barteksnk 0 Napisano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 (edytowane) Cześć, poszukuję monitora do zastosowań ogólnych. Pogrywam trochę w rozliczne tytuły (głównie strategie i RPGi, FPS'y też, ale zdecydowanie rzadziej), oglądam filmy no i pracuję (głównie edytory tekstu, czasami grafika). Do tej pory cały czas byłem nastawiony na Benq XL2720Z, ale im dłużej nad tym myślę tym bardziej się waham. Co prawda bardzo kuszą mnie customowe ustawienia do Starcrafta, 3D oraz szybki czas reakcji, ale z drugiej strony nie spędzam przy grach 10 godzin dziennie i zdecydowanie spędzać nie będę. Dodatkowo to TN'ka czyli bądź co bądź technologia starsza, a ja bardzo nie lubię się w sprzęcie cofać. Czy nie bardziej przyszłościowo byłoby uderzyć jednak w IPS'a? a jeśli tak to w jakiego? Podkreślam, że interesuje mnie 27'', z dobrym odświeżaniem (rozdzielczość większa niż 1080p, której brakuje w xl2720z, też była by spoko) Ogólnie rzecz ujmując, szukam monitora który będzie dobrze sprawował się we wszystkich aspektach, niezależnie czy włączę nowego wiedźmina, odpalę film czy offica. Jeśli chodzi o konfigurację sprzętową: Mobo: Asus Maximus VI Extreme Procesor: i5 4690K (lub i7 4790K, w tym miesiącu będzie decyzja) GPU: Evga Nvidia GTX 780 SC Ram: Crucial Ballistix 8GB PSU: XFX XTR 550W 80Gold+ Budżet na monitor: ~1700 zł (a przynajmniej to była górna granica, którą byłem gotów przeznaczyć na Benq, ale jeśli uda się mniej to chętnie) Z góry dziękuję za Wasz czas i odpowiedzi. Edytowane 2 Sierpnia 2014 przez barteksnk Cytuj Link to post Share on other sites
Cacek93 2397 Napisano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Co prawda bardzo kuszą mnie customowe ustawienia do Starcrafta, 3D oraz szybki czas reakcji, Jedyną cechą, dla których kupuje się takie monitor to 120Hz. Jeśli nie masz zamiaru grać w szybkie FPS'y typu CSGO, Quake, BF'y, COD'y, to taki zakup mija się z celem. Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Sto razy lepsza jest dobra tnka od byle jakiego ipsa jeśli chodzi o gry dzięki takiemu monitorowi ma się znaczna przewagę w grach typu fps tryb multi pod warunkiem posiadania sprzętu który to wykorzysta [ twój config spokojnie sobie poradzi ] wadą tanich monitorów ips jest wysoki input lag i ghosting co skutecznie uniemożliwia grę w fpsy . Lepsze Kolory nie są aż tak ważne w grach , poza tym w tanich ipsach są znacznie przesadzone i walą po oczach nie pomaga żadna kalibracja . Ja zdecydowanie stawiam na płynność obrazu i niski input lag niż lepsze kolory i większe kąty widzenia po co mi to skoro i tak siedzę na wprost od monitora . na dobrej Tnce kolory są bardzo przyzwoicie odwzorowane . Obecnie nie ma monitora 120 lub 144 hz na matrycy ips za wyjątkiem http://www.ebay.com/itm/New-YAMAKASI-Catleap-Q270-2B-Extreme-OC-120Hz-IPS-1440p-Monitor-Perfect-Pixel-/140922305094?hash=item20cf9fba46#shId&pt=Computer_Monitors 1 Cytuj Link to post Share on other sites
barteksnk 0 Napisano 3 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Sto razy lepsza jest dobra tnka od byle jakiego ipsa Kumam, a jeśli chodzi o jakieś "przyzwoite" IPS'y, jest coś godnego uwagi w moim budżecie? Cytuj Link to post Share on other sites
aleksia 20 Napisano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Tu masz ładnego Asus'a 27" za ~1200zł . Przystosowany raczej do Multi-display . Podobają mi się te ramki boczne i górna .Obczaj .http://www.morele.net/monitor-led-asus-mx279h-bang-olufsen-27-led-fhd-5ms-80mln-1-hdmi-dvi-d-sub-ah-ips-538793/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gloryseeker 48 Napisano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) @upJaki multidisplay? Gdzie jest niby funkcja pivot? Bez niej ten monitor to może co najwyżej leżeć na półce obok modeli do multi I rozdziałka to słynna pod full-nazwą mizeria1920x1080... Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez gloryseeker 1 Cytuj Link to post Share on other sites
barteksnk 0 Napisano 5 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 dzięki za odpowiedzi rozważę za i przeciw i podejmę jakąś decyzję! Cytuj Link to post Share on other sites
aleksia 20 Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 @@gloryseeker, rozdzielczość ekranu jest jak najbardziej normalna do proporcji 16:9 . A pivot nie jest 100% wymagany. Owszem, może trochę przesadziłam ze słowem "przystosownay" - zamiast tego wklejam - "odpowiedni" albo "spoko" . Może być? . Nawet taki Dell by Ci wystarczył : http://www.morele.net/monitor-led-dell-p2714h-606672/ i masz ponad 500,- w kieszeni. A jak byś zrezygnował z 27" to już w ogóle xdziesiąt opcji więcej 1 Cytuj Link to post Share on other sites
barteksnk 0 Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 @@gloryseeker, rozdzielczość ekranu jest jak najbardziej normalna do proporcji 16:9 . A pivot nie jest 100% wymagany. Owszem, może trochę przesadziłam ze słowem "przystosownay" - zamiast tego wklejam - "odpowiedni" albo "spoko" . Może być? . Nawet taki Dell by Ci wystarczył : http://www.morele.net/monitor-led-dell-p2714h-606672/ i masz ponad 500,- w kieszeni. A jak byś zrezygnował z 27" to już w ogóle xdziesiąt opcji więcej no ja wiem, że opcji jest milion na 24" (chociaż prawdopodobnie wtedy nie byłoby pytania i poszedł bym w Eizo Foris'a). Musi być 27", z powodu (może bardzo kobiecego) - "bo tak" Cytuj Link to post Share on other sites
karpek 2 Napisano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 LG 27MA73D-PZ Jeden z lepszych produktów w przedziale cenowym do 1000 zł. Do tego wyposażony jest w tuner DVBT. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts