Skocz do zawartości

4670k problem ze stabilnością w idle

Recommended Posts

Witam wszytkich.

Mam problem z tym procesorem ,mój overclocking na nim kończy się na 4.3 ghz przy :

-vcore 1.256v

-ring 38(auto) mobo z automatu daje 1.16v

-vccin 1.8v-1.9v-2v wszystkiego już próbowałem

-turbo eist c-state disabled

Problem polega na tym iż,komputer restartuje się z komunikatem :  

Overclocking Failed! Please enter Setup to re-configure your system.

Press F1 to Run SETUP
Press F2 to load default values and continue

​Dzieje się tak tylko po włączeniu komputera po dłuższej chwili  nie używania  i gdy  nic na nim nie robię tzn nie uruchamiam żadnych programów i gier(około 15min.) ,naprawdę może tylko kilka razy to się stało w przeglądarce.Dodam ze testy stabilności przechodzi bez zająknięcia Prime 95 ten najnowszy z avx 5 godzin Próbowałem już wszystkiego  (dodalem mu v do 1.3 ,zmieniłem zasilacz,co może być tego przyczyna -ramy-mobo???

​Czy jest jakaś możliwość zeby antywirus mógł powodować niestabilność procesora ?

Edytowane przez thomazzz

Wątpliwe, aby antywirus powodował niestabilność.

Ja tu myślę o zmiejszeniu napięcia i zegarów do poziomu gdzie będzie trzymał pion, joł.

Możesz zagraj jakąś grę aby lekko obciążyć procesor i daj znać czy będzie freez.

Edytowane przez eXzoN

No o to chodzi ze nie ma frezzow ani bluescreenow w nocy zrobilem test Prime95 (28.4)blend 10 poziom obciążenia+super pi 32M 6 godzin bez żadnego błędu, rano wszystko chodziło temp. max to 81°C Jak pisałem,to się nie zdarza podczas grania-tylko i wyłącznie po ok 15 min od nowego włączenia komputera najczęściej jak nic na nim nie robię. Może odpala mi się jakiś stan energetyczny albo inne dziadostwo,dodam ze mam ustawione na wysoka wydajność czyli nie ma parkowania rdzeni. Załączam  screeny z procka na 4.4Ghz

2cacd7.pngb30858.png0cec24.png9ba526.png1c827f.png

Ok mam kolejna poszlakę (Inspector Jaques Clouseau :) ) komputer wyłącza się idealnie po 10 minutach

Aida64 w historii zdarzeń pokazuje po kazdym takim restarcie   EventLog 6008

Edytowane przez thomazzz