Skocz do zawartości

Sapphire R9 290 Tri-X - temperatury (pytanie)

Recommended Posts

Jak włączę komputer to Gpu-Z pokazuje tylko 33 stopnie. Później przeglądając internet, oglądając twitcha temperatura wzrasta do 38-44 i czasami memory clock zwiększa się do maksimum. Tak wygląda wynik testu 10 minutowego FurMark: 

http://i60.tinypic.com/2gw9slt.png

Po 10h grania w AC 4 Black Flag temperatura dochodziła do 80.

Wcześniej miałem problem ze znikającym obrazem, musiałem ustawić VDDC offset, teraz już tego nie muszę robić problem jak gdyby sam zniknął.

Wszystko jest w porządku? Tak na przyszłość gdybym chciał podkręcać, jakie są maksymalne

temperatury?

Dziękuję za pomoc.

Obudowa Fractal Design Define R4 

3 wentylatory, 2 wtłaczające (na przodzie), jeden wytłaczający (z tyłu).

Nie martwię się, po prostu chcę się dowiedzieć od doświadczonych użytkowników czy na pewno wszystko jest ok. 

Dzięki za odpowiedź.

Też mam tą samą obudowę. Jeden wentylator na przodzie i jeden na tyle (czyli stock) i moja karta graficzna nigdy nie osiągnęła takich temperatur. Wyciagnąłeś ten większy koszyk na dyski? 

U mnie jest wyciągnięty i przepływ powietrza jest dużo lepszy. Kartę graficzną mam Sapphire 280X Vapor-X i jej maxymalna temperatura jaką zanotowałem to 64st C. 

Na procek założony Swiftech H220 więc dodatkowo nie generuje ciepła wewnątrz obudowy.

thomazzz też miałeś ten dziwny problem z black screenami?

W programie trix przywróciłem domyślne ustawienia, ekran kilka razy dziwnie mignął w niektórych miejscach(tak jakbym przesuwał jakiś program, trudno wytłumaczyć) i blackscreen.

@Edit

Zrobiłem update BIOSu i przywróciłem domyślne. Karta chodzi na stockowych wartościach, nie ma black screenów. Może stara wersja dawała niższe napięcia niż te wpisane? Po change logu nie spodziewałem się tego, jestem bardzo mile zaskoczony :) Jest jakiś sposób żeby na stałe zmienić taktowania? Chodzi mi o to, żebym nie musiał włączać np. afterburnera. Chciałbym zmienić na takie wartości jakie posiada wersja oc, czyli bardzo niewiele podnieść.

Dziękuję za pomoc.

Edytowane przez BlueWD