scypion 0 Napisano 19 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 witam, Potrzebuje do domku komputer serwer, który pełniłby najlepiej jak najwięcej funkcji. Funkcje które minimum musi spełniać: - smart tv czyli tu najlepiej XBMC - serwer plików - serwer dla komunikatora głosowego np. mumble (nazwa serwa to chyba murmur) Mile wiadziane funkcje dodatkowe: - możliwość doinstalowania dedicated server w oparciu o np. linux dla niektórych gier np. minecraft, 7 dyas to die i inne które akurat bym grał. (90% gier pochodzi ze steam) - vpn (korzystając z otwrtego internetu chciałbym mieć zapewnione bezpieczeństwo braku podsłuchu stąd chciałbym np. w telefonie i innych urządzeniach mieć możliwość skonfigurowania połączeń szyfrowanych poprzez serwer w domu) Elementy które biorę pod uwage w wyborze: - zużycie prądu ponieważ serwer działałby przez 24h - cena całości to max 1000 zł Posiadam już: - dysk twardy WD 3 TB z serii RED który chce przepiąć z komputera domowego do właśnie serwera - sieć domowa w budowie, będzie oparta o kable cat. 6 czyli w teorii 1Gb/s + To co już wiem śledząc tematyke: - komputery oparte na arm czyli np. raspberry pie, odroid u3 (http://allegro.pl/odroid-u3-dodatki-10x-lepszy-niz-raspberry-pi-i4405558109.html) posiadają małe zużycie prądu przy wysokiej wydajności jednakże niewiem czy jestem wstanie uzyskać wtedy wszystkie wymagane przeze mnie funkcjonalności. Ponadto kwestia dołączenia do nich dysku wiąże się tu z problemami (np. dodatkowo trzeba kupić jakiś adapter usb-sata + zasilacz). Co więcej, np. raspberry z tego co testowałem u innych osób to nie chodzi zbyt wydajnie przy xbmc, procek wtedy ma coś w okolicach 50% na jakości SD. Rasp ma dodatkowo piny więc można potem się tym bawić ale blokada u niego to kiepski procek. Odroid ma lepszy procek ale i cene wyższą więc tu znowu pytanie czy już nie lepiej dołożyć do komputera z intel atom. Komputery z intel atom to już większe zużycie prądu , choć tego dokładnie nie sprawdzałem. Prosiłbym o porade najlepiej kogos kto w domu cos takiego już robił. Z góry dziękuję za wszystkie udzielone odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 19 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 (edytowane) Jeśli chcesz coś wydajnego to odpuść sobie ARM - 86x ma wydajność nie porównywalnie większą. - możliwość doinstalowania dedicated server w oparciu o np. linux dla niektórych gier np. minecraft, 7 dyas to die i inne które akurat bym grał. (90% gier pochodzi ze steam) - Ze względu na to właśnie polecam 86x Edytowane 19 Lipca 2014 przez pl_sbx Cytuj Link to post Share on other sites
scypion 0 Napisano 19 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 wydajność większa ale - wyższa cena, czysto po parametrach nie proporcjonalnie do wydajności - wyższe zużycie prądu, ma to działać 24h więc różnica 40W będzie tu już w rachunku rocznym widoczna - no i dochodzi sprawa że zebranie czegoś z x86 w całości pasywnego będzie nieco trudniejsze np. zasilacz z drugiej strony jeśli już wybrać nawet x86 to poproszę jakiś konkretny zestaw najlepiej z energooszczędnym procesorem, który zgodnie z moimi wymaganiami będzie wstanie bez cięcia odtwarzać full hd. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts