Skocz do zawartości

Procesor ciągle działa w trybie turbo boost

Recommended Posts

Witam
W aktualnym maszynie mam i5 3470 na gigabyte z68 ap d3, wszystko niby działa dobrze, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Gdy komputer jest w spoczynku (pulpit, cpuz, odpalona tylko avira i comodo) cały czas leci na turbo (3600 Mhz), czy to nie powinno być tak że gdy komputer jest w spoczynku zbija mu mnożniki na chyba 1600 Mhz (czasami na 1 sekunde przeskoczy i dalej 3600)? Jeszcze takie pytanie, aby podkręcić tego proca wystarczy podnieść mnożniki turbo o 4 na każdym rdzeniu i ustawić pamięci na XMP?

Masz włączony EIST w BIOSie? Bez tego obniżanie taktowania nie będzie działać.

Co do podkręcania to, którą rev. płyty posiadasz? Podkręcać procesory Ivy Bridge na tej płycie można tylko po update BIOSu do UEFI a to jest tylko dostępne dla rev. 2.0

• Popieram 1

Plan zasilania mam na wysoką wydajność, co do procesów i usług w tle sprawdzałem (użycie cpu 0-1%), a co do tego EIST to muszę sprawdzić, bo nawet nie wiedziałem o czymś takim. Tak jest to już płyta z UEFI na rev. 2.0.

@Edit włączyłem EIST (było na auto) i bez zmian nadal, ciągle leci na ~3600 Mhz.

Edytowane przez danios50

Zmień na zrównoważony.

Lub zmniejsz minimalne użycie procesora na 5%.

Dzięki teraz już jest 1600 Mhz na pulpicie, ogarnąłem sobie właśnie że na wysokiej wydajności jest cały czas użycie procesora na 100% w zaawansowanych ustawieniach. Teraz tylko kwestia jak podkręcić tego procka na tym mobo.

Teraz tylko kwestia jak podkręcić tego procka na tym mobo.

Maksymalnie możesz dodać 4 do każdego mnożnika turbo czyli będzie 38,39,40,40. Później dobierz tylko napięcie v core (musisz sprawdzć na jakim najniższym twój procesor będzie stabilny) et voila - gotowe :P

• Popieram 1