej cenie masz gf gtx460 w mocniejszej wersji z OC.

http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=73898

http://www.agito.pl/karty-graficzne/gig ... 01600.html

seria gtx2xx odchodzi powoli do lamusa nie warta w nią inwestować takiej sumy pieniędzy. Jesli chodzi o różniece pomiędzy gts8800 a gtx460 to bedzie ona zauważalna, choc zalezy to też od pozostałej konfiguracji twojego PC.

za 850zł to będziesz miał duuuużo wydajniejszego gtx 460 1GB, przy nim gtx275 się chowa :) także za 850 zł polecam gtx460 1Gb! ;)

nic innego tylko kupować :Dhttp://www.proline.pl/?p=GIGA+GTX460+1024

gorąco polecam bo mam taką u siebie :D

a podaj mi jeszcze konfiguracje komputera bo nie wiem czy warto pakować tam tego gtx'a

Na pewno jest tam dwurdzeniowy procesor i zasilacz chiefteca 620, ale szczegóły napiszę po pracy

no to zasiłka sobie poradzi :) napisz jeszcze jak już będziesz wiedział, o procku pamięciach i płycie głównej ;)

Dobra oto mój staruszek :hahaha:

Asus P5N32-E SLI Plus nVidia Dual X16 SLi

Chieftec CFT 620A 12S ATX 620 Watt

Patriot DDR2 Dual Chanel 2GB 800

Seagate ST3320620AS 320GB sATA II 16MB

Intel Core 2 Duo E6420 2.13 GHz 4MB cache s. 775 Box

Chyba najważniejsze napisałem, to dajcie znać czy udźwignę powyższą kartę

Jak najbardziej do zrobienia dal początkującego. Podkręcanie zazwyczaj wymaga zmienianie 2 opcji w Biosie. Wówczas dochodzi się do pewnego punktu gdzie owych opcji trzeba zmienić więcej ale Ty wcale nie musisz iść dalej.

Zmieniasz FSB z 266 (chyba tyle ma Twoja płyta) na więcej zmniejszając szybkość RAMU. z 2.13 bez najmniejszego problemu możesz zrobić powiedzmy 2.5Ghz...

Jeżeli podkręcisz lekko to może obejdzie się bez podnoszenia napięcia dla procesora. Jeżeli nie podniesiesz napięcia to nie musisz kupować chłodzenia ale i tak się może przydać.

Jasne że będzie współgrać. O to martwić się nie musisz. Chodzi o to że będą gry się zdarzały gdzie procesor może minimalnie za mało danych karcie dostarczyć i owa grafika będzie obciążona powiedzmy w 80%. Nie zmienia to faktu że kartę warto kupić.

O podkręcaniu procesora możesz sobie poczytać w internecie. Tam jest wszystko opisane krok po kroku z obrazkami etc. Nie musisz się śpieszyć. Po prostu warto za darmo zwiększyć wydajność komputera.

Rozumiem, że o tą wersję chodzi?http://www.komputronik.pl/index.php/product/102834/Podzespo_y_PC/Karty_graficzne/GeForce_with_CUDA_GTX_460_Palit_1024MB-256bit_DVI_HDMI_DSUB_PCI_E_Sonic.html

Podkręcić delikatnie procka i będzie wszystko ładnie śmigać, tak?

Szymon331 klucil bym sie ze to nie bedzie minimalnie zawolny procesor tylko dosc powazne spowolnienie.bez porzadnego oc uwazam ze bedzie ta karta sie marnowac poniewaz nierozwinie skrzydel... przydalo by sie podkrecic wedlug mnie minimum do 3,2 Ghz wtedy bedzie wszystko ladnie gralo :hahaha: samo podkrecenie procesora nie jest trudne jest pelno roznego typu poradnikow na necie ja np sam sie nauczylem :hahaha: max_2 nie bierz palita tylko gigabyte. jest tanszy a ma lepsze chlodzenie.

pozdrawiam

Dajcie lepiej chłopakowi poradnik a nie takie pitu pitu

http://forum.pccentre.pl/index.php?/top ... nstrukcja/

Tu masz wszystko kup sobie chłodzenie Mugen 2 i kręć ile się da maksimum z maksimum

Powiedzmy że przy 3,6GHz karta będzie w pełni wykorzystywana (lecz przy 4 rdzeniach)

Jak dobijesz do 3,2GHz to odczujesz różnicę niż przy 2,1GHz

Procesor nie tak łatwo uszkodzić więc tym się nie martw specjalnie.

Ja mam odrobinę szybszą kartę niż GTX460 ale wyraźnie szybszy procesor. Powiem Ci że różnica między 3.2Ghz a 3.6Ghz w grach jest niezauważalna. W 3 na 4 grach różnicy nie była prawie żadnej. Jednak gdybym zwolnił procesor do 2.1Ghz pewnie by mi się karta zaczęła dusić porządnie.

Powinieneś podkręcić, musisz trochę poczytać na ten temat. Jak nie podkręcisz i tak będzie spoko ale nie zdziw się że czasami masz drastyczne spadki FPS. W Crysisie na procesorze E8200 2.6Ghz średnia FPS wynosiła (na 8800GT) 30FPS minimalna 12. Po podkręceniu procesora do 4Ghz średnia wynosiła 31 a minimalna 25. Różnica ogromna.

Dziękuję wam bardzo za omoc tylko jeszcze mam pytanie, czy na 100% będę mógł podkręcić procka do 3,2Ghz. Bo problem w tym, że na tą chwilę nie mam żadnej karty i nie mogę się pobawić w żaden sposób. Poprostu boję się że wydam ponad 800 zł i karty nie wykorzystam bo nie uda mi się podkręcić procka. Czy przy moich ustawieniach kompa nie mam się czego bać bo spokojnie procek to udźwignie?

Hm, sądzę że 3.2Ghz jest możliwe ale do takiego zegara przyda Ci się inny zestaw chłodzący niż ten BOXowy który kupuje się z procesorem, a to już przynajmniej koszt minimum 80-100zł. Na chłodzeniu BOXowym nie przekraczałbym 2.8Ghz.

Zależy ile wydoji bez zmiany napięcia. I też czy chce szanować tego proca czy nie bo tak to spokojnie 75 stopni na boxie może zrobić