iza.chodaczyk 0 Napisano 29 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Witam was moi drodzy Pisze z pewnym pytankiem , ponieważ od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem aparatu , i słyszę wiele opinii i nie wiem czy wybrać kompakt z wymienną optyką czy lustrzankę . Do czego będzie mi służył aparat ? -Wystawiam trochę rzeczy na allegro , czasem chodzę do lasu i robię trochę zdjęc . Otrzymuje wiele ogólnikowych odpowiedzi , więc bym prosiła o jakieś konkretne podanie modeli . Oto co ja znalazłam : Lustrzanki : Pentax K-500,Canon EOS 700D , Canon EOS 1200D,Nkon D5100, Kompaktowe z wymienna optyka : Olympus PEN E-PL5 Te przykładowe były na szybko znalezione. Czekam na wasze opinie . Pozdrawiam i dziękuje bardzo za każdą pomoc . Iza Chodaczyk Cytuj Link to post Share on other sites
SzyjaZ 16 Napisano 29 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Hej Kiedyś miałem ten sam dylemat i wybrałem kompaktowy z wymienna optyka, co mnie do tego skłoniło to przede wszystkim rozmiar aparatu. Sam posiadam już od paru lat Panasonica GF5 po założeniu obiektywu pan 20mm f1.7 (czy jak jak kto woli pan14-42 pz) robi się z niego niewielki aparacik w sam raz na wycieczki w góry czy do lasu bądź do ulicznego strzelania. Jakość zdjęcie z nowych kompaktów jest wyśmienita i niewidzie sensu kupować duże lustrzanki tak długo jak fotografia nie staje się naszym zawodem. Co do samego wyboru modelu polecam zwrócić uwagę na parę według mnie istotnych rzeczy jedno z nich jest ilość i dostępność obiektywów w tym standard micro 4/3 w kompaktowych aparatach rządzi, kolejna sprawa to wbudowany Flash. Wbrew pozorom bardzo przydatny jings zwłaszcza jak masz zamiar używać zewnętrzny viewfinder w tym samym czasie. Moj wybór na następny aparat to Panasonic GX 7 lub przyszłe jego modele niestety jego cena przekracza twój budżet co polecam to: Olympus PEN E-PL5 Panasonic Lumix DMC-GF6 Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
mistrz 336 Napisano 30 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Pisze z pewnym pytankiem , ponieważ od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem aparatu , i słyszę wiele opinii i nie wiem czy wybrać kompakt z wymienną optyką czy lustrzankę . Podejmij decyzję i wtedy pytaj o aparat http://www.swiatobrazu.pl/najczesciej-zadawane-pytania-co-jest-lepsze-dla-amatora-kompakt-czy-lustrzanka-23863.html Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 30 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 (edytowane) Pisze z pewnym pytankiem , ponieważ od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem aparatu , i słyszę wiele opinii i nie wiem czy wybrać kompakt z wymienną optyką czy lustrzankę . Pierwsze pytanie na które musisz sobie odpowiedzieć (oprócz oczywiście tego o to co chcesz w życiu robić ) to: "Czy chcę się bawić w ten cały cyrk z inwestowaniem kolejnych tysięcy złotych w obiektywy". Bo tak naprawdę do tego się to sprowadza. Jeśli ktoś nie ma bardzo specyficznych potrzeb jak: 1) fotografia przyrodnicza (potrzebne długie ogniskowe i przyzwoite ISO) 2) Fotografia koncertowa (potrzebne niskoszumiące wysokie ISO) 3) makro (można kompaktem ale lustrzankę łatwiej dopasować do potrzeb) 4) zaawansowana fotografia krajobrazowa (szeroki kąt + zastosowanie filtrów, szczególnie systemu Cokin) to zasadniczo wysokiej klasy kompakt jest dla niego sprzętem wystarczającym. Wysokiej klasy dla tego, że umozliwia szerokie nastawy ręczne, praktycznie takie jak lustrzanka. Zaletą braku wymiennych obiektywów są mniejsze szanse dostania się kurzu do matrycy. Jeśli chodzi o bezlusterkowce to w stosunku do lustrzanek dzielą ich wady (konieczność zakupu "szklarni", podatność na łapanie kurzu) ale są mniejsze i zazwyczaj w cenie lustrzanki z obiektywem kupisz bezlusterkowca z dwoma obiektywami. Jakość zdjęć jest porównywalna, część bezlusterkowców