synaptyk 0 Napisano 30 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Kupiłem kartę graficzną jakieś 3 miesiące temu i do tej pory się świetnie sprawowała , podkręcona była do ok 700MHz (standardowo 600MHz) . Jakiś tydzień temu wyłączyła się bez powodu i jak próbowałem ponownie włączyć komputer to słyszałem przerywany sygnał. Dopiero po przepięciu monitora do zintegrowanej karty i wyłączeniu zewnętrznej można było włączyć komputer. Gdy podłącze kartę graficzną to działa ona maksymalnie kilka minut przy zwykłym użytkowaniu (przeglądarka) a potem się wyłącza , niekiedy jeszcze przed załadowaniem biosu , zaczyna piszczeć "Speaker" na płycie głównej . Przez ten czas myślałem że to przez przegrzanie ale temperatury w spoczynku to 40 - 50 stopni a w stresie 80 i wtedy się nie wyłączał więc to raczej nie przegrzanie. Nie wiem co to może być , może coś z pamięcią GDDR Cytuj Link to post Share on other sites
Ute 2121 Napisano 30 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Lubię te stare GF100 wbrew pozorom bardzo udany chip. Ale do rzeczy: Symptomy, o których piszesz mogą wskazywać np na zasilacz (mimo, że CHFC 650W, to jest szansa, że go częściowo trafiło). Może być też karta, choć w przypadku GF100 nawet 100*C w stresie nie powinno powodować jeszcze nawet niestabilności OS :wriat: Najlepiej, to zanieś kartę do jakiegoś działającego PC i przetestuj. Jeśli objawy będą takie same, oznaczać to będzie jakiś problem z kartą, ale to już trzeba gruntowniej i bardziej fachowo przetestować. <pozdro> 4 Cytuj Link to post Share on other sites
lukegru 11 Napisano 31 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 A sprawdź sobie wzrokowo kondensatory czy który się nie wybrzuszył, to jest do naprawienia za parę złociszy byle elektronik Ci prze-lutuje nowy, Może być tez że kość pamięci Ci poleciała ,no to wtedy masz po karcie Cytuj Link to post Share on other sites
ziom0070 16 Napisano 31 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Jak się wyłącza jaką ma wtedy temperaturę? Możesz sprawdzić na innym zasilaczu? Cytuj Link to post Share on other sites
synaptyk 0 Napisano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Temperatura kiedy się wyłącza jest różna , niekiedy 50 stopni a czasem 80 Chwilowo nie mam jak sprawdzić na innym zasilaczu ale na pewno to zrobię Kondensatory są płaskie i nic się z nich nie wylewa Cytuj Link to post Share on other sites
ziom0070 16 Napisano 31 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Sprawdź na innym zasilaczu,wtedy będziemy dalej myśleć. Cytuj Link to post Share on other sites
martinoxxl 239 Napisano 31 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Nałóż nową pasę na gpu. i sprawdz czy radiator gdzieś nie odstaje itp Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 31 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Tak jak Ute wspomniał, tej karcie takie temperatury niestraszne , wszak służyły niektórym jako patelnia, lub grzejnik. (głównie gtx480) Może po prostu zimne luty? Dla świętego spokoju sprawdź chłodzenie i wymień pastę, i tak trzeba to w końcu zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
synaptyk 0 Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Właśnie wróciłem ze sklepu i jeden ze sprzedawców po tym jak karta zaczęła cały czas pikać to powiedział że to problem z pamięcią , a potem zalecił podgrzanie w piecu do 120 stopni wyciągając przy tym plastikowe części. Są jakieś mniej inwazyjne sposoby na naprawę ? Wiem że to może skończyć całkowicie kartę i chcę jeszcze wypróbować inne sposoby przed podgrzewaniem. Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Nie 120 tylko 190C jak już. Może zakończyć żywot, jak i przedłużyć (kilka razy mi się udało) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts