Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze AMD czy Intel

Recommended Posts

Witam,

Od dłuższego czasu zastanawiam się co wybrać? Obecnie posiadam starą płytę główną ASUS M4N68T i zastanawiam się czy kupować procesor od AMD FX-8320 pod tą płytę, czy wymienić całość na Intela i3 4130 i płytę Gigabyte B85 D3H.

Co będzie lepszym rozwiązaniem?

Może polecicie jakiś inny zestaw (płyta + procek, lub sam procek) do max 700zł.

Komputer używam głównie do gier.

@up i3 do gier ? Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Ech, w tym budżecie to chyba tylko do tych 700 zł dołożyć kasę ze sprzedaży obecnej płyty głównej i proca i kupić i5 4440 + Gigabyte GA-H81M-S1, H81 lub ASRock H81M-HDS.

Razem:800-820 zł [te okolice], ale warto, będziesz zadowolony z przesiadki.

Edytowane przez Kisiel442

Posiadam fx 8320 i mogę polecić dobry procesor, a jak masz ograniczony budżet to tym bardziej się nie opłaca zmieniać platformy. A fx aż tak źle grach nie wypada, w wiekszosci pisza tak ludzie ktorzy nie mieli z nim do czynienia. Np w bf3 mam od 80-110 fps na gtx770 pozdrawiam

Bo FX to nie są złe procesory i nikt Ci nie powie że nie pograsz na nim w gry. Ale po co kupować fx za którego wydasz 500 zł + mobo pewnie 350 + chłodzenie dobre 150 zł co razem da Ci +/- 1000 zł, za 850 zł +/- możesz mieć i5 haswella + mobo za 200 zł i masz spokój na większość czasu. A w twoim przypadku gdzie nie masz zamiaru podkręcać tego fx dołożenie kasy na i5 będzie dobrym wyborem.

Edytowane przez TheDark

freso i mbe13 do grafik 750Ti i słabszych oczywiście, że będzie w miarę nieźle (ale nie dobrze, wiem, bo miałem przejściowo i3+GTX 770, spadek wydajności 20% względem setup-u z i5). Po za tym po co autorowi trzymać płytę i proca AMD, jeśli przesiadłby się na Intela ? Lepiej dołożyć trochę i mieć spokój i pewność, że mocy nie zabraknie.

Edytowane przez Kisiel442

Tak tylko że na tym mobo ciężko będzie podkręcić ten procesor a on traci i to sporo bez OC. Tak że jednak lepszym wyborem było by sprzedanie obecnego mobo, i kupienie za +/- i5 z mobo za 850 zł. Jednak że decyzja należy do autora tematu nie do nas. 

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...