ma takiej samej wielkości matrycę jak lustrzanki amatorskie (APS-C). Cecha wspólna - obiektyw który dostajesz w komplecie (w kicie) nie powala jakością. Według mnie - warto nabyć dobrej klasy (czy jak to się nowocześnie mówi: "premium") kompakt który będzie miał dobrą optykę i pełne możliwości nastaw manualnych. Do tego statyw i filtry. I ćwiczyć, eksperymentować, uczyć się. I pamiętać o tym, że zdjęcia robi fotograf a nie aparat. Jeśli jest jeszcze dostępny na rynku Fuji X10 to szczerze polecam ten aparat - świetna (bardzo jasna) optyka, świetna matryca, rewelacyjne zdjęcia. Do tego robi fajne panoramy i dobre filmy. Jego następca X20 jest na niektórych polach lepszy (chośby focus peaking dla manualnego ostrzenia) ale na niektóych gorszy (matryca EXR w X10). Optyka w tych aparatach jest taka sama (28-112 F2.0-2.8) - chcą kupić coś takiego do lustrzanki trzeba wydać górę, a dokładniej GÓRĘ pieniędzy. Warto do tych aparatów kupić firmowe etui - kolega ostatnio mi mówił, że do X20 dodają je nawet w gratisie. W tej klasie aparatów możesz się przyjrzeć również Panasonicowi LX7 (fajna optyka, ale dość stara już konstrukcja, wolny zoom), Sony RX100 (jaśniejszy przy krótszym końcu od X10, generalnie fajny apart, ale wybrałbym Fuji) oraz Olympus XZ2 (jasny obiektyw, ale słabe video). Ja bym postawił na Fuji Jeśli chcesz koniecznie coś z wymienialną optyką to wzmiankowany E-PL5 jest aktualnie w rozsądnej cenie z dwoma obiektywami - ale oczywiście nie są to tak jasne obiektywy jak te w wyżej wymienionych kompaktach. Generalnie jeśli chcesz iść w bezlusterkowce i myślisz o kupowaniu kolejnych obiektywów to wybór Olympusa jest niejako zamknięciem się w małym systemowym obozie, niektórym może to odpowiadać, innym nie. W bezlusterkowcach przoduje aktualnie chyba Sony - i tu można spodziwać się dużego wyboru obiektywów. No ale to trzeba rozważać samodzielnie. Ja mając 2000pln oraz aktualne doświadczenie a nie mając wizji wydawania kolejnych tysięcy na obiektywy zdecydowałbym się na dobrej klasy kompakt, ewentualnie poszedłbym oldschoolowo i kupił bezlusterkowca z kitowymi obiektywami + jeden stały jasny obiektyw (to właśnie ta oldschoolowość bo zoom masz wtedy tylko nożny). Nadałoby się do streetphoto, podróżowania, portretów. Ale czy lepiej od dobrego kompakta? Nie sądzę. Edytowane 30 Lipca 2014 przez cooger Cytuj Link to post Share on other sites
mistrz 336 Napisano 30 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 (edytowane) Panasonicowi LX7 (fajna optyka, ale dość stara już konstrukcja, wolny zoom) Zoom jest wolny przy filmowaniu co przy zbliżeniu optycznym 3.8x jest zrozumiałe i można uznać jako zaletę bo jest precyzyjny i świetnie wychodzi efekt Dolly Zoom.Natomiast przy zdjeciach jest szybki i można dodatkowo ustawić ogniskową na jedną z predefiniowanych wartości ekwiwalentów: 24, 28, 35, 50, 70 ,90 mm. tzw skokowy co jeszcze bardziej ułatwia regulacje i które nie mają pozostałe kompakty. Aparaty ww są z 2011/12/13 r Panas jest w środku i są starą konstrukcją ? nie przesadzaj w dniu premiery na żaden z nich byś sobie nie pozwolił ale miałbyś nowość,tylko nie w domu Wracając do tematu też bym celował w kompakty z górnej półki.Kupno luścianki i focić bo : Wystawiam trochę rzeczy na allegro , czasem chodzę do lasu i robię trochę zdjęc . Edytowane 30 Lipca 2014 przez mistrz Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Aparaty ww są z 2011/12/13 r Panas jest w środku i są starą konstrukcją ? nie przesadzaj w dniu premiery na żaden z nich byś sobie nie pozwolił ale miałbyś nowość,tylko nie w domu Oj tam oj tam. W portfel mi nie zaglądaj Szkoda, że koleżanka nie zechciała na forum chociaż skomentować posta i/lub poinformować o własnym wyborze i czym się kierowała. A później się dziwi, że odpowiedzi na forach są zdawkowe. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts