Throwaway25 2 Napisano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam. Mam pewien problem. Komputer znajomego wyłącza się parę minut po włączeniu. Sprawdzałem temperaturę procesora w BIOSie i Windowsie. W BIOS ma 70*C, a w czasie lekkiej pracy w Windows nawet 120*C. Komputer był kupowany jako gotowy zestaw około 7 lat temu. Czy wina leży po stronie procesora? Obudowę wyczyściłem z kurzu, poza tym jest w miarę dobrze chłodzona. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Specyfikacja: AMD Athlon 64 x2 5200+ ATI Radeon HD bodajże 2400 series Zasilacz jakiś noname Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez borowcy Cytuj Link to post Share on other sites
skullek 5 Napisano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Albo nawalił czujnik, albo nie ma ani grama pasty nas procku Wymieniałeś ją kiedyś? Cytuj Link to post Share on other sites
eXzoN 5 Napisano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Nie możliwe, aby sięgało 120*C. Jedyny procesor o takiej temperaturze krytycznej to Pentium D(bynajmniej z intela) Zabezpieczenia w biosie was by nie puściły, aby procesor pracował w takiej temperaturze. Moje przypuszczenia są takie: Brak pasty/źle zamocowane chłodzenie Odpalcie PC na 5 minut i wyłączcie po upływie 5 minut, rozkręć obudowę i dotknij radiatora od procesora, jeżeli parzy to nałóżcie pastę i sprawdźcie czy chłodzenie działa(Czy się kręci wentylator) bądź czy dobrze jest zamocowany radiator. Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez eXzoN Cytuj Link to post Share on other sites
shifted 25 Napisano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 wymiana pasty i porządne przedmuchanie sprężonym powietrzem rozwiąże problem Cytuj Link to post Share on other sites
Throwaway25 2 Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 @Exzon, temperatura sięgała około 120 stopni w aplikacji CoreTemp. Zgaduję, że coś nie tak z działaniem aplikacji. Jak będę miał dostęp do komputera, to sprawdzę czy radiator się nagrzewa i ew. wymienię pastę. Wiatraki wszystkie się kręcą sprawdzałem. I jeszcze jedno - czy jest możliwe, że procesor będzie do wymiany? Cytuj Link to post Share on other sites
eXzoN 5 Napisano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Nie, póki co nie stawiam na procesor, nie myślmy teraz o wadzie procesora czy PSU. Sprawdź jak z tym chłodzeniem i nałóż dobrze pastę, powinno być chłodniej Jeżeli chłodzenie jest dobrze zamontowane, a nałożenie pasty nic nie pomogło wtedy możemy się martwić. Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez eXzoN Cytuj Link to post Share on other sites
Throwaway25 2 Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Dobrze, spróbuję. Napiszę w temacie, jak już to zrobię. Radiator nagrzewa się, ale dosyć słabo. Domyślam się, że to przez pastę? Cytuj Link to post Share on other sites
shifted 25 Napisano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 na 90% tak Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts