Skocz do zawartości

wybór na serwer w domu - arm czy x86

Recommended Posts

witam,

Potrzebuje do domku komputer serwer, który pełniłby najlepiej jak najwięcej funkcji.

Funkcje które minimum musi spełniać:

- smart tv czyli tu najlepiej XBMC

- serwer plików

- serwer dla komunikatora głosowego np. mumble (nazwa serwa to chyba murmur)

Mile wiadziane funkcje dodatkowe:

- możliwość doinstalowania dedicated server w oparciu o np. linux dla niektórych gier np. minecraft, 7 dyas to die i inne które akurat bym grał. (90% gier pochodzi ze steam)

- vpn (korzystając z otwrtego internetu chciałbym mieć zapewnione bezpieczeństwo braku podsłuchu stąd chciałbym np. w telefonie i innych urządzeniach mieć możliwość skonfigurowania połączeń szyfrowanych poprzez serwer w domu)

Elementy które biorę pod uwage w wyborze:

- zużycie prądu ponieważ serwer działałby przez 24h

- cena całości to max 1000 zł

Posiadam już:

- dysk twardy WD 3 TB z serii RED który chce przepiąć z komputera domowego do właśnie serwera

- sieć domowa w budowie, będzie oparta o kable cat. 6 czyli w teorii 1Gb/s +

To co już wiem śledząc tematyke:

- komputery oparte na arm czyli np. raspberry pie, odroid u3 (http://allegro.pl/odroid-u3-dodatki-10x-lepszy-niz-raspberry-pi-i4405558109.html) posiadają małe zużycie prądu przy wysokiej wydajności jednakże niewiem czy jestem wstanie uzyskać wtedy wszystkie wymagane przeze mnie funkcjonalności. Ponadto kwestia dołączenia do nich dysku wiąże się tu z problemami (np. dodatkowo trzeba kupić jakiś adapter usb-sata + zasilacz). Co więcej, np. raspberry z tego co testowałem u innych osób to nie chodzi zbyt wydajnie przy xbmc, procek wtedy ma coś w okolicach 50% na jakości SD. Rasp ma dodatkowo piny więc można potem się tym bawić ale blokada u niego to kiepski procek. Odroid ma lepszy procek ale i cene wyższą więc tu znowu pytanie czy już nie lepiej dołożyć do komputera z intel atom. Komputery z intel atom to już większe zużycie prądu , choć tego dokładnie nie sprawdzałem.

Prosiłbym o porade najlepiej kogos kto w domu cos takiego już robił.

Z góry dziękuję za wszystkie udzielone odpowiedzi.

Pozdrawiam

Jeśli chcesz coś wydajnego to odpuść sobie ARM - 86x ma wydajność nie porównywalnie większą.

- możliwość doinstalowania dedicated server w oparciu o np. linux dla niektórych gier np. minecraft, 7 dyas to die i inne które akurat bym grał. (90% gier pochodzi ze steam)
- Ze względu na to właśnie polecam 86x
  Edytowane przez pl_sbx

wydajność większa ale

- wyższa cena, czysto po parametrach nie proporcjonalnie do wydajności

- wyższe zużycie prądu, ma to działać 24h więc różnica 40W będzie tu już w rachunku rocznym widoczna

- no i dochodzi sprawa że zebranie czegoś z x86 w całości pasywnego będzie nieco trudniejsze np. zasilacz

z drugiej strony jeśli już wybrać nawet x86 to poproszę jakiś konkretny zestaw najlepiej z energooszczędnym procesorem, który zgodnie z moimi wymaganiami będzie wstanie bez cięcia odtwarzać full hd.