Skocz do zawartości

RSOD a aktuaizacja bios mobo

Recommended Posts

Witam wszystkich. Problem który spędza mi sen z oczu dotyczy częstego występowania rsod podczas grania w takie tytuły jak BF3, BF4, CIV5. komp to i7 4790k, mobo msi z97 mpower, asus radeon r9 290x, ram ballistic sport 2x8 cl9 1600, zasilacz corsair 650W. WIN 8,1. Próbowałem już zdaje mi się wszystkiego co ma w zasobie wujek google od wymiany sterownikow na starsze do najnowszych od grafiki po nadpisywanie pliku atikmdag.sys. Memtest nie wykazał żadnych błędów. Bios grafiki również zaktualizowany. Próbowałęm również na czystym systemie 8.1 bez aktualizacji i wciąż to samo czasami po 10 minutach gry a czasami po 3 minutach zwiecha czerwony ekran i reset. Za każdym razem jako przyczyne wskazuje plik atikmdag.sys. Zastanawiam sie czy może aktualizacja biosu płyty głównej coś może pomóc w tym przypadku.

Chodzi o BSOD a nie RSOD. I podaj może więcej informacji. Pobierz i użyj programu Bluescreenview.
Jeśli możesz to sprawdź też jakiś inny najlepiej mocniejszy zasilacz. I powiedz czy podkręcałeś cokolwiek.

Edytowane przez pl_sbx

Chodzi o BSOD a nie RSOD. I podaj może więcej informacji. Pobierz i użyj programu Bluescreenview.

Skoro autor tematu pisze, że jest to RSOD, to jest to pewnie RSOD(jest coś takiego :P)

Zrób zdjęcie RSOD'a i wstaw je tutaj

Spróbuj uruchomić te gry na zintegrowanej grafice komputera

Daj znać czy problem dalej występuje

Ahh czyli byłem w błędzie całe życie. Dobra doczytałem na temat tego, ale dalej czekam na odpowiedź odnośnie tego czy podkręcałeś coś. Sprawdź dodatkowe wtyczki zasilania przy karcie grafiki i napisz gdzie kupowałeś tą kartę.

Edytowane przez pl_sbx

A wiec na chwile obecna nie mam jak wrzucic zrzutów z bluescreenview bo pisze z telefonu. Generalnie zawsze pokazywalo na blad atikmdag.sys czasami z kernel . Procesor jak i grafika nie byly nic a nic podkrecane. Wszystko kupowalem w morele.net czerwony ekran występuje czysty bez jakichkolwiek danych. Wiecej danych podam w srode jak wrócę do domu. Jest to asus r9 290x direct Cu2 wiec on jest fabrycznie juz trochę podkrecony.

Tak też możesz zrobic, ale sprawdź też jak zachowuje się komputer gdy korzystasz ze zintegrowanej grafiki. 

Jest to bardzo ważne, ponieważ niekoniecznie grafika musi być źródłem tych problemów.

Jaka temperatura na wyświetlaczu MOBO???

Ten ekranik  na Twojej płycie głównej to ekranik pokazujący kody błędów POST!

Popatrz co jest napisane pod tymi ekranikami...

POST 1 i POST2 ???

Edytowane przez Rybaak

Wykluczam grafike Bo benchmark chodza bez problem. On chyba tez pokazuje temp Bo zaczyna sie od 35 I rosnie podczas grania az do 70 I wtedy reset. Podczas startu komputera wyswietla sie tam symbol a2 a potem juz tylko cyfry od okolo 33 I rosna w trakcie gry

Moze po prostu za duzy piekarnik w obudowie?

Wlasnie wyczytalem ze kod A2 na plytach msi oznacza ze wszystko jest sprawne.

Taki mam zamiar komputer składali mi w morele.net moze zrobili to niedokładnie. Choć z tego co czytalem 70 to nie dużo dla tego procesora aczkolwiek za dużo jak na temp w trakcie grania. Powinna oscylować w granicach 60 st przy takim chłodzeniu. Probowalem wstawic zrzuty mdump na zapodaj.net ale nie mogę bo wypisuje ze nie mam uprawnień choć jestem zalogowany jako admin.

nie wiem czemu ale nie moge odpalic kombustera. teraz cos jeszcze dziwniejszego bo np brakowalo mi dzwieku w sluchawkach przeinstalowalem realtek hd audio. teraz gram w bf3 od 1h i zero redscreenow. raz tylko wyskoczyl blad directx.

a właczylem bf4 i za 2 min red:(

==================================================
Dump File         : 071414-6781-01.dmp
Crash Time        : 2014-07-14 17:00:35
Bug Check String  :
Bug Check Code    : 0xa0000001
Parameter 1       : 00000000`00000005
Parameter 2       : 00000000`00000000
Parameter 3       : 00000000`00000000
Parameter 4       : 00000000`00000000
Caused By Driver  : atikmdag.sys
Caused By Address : atikmdag.sys+28ece
File Description  : ATI Radeon Kernel Mode Driver
Product Name      : ATI Radeon Family
Company           : Advanced Micro Devices, Inc.
File Version      : 8.01.01.1407
Processor         : x64
Crash Address     : ntoskrnl.exe+153fa0
Stack Address 1   :
Stack Address 2   :
Stack Address 3   :
Computer Name     :
Full Path         : C:\Windows\Minidump\071414-6781-01.dmp
Processors Count  : 8
Major Version     : 15
Minor Version     : 9600
Dump File Size    : 281 344
Dump File Time    : 2014-07-14 17:01:06

=======
Dump File         : 072414-6703-03.dmp
Crash Time        : 2014-07-24 19:52:43
Bug Check String  :
Bug Check Code    : 0xa0000001
Parameter 1       : 00000000`00000005
Parameter 2       : 00000000`00000000
Parameter 3       : 00000000`00000000
Parameter 4       : 00000000`00000000
Caused By Driver  : atikmdag.sys
Caused By Address : atikmdag.sys+28ece
File Description  : ATI Radeon Kernel Mode Driver
Product Name      : ATI Radeon Family
Company           : Advanced Micro Devices, Inc.
File Version      : 8.01.01.1390
Processor         : x64
Crash Address     : ntoskrnl.exe+153fa0
Stack Address 1   :
Stack Address 2   :
Stack Address 3   :
Computer Name     :
Full Path         : C:\Windows\Minidump\072414-6703-03.dmp
Processors Count  : 8
Major Version     : 15
Minor Version     : 9600
Dump File Size    : 282 296
Dump File Time    : 2014-07-24 19:53:18

Edytowane przez malolat79

1.Pobierz ręcznie i zainstaluj najnowsze sterownik do swojej karty graficznej ze strony producenta

2.Idź do folderu C:\Windows\System32\Drivers, następnie zmień nazwe pliku atikmdag.sys na atikmdag.sys.old

3.Wejdź do folderu, w którym zainstalowane są sterowniki ATI (zazwyczaj in C:\ATI) i znajdź plik atikmdag.sy_.

4.Skopiuj ten plik na Pulpit

5.Uruchom "cmd"

6.Zmień lokalizacje wpisując chdir Pulpit, lub desktop jeśli masz angielskiego Windowsa.

7.Następnie wpisz  EXPAND.EXE atikmdag.sy_ atikmdag.sys. Lub expand -r atikmdag.sy_ atikmdag.sys

8.Gdy proces się zakończy skopiuj nowy atikmdag.sys z Pulpitu do C:\Windows\System32\Drivers

9.Uruchom komputer ponownie. Problem powinien zostać rozwiązany.  

Jeśli coś będzie nie tak, to daj znać

Edytowane przez Rybaak

Juz tak robilem z dziesiatki razy. Wczoraj Bf3 dzialal bez redow ponad godz potem przesiadlem sie na bf4 i red tutaj chyba pomoże juz tylko serwis mi juz brak pomyslow.

Czy ktoś oddawal cos do serwisu komputronika? Jak z ich rzetelnością?

Wstrzymalem sie z serwisem przecież jak w benchmarkach nie wywala rsod ani bsod to nie jest to wina sprzetowa. Nadpisywanie pliku atikmpag.sys nie pomaga. Co dalej sprobowac? A czy mozliwe jest żeby jakims trafem karta zintegrowana gryzla sie z radeonem?