elektrika 0 Napisano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam. Jak w temacie- mam problem z włączeniem 2 kart graficznych (Gigabite hd4850) w trybie Crossfire na moim komputerze. Na początek podam moją konfiguracje komputera: e8400@ 3,8 ghz Asus P5K 2x Gigabite 4850 @ standart Sgate 500 GB 2X 2GB OCZ REAPERHEATPIPE 1066 mhz. Corsair TX 750 W. Mam CCC w wersji 9.4 Viste ultimate x64 Gdy chcę włączyc obydwie karty graficzne pokazuje mi się pewien błąd: "Niezgodna karta wideo została wyłączona. Co najmniej jedna karta wideo w systemie została wyłączona, ponieważ jej sterownik jest niezgodny ze sterownikiem karty VGA." Gdy sprawdzam karte w menadżerze urządzeń wykrywane są 2 karty przy czym jedna ma taki mały wykrzyknik na żółtym tle przy sobie. W momencie kilknięcia na nią pojawia mi się okienko: http://img2.imageshack.us/img2/4468/ati1.th.jpg Reinstalacja sterowników nic nie daje. Wyszukiwanie problemów windowsowym buttonem również. Liczę na jakieś sensowne rozwiązania, ponieważ nie znam się na tym aż tak dobrze. ps. (wybaczcie ortografie- nie jestem polakiem) Cytuj Link to post Share on other sites
Szewa85 0 Napisano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 A ta płyta obsługuje CrossFire czy SLi ??? Cytuj Link to post Share on other sites
elektrika 0 Napisano 9 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 A ta płyta obsługuje CrossFire czy SLi ??? Crossfire Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Próbowałeś innych wersji sterowników? Cytuj Link to post Share on other sites
albartos 0 Napisano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Może jedna karta jest zepsuta, spróbuj zamienić je miejscami w slotach. Poza tym czy wpiąłeś mostek do crossfire? Cytuj Link to post Share on other sites
entuzjasta789 0 Napisano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 sprawdź czy nie masz uszkodzonej tasiemki crossfire :ugeek: w ostateczności spróbuj zainstalować system od nowa pozamieniaj karty slotami.Może jedna jest uszkodzona,a jak działają osobno czyli bez crossfire,(pojedynczo) to sprawia któraś problemy? :geek: Cytuj Link to post Share on other sites
elektrika 0 Napisano 14 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Tasiemki są sprawne, tak samo jak obydwie karty. Karty zostały zamieniane slotami i dzieje sie to samo. po podlaczeniu kazdej z osobna- również. Cytuj Link to post Share on other sites
entuzjasta789 0 Napisano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 A włączyłeś w CCC Opcję CrossFireX sprawdź : http://techreport.com/r.x/crossfire-x/c ... fire-x.gif Tak masz ustawione Cytuj Link to post Share on other sites
elektrika 0 Napisano 16 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Tak, lecz jeżeli zaznaczam tą opcje to ekran robi się czarny i miga... po chwili włącza sie to samo okienko z Enable CrossfireX i jest odznaczone i nieaktywne. W momencie gdy chce z tym cokolwiek zrobic zakładka znika- tak jak bym miał jedną karte. Cytuj Link to post Share on other sites
Nachos 1 Napisano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 W takim razie to chyba płyta Cytuj Link to post Share on other sites
entuzjasta789 0 Napisano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 a spróbuj podłączyć tylko jedną tasiemkę- karty z serii 38xx i 48xx potrzebują tylko jednej taśmy crossfire a wygląda to tak; http://cache.gizmodo.com/assets/resourc ... cable5.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts