Skocz do zawartości

Komp nie startuje po wodowaniu.

Recommended Posts

Witam, wczoraj skończyłem moje pierwsze wodowanie i niestety komp nie chce odpalić. Wiatraki podłączone i do płyty i do kontrolera działają diody na gpu sie świeca i nawet dysk zaczyna mielic. Ale ekrany nie dostają sygnału ani nawet klawiatura nie mignie. Proszę o sugestie co to moze byc i jak mogę odzyskać kompa.

Właśnie przeczytałem ze włączenie kompa bez ramow moze zaszkodzić płycie głównej a ja niestety tak zrobiłem przez przypadek :/ proszę sie nie śmiać było już późno.

podaj specyfikacje. posprawdzaj, czy wszystkie kabelki docisniete. upewnij sie, ze nie uszkodziles niczego przy rozbieraniu/skladaniu.

startowanie plyty bez ramu nie jest tu problemem, plyta "da znac", ze nie ma kostek. nie powinno jej to zaszkodzic. dyski sprawne?

I5 4670k z nowa pasta pod ihs, zasilacz corsair 850, płyta msi z87 g43, ram 4x 2 gb kingston, gpu asus r9 290. Kabelki sprawdzałem i sa ok wyglada ze wszystko ma zasilanie bo coś tam mieli i sie swieci. System jest na ssd a ten jest cichy :/ hdd coś mieli. Natomiast zero sygnału do monitorów i klawiatury.

Co do płyty to na cała noc wyjąłem baterie i odpialem zasilanie.

Jak zrobić clear cmos?

Pewny byc nie mogę w 100 % ale raczej nic niepokojącego sie nie wydarzyło przy skalpowaniu.

Jak zrobić clear cmos?

Pewny byc nie mogę w 100 % ale raczej nic niepokojącego sie nie wydarzyło przy skalpowaniu.

Intagre wyłączyłem dawno a do bigosu teraz nie wejdę :(

zapytam z ciekawości - próbowałeś podłączyć monitor pod integrę?? jak na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy... ale na Twoim miejscu rozłożyłbym zestaw (wiem, że w ciul roboty) i złożył ponownie, sprawdzając każdą część po kolei.

swoją drogą (nie chcę Cię urazić), robiłeś wodowanie, robiłeś skalp, a nie wiesz jak się robi crear CMOS...

Bialyboski wiem z teorii bo jeszcze tego nie robiłem :) poczytałem instrukcje ale nie mam zworki. Chyba zdejme procka i go obejrzę. Zabezpieczylem ścieżki przed zawarciem i na rdzeń naliczyłem clu. Bedą jakieś ślady na procku jeśli coś poszło nie tak? Po skalpowaniu obejrzałem go dokładnie i był cały.

nie uszkodziłeś PCB? czasami przerwanie jakiejś ścieżki wystarczy, żeby uwalić procka... dokładnie zabezpieczyłeś tranzystorki (tak jak pisaliśmy w temacie o skalpowaniu)? sprawdź piny w sockecie, czy nie powyginane (jak rozbierzesz zestaw).

Witam, wczoraj skończyłem moje pierwsze wodowanie i niestety komp nie chce odpalić. Wiatraki podłączone i do płyty i do kontrolera działają diody na gpu sie świeca i nawet dysk zaczyna mielic. Ale ekrany nie dostają sygnału ani nawet klawiatura nie mignie. Proszę o sugestie co to moze byc i jak mogę odzyskać kompa.

Właśnie przeczytałem ze włączenie kompa bez ramow moze zaszkodzić płycie głównej a ja niestety tak zrobiłem przez przypadek :/ proszę sie nie śmiać było już późno.

Nie rozumiem jak odpalenie kompa bez ramu może uszkodzić płytę. Nie raz tak odpalałem aby sprawdzić gdzie jest problem jak coś nie działało i nic się nie stało. Bardziej bym sugerował nie podpięty kabel. Zobacz czy wszystkie kable od zasilania są podłączone i upewnij się że nic nie jest zalane.

Edytowane przez pl_sbx

Gdzieś mi sie tak rzuciło w oczy z tym ramem. Wrócę to wsadze procek z powrotem i jeszcze raz sprawdzę wszystkie kable. Raczej niczego nie zalalem bo wszystko było zabezpieczone.

Niech to kule biją. Wkładając procka upadł mi na socket i uwalil sie jeden pin :( teraz to już chyba nie dojdę co mu było bo wszystko w sokecie i na procku było ok. Zaraz mnie coś trafi.

Proc albo płyta. Jednak rozłóż i złóż PC jeszcze raz. Mi [co jest bardzo dziwne] backplate od bloku wodnego powodował zwarcie. Rozmontuj i zmontuj jeszcze raz. Spec w pierwszej kolejności najprawdopodobniej zrobi to samo.

Niedoczytales, wypadł mi procek i jednego pina wygial :( wiec nie wiem czy to wogole ruszy. Tak czi inaczej muszę wyjąc płytę i moze jakiś zegarmistrz to wyprostuje. Jak nie to kupno nowej zostaje :/

Wcześniej było wszystko ok a i tak nie chodziło. Przy inspekcji procka jeden sie wygial.

Znalazla sie przyczyna awarii, spalony klocek :/ ucze sie na bledach juz jest nowy 4690k

teraz mam nieco inny problem jesli klikne zamknij to sie komp wylacza bez problemu natomiast jesli klikne uruchom ponownie lub w biosie zapisz i uruchom to ekrany gasna ale komp dalej chodzi jakis pomysl co z tym zrobic?