Skocz do zawartości

Recommended Posts

Poszukuję tabletu z ekranem wielkości najchętniej 9.7" lub mniejszym, ale najlepiej, żeby był w proporcjach 4:3. Ma służyć głównie do komfortowego, czyli bez ścinek, przeglądania Internetu, przeglądania Facebooka, rozmów na Skype, więc powinien posiadać w miarę przyzwoitą rozdzielczość. Niestety, rozdzielczość typu 1024x768 mnie nie zadowala, chciałbym jakąś wyższą. Fajnie, jakby miał dobre wsparcie producenta i ładny interfejs użytkownika lub chociaż możliwość wgrania jakiegoś romu. Najchętniej z aluminiowymi pleckami. Interesują mnie raczej Androidy, bo jakoś nie mogę się przekonać do Windowsa na tablecie.

Znalazłem takie, które mają RK 3188, Cortex A9:
- MODECOM FreeTab 9707 - 769 zł,
- NTT 977 - KitKat - 749 zł,
- TB Touch Ignis i97 - 499 zł,

- Kiano Elegance 9.7 - KitKat - 699 zł

Oprócz tego podobają mi się dwa 8":

NavRoad Nexo Avio i Ramos i8, oba w cenie około 500 zł.

Polecany jest również Dell Venue 8", choć opinie są różne, a cena nie zachwyca - około 600 zł. Jak za taki rozmiar, to w porównaniu do chinek trochę dużo, ale może faktycznie się opłaca?

A może w ogóle zaszaleć i kupić 7.9" MiPada za około 1000 zł?

Czy warto zainwestować w któryś z tych tabletów? Co doradzacie?

Bardzo proszę o pomoc.

http://www.ceneo.pl/27042980

Rozdziałka 1280x800

Lepszy chyba nie znajdziesz, chyba że 7calowe Nexusy i Samsungi.

Nie kupuj chińszczyzny, które mają problemy z serwisem.

A może w ogóle zaszaleć i kupić 7.9" MiPada za około 1000 zł?

Już lepiej kupić iPad'a:

http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-multimedialne/apple-ipad-mini-16gb-bialy.bhtml?from=ceneo&p=999.00&cr=0&ceneo_spo=true

To kup Dell Venue 7 lub Venue 8 - na Slowdroidzie to tablety jakie brąl bym pod uwagę. Drodo, ale jakość kosztuje. :)

Ja bym jednak radził się przekonać :) do Windows 8.1 - w cenie 800 zł kupisz spokojnie Delll Venue 8 Pro z pakietem MS Office 2013 w komplecie.

A obsługa Windows 8.1 dotykiem jest bardzo dobra - przeglądarka IE jest świetna, Chrome, czy FireFox'a bije na głowe szybkoscią i płynnością - nie sadzilem, że tak jest - ale obecnie nie używam na tablecie innej przeglądarki niż IE. :) A "przerobiłem" wiele z Operą, Chrome i FireFox'em na czele. Skype dostosowany pod dotyk, jest.

No i Masz pełnoprawny PC.

Bawiłem się takim tabletem w sklepie i mnie denerwował. Dlatego nie chcę Windowsa. Nie potrzebuję na tablecie żadnych Office'ów, co mi po nich? Będę edytować na 8" ekraniku jakiś arkusz? Wątpię, więc dla mnie to żaden plus. Co, Photoshopa sobie wgram? Już, bo mi pociągnie. Poza tym w tym budżecie te urządzenia nie są chyba jakieś wydajne, a nie mam zamiaru wydawać 1200 na tablet z Windowsem, kiedy za 1500 mógłbym mieć pełnoprawny, milion razy lepszy, notebook.

Edytowane przez hatake00

Photoshop w darmowej wersji dotykowej pod Window 8.1 jest :) I nawet go używam, jak muszę posegregować i wstępnie "wywołać" zdjęcia z lustrzenki :)

Jeśli chodzi o wydajnośc to Intel Atom Bay Trail - zjada na śniadanko wszystkie Snapdragony i inne ARM'y. :) Na Dell Venue 8 Pro uruchomisz i zgrasz płynnie w Starcraft 2, Half Life 2 - graficznie to odpowiednik ATI HD6310 :)

Ale - OK - nie chcesz Windows -polecam Ci -  Dell Venue 8 bez Pro :) - na Androidzie. Działa bardzo dobrze, zaskakująco płynnie jak na Androida. W zasadzie to na procesorach x86 Android zaczyna dzialać przyzwoicie.

A coś 4:3 by się znalazło?

Dell wydał odpowiednik Venue 8, tylko że z rozdzielczością FullHD, ale chyba z 1GB ramu. Na stronie amerykańskiej jest dostępny za 200 dolarów, na stronie polskiej niby, według supportu, ma być dostępny "niedługo". Jak myślicie, warto czekać?

Ja właśnie wczoraj bawiłem się dell venue 8 i muszę przyznać,że sam zastanawiałem się nad kupnem. Jakość obrazu jest bardzo ok, sam tablet jest dobrej wielkości, nie za duży , nie za mały i akurat jest obecnie w bardzo dobrej cenie w porównaniu do innych.

Co do Lenovo to również nie podoba mi się z wyglądu.

Można ewentualnie zastanowić się jeszcze nad tym Asusem:

http://www.skapiec.pl/site/cat/20/comp/8478232

cztery rdzenie procesora, 16 gb wbudowanej pamięci.

W podanym przez Ciebie budżecie z ekranem 4:3 znajdziesz albo chińczyki, albo coś bardziej znanego z rozdziałką 1024x768, która co by nie mówić taka zła nie jest. Do powyższych propozycji dorzuciłbym http://www.ceneo.pl/30546249 - na procesorze Intel przez co chodzi żwawo, praktycznie goły Android no i aluminiowe wykończenie o czym wspominałeś na początku.

• 2 tygodnie później...

Witam otóż nabyłem Kiano Elegance by Zanetti 3g jakiś tydzień po rozpoczęciu wakacji i jestem zadowolony, aero2 śmiga aż miło bateria trzyma 3-4 dni przy sporadycznym używaniu. Minusem jest dla mnie to że gdy kupiłem tableta w MediaMarkt za 699zł nie miał wgranego androida 4.4 i jest on do zainstalowania ale z pomocą komputera ;(.Tablet waży wg producenta nieco ponad 600g na mojej wadze elektronicznej pokazało 617g  niestety przedwczoraj chwytając go niezbyt pewnie wypadł mi uderzając o kant stołu i spadł na wykładzinę. W związku z tym mam już w tak krótkim czasie uszkodzony ekran + zniszczony bok tableta, a przecież to już aluminium to wgniótł się on powodując nierówność podczas leżenia tableta np. na stole. Co do ekranu pękła tylko przednia warstwa szkła a jeszcze nie zdejmowałem foli ochronnej więc ekran prócz skruszonego szkła na górnej ramce(trzymając tablet w poziomie) i kilku pęknięć działa świetnie i mogę się pochwalić że bez problemu gram w gry tj. Fifa14, Dead Trigger 2, Asphalt 8 i MC 4. Sprzęt jak najbardziej fajny tylko trochę mi brakuje w nim pamięci.Tablet polecam do używania w domu i do podróżowania z solidnym pokrowcu.