KRKgadget 6 Napisano 26 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Witam, wczoraj skończyłem moje pierwsze wodowanie i niestety komp nie chce odpalić. Wiatraki podłączone i do płyty i do kontrolera działają diody na gpu sie świeca i nawet dysk zaczyna mielic. Ale ekrany nie dostają sygnału ani nawet klawiatura nie mignie. Proszę o sugestie co to moze byc i jak mogę odzyskać kompa. Właśnie przeczytałem ze włączenie kompa bez ramow moze zaszkodzić płycie głównej a ja niestety tak zrobiłem przez przypadek proszę sie nie śmiać było już późno. Cytuj Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 26 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 podaj specyfikacje. posprawdzaj, czy wszystkie kabelki docisniete. upewnij sie, ze nie uszkodziles niczego przy rozbieraniu/skladaniu. startowanie plyty bez ramu nie jest tu problemem, plyta "da znac", ze nie ma kostek. nie powinno jej to zaszkodzic. dyski sprawne? Cytuj Link to post Share on other sites
Rybaak 40 Napisano 26 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Zasilacz jest sprawny? Spróbuj zresetować BIOS zworką CMOS Cytuj Link to post Share on other sites
KRKgadget 6 Napisano 26 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 I5 4670k z nowa pasta pod ihs, zasilacz corsair 850, płyta msi z87 g43, ram 4x 2 gb kingston, gpu asus r9 290. Kabelki sprawdzałem i sa ok wyglada ze wszystko ma zasilanie bo coś tam mieli i sie swieci. System jest na ssd a ten jest cichy hdd coś mieli. Natomiast zero sygnału do monitorów i klawiatury. Co do płyty to na cała noc wyjąłem baterie i odpialem zasilanie. Cytuj Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 26 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 nie uszkodziles czasem procka przy skalpowaniu? zrob clear CMOS, jak wyzej kolega pisal. upewnij sie, ze w biosie masz gpu aktywne a nie integre. Cytuj Link to post Share on other sites
KRKgadget 6 Napisano 26 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Jak zrobić clear cmos? Pewny byc nie mogę w 100 % ale raczej nic niepokojącego sie nie wydarzyło przy skalpowaniu. Jak zrobić clear cmos? Pewny byc nie mogę w 100 % ale raczej nic niepokojącego sie nie wydarzyło przy skalpowaniu. Intagre wyłączyłem dawno a do bigosu teraz nie wejdę Cytuj Link to post Share on other sites
Rybaak 40 Napisano 26 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 http://forum-en.msi.com/index.php?topic=31222.0 Na filmie Cytuj Link to post Share on other sites
KRKgadget 6 Napisano 26 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 U mnie na płycie sa 4 piny i nie mam zworki. Spróbowałam z bateria i srubokretem połączyć dwie z nich ale dalej nic Chyba będę musiał wezwać fachowca chyba ze macie w zanadrzu jakieś pomysły? Cytuj Link to post Share on other sites
Prophet41 218 Napisano 26 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Obejrzyj jeszcze raz rdzenie procka czy czegoś nie uszkodziłeś przy skalpowaniu. Miałem coś bardzo podobnego. Komp nie chciał w ogóle wystartować, bo proc spalony. Cytuj Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 26 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 zapytam z ciekawości - próbowałeś podłączyć monitor pod integrę?? jak na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy... ale na Twoim miejscu rozłożyłbym zestaw (wiem, że w ciul roboty) i złożył ponownie, sprawdzając każdą część po kolei. swoją drogą (nie chcę Cię urazić), robiłeś wodowanie, robiłeś skalp, a nie wiesz jak się robi crear CMOS... Cytuj Link to post Share on other sites
KRKgadget 6 Napisano 26 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Bialyboski wiem z teorii bo jeszcze tego nie robiłem poczytałem instrukcje ale nie mam zworki. Chyba zdejme procka i go obejrzę. Zabezpieczylem ścieżki przed zawarciem i na rdzeń naliczyłem clu. Bedą jakieś ślady na procku jeśli coś poszło nie tak? Po skalpowaniu obejrzałem go dokładnie i był cały. Cytuj Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 26 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 nie uszkodziłeś PCB? czasami przerwanie jakiejś ścieżki wystarczy, żeby uwalić procka... dokładnie zabezpieczyłeś tranzystorki (tak jak pisaliśmy w temacie o skalpowaniu)? sprawdź piny w sockecie, czy nie powyginane (jak rozbierzesz zestaw). Cytuj Link to post Share on other sites
KRKgadget 6 Napisano 26 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Czy brak sygnału do klawiatury ( nie miga nic przy włączeniu) tez moze byc wina procka. Zaraz go będę pewnie rozbierał. Procek zdjęty i wyglada na cały. Płytka pcb tez. Procek zdjęty i wyglada na cały. Płytka pcb tez. Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 26 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 (edytowane) Witam, wczoraj skończyłem moje pierwsze wodowanie i niestety komp nie chce odpalić. Wiatraki podłączone i do płyty i do kontrolera działają diody na gpu sie świeca i nawet dysk zaczyna mielic. Ale ekrany nie dostają sygnału ani nawet klawiatura nie mignie. Proszę o sugestie co to moze byc i jak mogę odzyskać kompa. Właśnie przeczytałem ze włączenie kompa bez ramow moze zaszkodzić płycie głównej a ja niestety tak zrobiłem przez przypadek proszę sie nie śmiać było już późno. Nie rozumiem jak odpalenie kompa bez ramu może uszkodzić płytę. Nie raz tak odpalałem aby sprawdzić gdzie jest problem jak coś nie działało i nic się nie stało. Bardziej bym sugerował nie podpięty kabel. Zobacz czy wszystkie kable od zasilania są podłączone i upewnij się że nic nie jest zalane. Edytowane 26 Lipca 2014 przez pl_sbx Cytuj Link to post Share on other sites
KRKgadget 6 Napisano 26 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Gdzieś mi sie tak rzuciło w oczy z tym ramem. Wrócę to wsadze procek z powrotem i jeszcze raz sprawdzę wszystkie kable. Raczej niczego nie zalalem bo wszystko było zabezpieczone. Niech to kule biją. Wkładając procka upadł mi na socket i uwalil sie jeden pin teraz to już chyba nie dojdę co mu było bo wszystko w sokecie i na procku było ok. Zaraz mnie coś trafi. Cytuj Link to post Share on other sites
Prophet41 218 Napisano 26 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Może płytę zalałeś/uszkodziłeś/coś robi zwarcie ? Cytuj Link to post Share on other sites
KRKgadget 6 Napisano 26 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Muszę znaleźć speca z krk ktory naprawia kompy u klientów bo inaczej tego nie widzę jeśli coś padło to mam nadzieje ze tylko płyta. Cytuj Link to post Share on other sites
Prophet41 218 Napisano 27 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Proc albo płyta. Jednak rozłóż i złóż PC jeszcze raz. Mi [co jest bardzo dziwne] backplate od bloku wodnego powodował zwarcie. Rozmontuj i zmontuj jeszcze raz. Spec w pierwszej kolejności najprawdopodobniej zrobi to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
KRKgadget 6 Napisano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Mogę tak spróbować. Tylko poczekam aż mi kac minie żebym kolejnego pina nie uwalil. Cytuj Link to post Share on other sites
Prophet41 218 Napisano 27 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Kolejnego ? Nie mów, że pina Ci w sokiecie brakuje Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 27 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 No to właśnie może być problem jesli powyginałeś piny Cytuj Link to post Share on other sites
Prophet41 218 Napisano 27 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 (edytowane) Dokładnie. Sprawdź piny. Edytowane 27 Lipca 2014 przez Kisiel442 Cytuj Link to post Share on other sites
KRKgadget 6 Napisano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Niedoczytales, wypadł mi procek i jednego pina wygial wiec nie wiem czy to wogole ruszy. Tak czi inaczej muszę wyjąc płytę i moze jakiś zegarmistrz to wyprostuje. Jak nie to kupno nowej zostaje Wcześniej było wszystko ok a i tak nie chodziło. Przy inspekcji procka jeden sie wygial. Znalazla sie przyczyna awarii, spalony klocek ucze sie na bledach juz jest nowy 4690k teraz mam nieco inny problem jesli klikne zamknij to sie komp wylacza bez problemu natomiast jesli klikne uruchom ponownie lub w biosie zapisz i uruchom to ekrany gasna ale komp dalej chodzi jakis pomysl co z tym zrobic? Cytuj Link to post Share on other sites
skrzacik555 3 Napisano 31 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 No to kombinowałeś i przekombinowałeś bez pina w sockecie raczej komp nie ruszy czyli uszkodzona płyta główna i być może procesor jak masz gdzie sprawdzić u np. znajomego 1 Cytuj Link to post Share on other sites
KRKgadget 6 Napisano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 piny wyprostowane i komp rusza bez problemu gry benchmarki wszystko ok jedyny problem to restart i niewazne czy z poziomu biosu czy windowsa. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts