filemon 0 Napisano 19 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 (edytowane) Witam. Już trzeci dzień borykam się z problemem dziwnie zwieszającego się komputera. Podczas przeglądania stron internetowych albo chociaż samych folderów FPSy potrafią spaść do 10. Speed Fan pokazuje nagły skok temperatury na GPU a menadżer zadań skoki użycia CPU. Sterowniki AMD były 14.7 beta ale parę dni po ich zainstalowaniu wszystko działało normalnie. Usunąłem catalyst z panelu, a driver sweeperem w trybie awaryjnym zrobiłem porządek. Po przeinstalowaniu na 14.4 problem dalej występuje. Jak spadki fps zbyt długo trwają, winda zmienia wygląd na zwykły i wyskakuje dymek że sterownik AMD przestał działać ale odzyskał sprawność. Zrobiłem benchmarki CPU OCCT oraz GPU 3D ale wychodzą bez errorów. Również zrobiłem testy dysku hdd i sprawdziłem procesy (jedynie svhost dziwnie wysoko zużywa ale to raczej normalne w produkcie microsoftu). Ponieważ że upload screenów jest dosyć spory to odsyłam linkiem do google drive: https://drive.google.com/folderview?id=0B0gqR5tMRBWDV2dMRk5VRFdFV2c&usp=sharing AVG nic nie wykrył ale to pewnie nikogo nie zaskoczy dla tego próbowałem OTLem skanować kompa - tutaj jednak się nie udało. Za wolno to idzie (prawie 3 godziny samego dysku C a mam kilka partycji). Należy wziąć pod uwagę że ostatnio mamy upały a ja nadwyrężałem procek przy pomocy blender cycles oraz zapisywałem w cache dosyć duże particle systems. Całość nigdy nie była podkręcana. Poniżej specyfikacje: AMD Phenom II x4 965 Black Edition AM3 BOX SilentiumPC Fortis HE1225 OCZ Stealthxstream 2 500W Gigabyte GA-970A-UD3 SilentiumPC Brutus 410 Pure czarna Kingston HyperX Blu DDR3 8192MB 1600MHz CL10 BOX Sapphire Radeon HD 7850 (11200-07-20G) 2GB DDR5 PCI-E BOX Windows 7 64 bit SP1 Nie wiem jak poradzić sobie z tym problemem... Z góry dziękuję za pomoc!!! Edytowane 19 Lipca 2014 przez filemon Link to post Share on other sites
scypion 0 Napisano 19 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Jak spadki fps zbyt długo trwają, winda zmienia wygląd na zwykły i wyskakuje dymek że sterownik AMD przestał działać ale odzyskał sprawność wydaje mi się iż to jest najbardziej nie pokojące. przejrzałem z grubsza screeny, jak dla mnie wszystko ok - mam podobny konfig tj. x4 960b i u mnie tempy stoja 5 stopni wyzej i zero zacinek. sparwdz jeszcze czy system nic nie krzyczy w podglądzie zdarzeń systemowych. ewentualnie wyczysc dziennik i sprobuj wywołać dany błąd. sterownik od karty wywalać nie powinno. Miałem coś takiego na lapku ze sterownik wyskakiwał i skonczyło się na wymianie chipu. Potem było ok przez 6 miesięcy i znowu powtórka - zła konstrukcja sprawiało że w środku w okolicach karty był piekarnik. Link to post Share on other sites
Rozwiązanie filemon 0 Napisano 19 Lipca 2014 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 (edytowane) Jak zwykle panika zbędna. Sprężonym powietrzem przedmuchałem PCeta i grafikę i hula jak należy - zasyfiony był xD Niech to będzie przestrogą dla innych Edytowane 19 Lipca 2014 przez filemon Link to post Share on other sites
scypion 0 Napisano 19 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 czyli reakcja podobna jak w lapku - masz szczescie ze sie chipset nie zdazyl zbyt przypiec, ja w lapku szczescia nie mialem. Link to post Share on other sites
filemon 0 Napisano 19 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Ogólnie lapki uważam mają niską żywotność a ich naprawa i wymiana podzespołów to dosyć skomplikowana sprawa... Miałem kiedyś laptopa. Smutna historia... Link to post Share on other sites
Recommended Posts